Θα μας χακάρουν τα αυτοκίνητα;

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τα συνδεδεμένα οχήματα

  • -
  • -

Με πληθώρα ηλεκτρονικών συστημάτων και διαρκώς συνδεδεμένα με τον έξω κόσμο, τα σύγχρονα αυτοκίνητα μοιάζουν όλο και περισσότερο με «υπολογιστές πάνω σε ρόδες». Η απευθείας πρόσβαση από τρίτους στα δεδομένα ενός οχήματος, το καθιστά ευάλωτο σε κακόβουλες ενέργειας, όπως οι κυβερνοεπιθέσεις (cyber-attacks).

Ποιοι είναι άραγε οι κίνδυνοι για ένα συνδεδεμένο αυτοκίνητο; Η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) τους καταγράφει:

Επιθέσεις χάκερ

Κάθε νέα εφαρμογή αποτελεί και πιθανό σημείο εισόδου χάκερ στο αυτοκίνητό μας. Η πρόσβαση ακόμη και σε λειτουργίες ή δεδομένα του οχήματος που δεν συνδέονται άμεσα με την ασφάλεια μπορεί να κρύβει κινδύνους: ξεκλείδωμα του αυτοκινήτου από απόσταση ή κλοπή των προσωπικών δεδομένων.

Μπλοκάρισμα κρίσιμων λειτουργιών

Λειτουργίες που έχουν άμεση σχέση με την οδική ασφάλεια, όπως το σύστημα πέδησης, θα μπορούσαν να επηρεαστούν αρνητικά μέσω μη εγκεκριμένων εφαρμογών από τρίτα  μέρη. Σε μια τέτοια περίπτωση ο υπολογιστής του αυτοκινήτου δεν θα είναι σε θέση να επεξεργαστεί άμεσα τον όγκο των δεδομένων που λαμβάνει.

Απόσπαση προσοχής του οδηγού

Η παροχή σε τρίτους πρόσβασης στα συστήματα του οχήματος μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την απόσπαση προσοχής του οδηγού. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μέσω π.χ.  εφαρμογών στο σύστημα πολυμέσων του αυτοκινήτου.

Δυσλειτουργία του λογισμικού

Η απευθείας και χωρίς έλεγχο παροχή πρόσβασης στα δεδομένα του οχήματος, μπορεί να προκαλέσει συνέπειες από εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού. Πιθανές συνέπειες η δυσλειτουργία των συστημάτων, ακόμη και στο «κρασάρισμά» τους. Κάτι που δεν είναι τόσο ανησυχητικό σε ένα smartphone, είναι όμως επικίνδυνο σε ένα κινούμενο όχημα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...