SEAT Leon Ecomotive

Σπορ γονίδιο που σέβεται το περιβάλλον

  • -
  • -
Ισχύς105 PS
Ροπή250 Nm
Επιτάχυνση 0-100 km/h11,5 sec
Κατανάλωση μ.κ.3,8 lt/100km
Εκπομπές CO299 gr/km
Euro NCAP
με μια ματιά
  • Εκπομπές CO2: 99 g/km
  • 1.6 turbo diesel με 105 PS
  • Μέση κατανάλωση 3,8 lt/100 km
  • Ο green χαρακτήρας δεν επηρεάζει τις επιδόσεις

Η Seat δεν θα μπορούσε να κλείσει τα μάτια στις επιταγές της εποχής για μοντέλα με green χαρακτήρα που σέβονται το περιβάλλον. Απόδειξη η γκάμα Ecomotive που περιλαμβάνει το Ibiza, τα Altea / Altea XL και το Leon, με το οποίο ασχολούμαστε εδώ. Το να εξελίξουν οι Ισπανοί μια green έκδοση του Leon θα ήταν όμως δώρο άδωρο, αν ταυτόχρονα χανόταν ο σπορ χαρακτήρας του μοντέλου.

green tech

Απλές λύσεις με μεγάλη αποτελεσματικότητα συναντάμε στη green έκδοση του Leon. Το πακέτο Ecomotive περιλαμβάνει τα εξής:

  • Σύστημα Ανάκτησης Ενέργειας (alternator)
  • Σύστημα Start/Stop του κινητήρα
  • Φίλτρο μικροσωματιδίων DPF (Diesel Particulate Filter)
  • Μακρύτερες σχέσεις στο 5άρι κιβώτιο ταχυτήτων
  • Έδειξη στον πίνακα οργάνων που προτείνει την ιδανική σχέση για να επιλέξει ο οδηγός στο κιβώτιο
  • Ελαστικά χαμηλής αντίστασης κύλισης
  • Μικρές αεροδυναμικές βελτιώσεις και μειωμένο βάρος σε όλη τη γκάμα του ανανεωμένου Leon
To gocar λέει…

Η Seat κατάφερε να προσδώσει green χαρακτηριστικά στο Leon χωρίς να επηρεάσει τη σπορ φιλοσοφία του. Εντυπωσιακή είναι και η μείωση κατά 20 g/km των εκπομπών CO2 σε σύγκριση με το προηγούμενο Leon Ecomotive 1.9 ΤDI.

 

Πως τα κατάφεραν;

Η βάση για τη δεύτερη γενιά του Leon Ecomotive είναι ο νέος 1.600άρης κινητήρας Turbo Diesel, ο οποίος καλύπτει τις νόρμες εκπομπών ρύπων Euro5. Σε σχέση με τον 1.9 TDI της 1ης γενιάς αποδίδει ίση ισχύ (105 ίππους) αλλά εκπέμπει πολύ λιγότερο CO2: 99 g/km έναντι 119. Βελτίωση υπάρχει και στη μέση κατανάλωση η οποία έχει μειωθεί στα 3,8 lt/100 km από 3,9.

Κλειδιά στον πιο green χαρακτήτα του νέου Leon Ecomotive είναι δύο συστήματα: το Start/Stop και το Σύστημα Ανάκτησης Ενέργειας κατά το φρενάρισμα. Χάρη στο Start/Stop, ο κινητήρας σβήνει αυτόματα στις στάσεις (π.χ. σε ένα κόκκινο φανάρι) όταν ο οδηγός πατήσει συμπλέκτη και βγάλει νεκρά στο κιβώτιο, ενώ επανεκκινεί μόλις ο οδηγός ξαναπατήσει συμπλέκτη για να επιλέξει 1η ταχύτητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη λειτουργεί άσκοπα ο κινητήρας όταν το αυτοκίνητο είναι ακίνητο, περιορίζοντας έτσι κατανάλωση και ρύπους. Με το Σύστημα Ανάκτησης Ενέργειας ανακυκλώνεται η ενέργεια που παράγεται από τον εναλλάκτη (alternator) κάθε φορά που ο οδηγός αφήνει το γκάζι ή φρενάρει. Έτσι, μειώνεται το έργο του κινητήρα, άρα και η κατανάλωση.

 

Στην πράξη, σπορ και green πάνε μαζί

Για την green πλευρά του Leon Ecomotive, τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους: εκπομπές CO2 μόλις 99 g/km, μέση κατανάλωση καυσίμου 3,8 lt/100 km και αυτονομία που αγγίζει τα 1.400 km με ένα ρεζερβουάρ! Η σπορ πλευρά αναδεικνύεται από τα πρώτα κιόλας μέτρα οδήγησης του Εcomotive. Στο δρόμο συμπεριφέρεται όπως και τα υπόλοιπα Leon: είναι άμεσο, καλοστημένο, απολαυστικό και σβέλτο. Τα 100 km/h από στάση έρχονται σε 11,5 sec και η τελική ταχύτητα φτάνει τα 190 km/h.

Ούτε εμφανισιακά όμως το Ecomotive διαφοροποιείται αισθητά από τα υπόλοιπα Leon. Ειδοποιός διαφορά είναι το λογότυπο E-Ecomotive στο πορτμπαγκάζ, ενώ ακόμη και οι ζάντες αλουμινίου σχεδιάστηκαν τόσο με γνώμονα την καλή αεροδυναμική συμπεριφορά, όσο και με την ομορφιά. Φυσικά, ίδιοι παραμένουν οι χώροι για επιβάτες και αποσκευές, οι οποίοι αρκούν για τις ανάγκες μιας οικογένειας.

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά SEAT LEON ECOMOTIVE

Κινητήρας 1.6 TDI CR

Ισχύς 105 PS//4.400 rpm

Ροπή 250 Nm/1.500 rpm

Κιβώτιο Μηχανικό, 5 σχέσεις

0-100 km/h 11,5 sec

Τελική ταχύτητα 190 km/h

Μέση κατανάλωση 3,8 lt/100 km

Εμπομπές CO2 99 gr/km

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά SEAT LEON ECOMOTIVE

Κινητήρας 1.6 TDI CR

Ισχύς 105 PS//4.400 rpm

Ροπή 250 Nm/1.500 rpm

Κιβώτιο Μηχανικό, 5 σχέσεις

0-100 km/h 11,5 sec

Τελική ταχύτητα 190 km/h

Μέση κατανάλωση 3,8 lt/100 km

Εμπομπές CO2 99 gr/km

Η γκάμα Ecomotive της Seat

Ibiza Ecomotive

Η πιο green έκδοση του νέου Ibiza κινείται από έναν 3κύλινδρο 1.2 TDI 75 ίππων και εκπέμπει μόλις 89 g διοξειδίου του άνθρακα ανά km.

Altea Ecomotive

Βασίζεται στο Leon Ecomotive, με τον 1.6 TDI να εκπέμπει σε αυτή την περίπτωση CO2 119 g/km.

Altea XL Ecomotive

7θέσιο για οικογενειάρχες με green ανησυχίες. Όπως και το Altea, εκπέμπει CO2 119 g/km.

VIDEOS

Seat Leon Ecomotive

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...