Το σύστημα infotainment του νέου Opel Insignia

Νέα γενιά infotainment με touchpad, φωνητικό έλεγχο, χειριστήρια στο τιμόνι

  • -
  • -

Το ανανεωμένο Opel Insignia και το Insignia Country Tourer κάνουν την παγκόσμια πρεμιέρα τους στο 65ο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης. Ανάμεσα στις αλλαγές που φέρει το νέο μεσαίο Opel είναι και η αναβάθμιση του cockpit και του συστήματος infotainment, με έμφαση σε τομείς όπως η σαφής, απλή και ‘διαισθητική’ λειτουργία, οι εξατομικευμένες επιλογές και ασφαλώς η μέγιστη άνεση και ασφάλεια για τον οδηγό και τους επιβάτες, με επίκεντρο την ελάχιστη διάσπαση της προσοχής του οδηγού.

Νέος σχεδιασμός κεντρικής κονσόλας

Η κεντρική κονσόλα έχει νέα εμφάνιση και αίσθηση με ποικίλες τεχνολογίες και λειτουργίες αιχμής. Το πάνελ ελέγχου έχει απλοποιηθεί πλήρως, ενώ η λειτουργία του συστήματος infotainment και του κλιματισμού (AC) είναι πλέον γρήγορη και εύκολη. Η νέα γενιά infotainment ανήκει στη σειρά IntelliLink που λανσαρίστηκε στο Opel ADAM στην αρχή της χρονιάς. Η φιλική προς το χρήστη τεχνολογία του IntelliLink, ενσωματώνει άριστα λειτουργίες  για τον έλεγχο του smartphone . Στο ανανεωμένο Insignia, ο οδηγός έχει στη διάθεσή του τέσσερις διαφορετικές επιλογές για τον έλεγχο του συστήματος πολυμέσων. Το νέο σύστημα Navi 900 Europa Touch ελέγχεται μέσω έγχρωμης οθόνης 8 ιντσών με λειτουργία αφής. Από την αρχική οθόνη, ο οδηγός μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλες τις βασικές λειτουργίες και σε υπο-μενού όπως ραδιοφωνικούς σταθμούς, τίτλους τραγουδιών, σύνδεση smartphone ή τρισδιάστατο (3D) χάρτη πλοήγησης μέσω της οθόνης αφής. Επίσης το σύστημα ελέγχεται μέσω ενός μπουτόν στο τιμόνι, καθώς και με τη χρήση φωνητικού ελέγχου ή του νέου touchpad. Ο συγχρονισμός του συστήματος infotainment και ενός smartphone είναι εξαιρετικά εύκολος.

Οι οδηγοί πρέπει μόνο να συνδέσουν το κινητό τους τηλέφωνο στο σύστημα infotainment και πολλά από τα περιεχόμενα του smartphone εμφανίζονται στην έγχρωμη οθόνη αφής στην κεντρική κονσόλα. Αυτά δεν περιορίζονται σε λίστες τηλεφώνων και τραγουδιών. Ταινίες αποθηκευμένες στο smartophone μπορούν να προβληθούν στην οθόνη 8 ιντσών του Insignia – ασφαλώς μόνον όταν το αυτοκίνητο είναι σταματημένο. Επιπλέον, η προηγμένη λειτουργία φωνητικής αναγνώρισης μπορεί να ενεργοποιηθεί πιέζοντας απλά ένα μπουτόν στα χειριστήρια του τιμονιού. Στη συνέχεια, μέσω φωνητικού ελέγχου, μπορεί να γίνεται εισαγωγή διευθύνσεων στο σύστημα πλοήγησης, αναπαραγωγή αποθηκευμένων τραγουδιών ή τηλεφωνική κλήση σε φίλους μέσω του smartphone. Και όλα αυτά, χωρίς ο οδηγός να παίρνει τα χέρια από το τιμόνι ή να διασπάται η προσοχή του από το δρόμο.

opel insignia infotainment


Infotainment με touchpad: Όλα ξεκινούν με ένα άγγιγμα

Το touchpad είναι ενσωματωμένο εργονομικά στην κεντρική κονσόλα και προσφέρει ένα νέο τρόπο γρήγορης και εύκολης πρόσβασης στο σύστημα infotainment. Η επιφάνεια αφής αναγνωρίζει τη γραφή και αντιδρά άμεσα στις κινήσεις των δακτύλων, με ελαφρύ κραδασμό για να δώσει αισθητό, απτικό feedback κάνοντας πανεύκολη τη λειτουργία της νέας γενιάς infotainment, χωρίς να διασπάται η προσοχή από το δρόμο.

Ο κέρσορας μετακινείται με κίνηση ενός δακτύλου και στη συνέχεια με ελαφρά πίεση στο touchpad ανοίγει η επιθυμητή επιλογή του μενού. Με κίνηση δύο δακτύλων ο οδηγός μπορεί για παράδειγμα να αλλάξει την πηγή ήχου, ενώ μία κίνηση τριών δακτύλων πάνω από την επιφάνεια του touchpad ανοίγει τη λίστα με τα ‘αγαπημένα’. Ο χάρτης του συστήματος πλοήγησης έχει λειτουργία ζουμ που ελέγχεται όπως σε ένα smartphone. Το γεγονός ότι το touchpad αντιδρά σε διαφορετικές εντολές και κινήσεις των δακτύλων που παραπέμπουν σε smartphone το καθιστά μοναδικό, καθώς διατίθεται μόνο στο Opel Insignia με αυτή τη μορφή.

Όμως η ευφυΐα του συστήματος infotainment και πλοήγησης δεν σταματά εδώ. Εάν οι οδηγοί αναζητούν ένα δρόμο στην πόλη που βρίσκονται, το μόνο που απαιτείται είναι να εισάγουν το όνομα του δρόμου. Αν ο δρόμος βρίσκεται σε άλλη πόλη, τότε πρέπει να εισάγουν το όνομα της πόλης αμέσως μετά το δρόμο. Η εισαγωγή μιας χώρας είναι απαραίτητη μόνον όταν ο προορισμός είναι σε άλλη χώρα από αυτή που βρίσκεται ο οδηγός. Η εισαγωγή ονομάτων γίνεται χωρίς αναμονή αναγνώρισης ή κόμμα, παρά μόνο με κενά μεταξύ των δεδομένων – ό,τι πιο εύκολο και γρήγορο. Παράλληλα ο οδικός χάρτης για περισσότερες από 30 Ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να εμφανίζεται σε 2D ή 3D μορφή.


Opel Insignia infotainment

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...