Πόσο πληρώνουν τη βενζίνη τα αγωνιστικά του Ράλλυ Ακρόπολις;

Αν παραπονιέσαι για την τιμή της βενζίνης στα πρατήρια, περίμενε να δεις πόσο πληρώνουν για κάθε λίτρο οι οδηγοί που συμμετέχουν στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023.

  • -
  • -

Η Ελλάδα είναι αυτές τις μέρες στο επίκεντρο του παγκόσμιου motorsport, με τη διεξαγωγή του 70ου, επετειακού ΕΚΟ Rally Acropolis 2023 που αποτελεί κομμάτι του παγκόσμιου πρωταθλήματος του WRC.

Με τα αγωνιστικά αυτοκίνητα να έχουν ισχύ η οποία πλησιάζει ή και ξεπερνάει τους 500 ίππους, τα περάσματά τους από τα ελληνικά βουνά αναμένεται να ενθουσιάσουν το κοινό. Φυσικά για να κινηθούν σε αυτούς τους δαιμονιώδεις ρυθμούς χρειάζεται και πολλά λίτρα βενζίνης. Πόσο πληρώνουν για κάθε λίτρο;

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/7b2446c39dcad3a54fb428b8e716c91e.jpg

Παρά το γεγονός ότι πλέον οι κινητήρες των αυτοκινήτων του WRC είναι υβριδικοί, ο βασικός στόχος είναι η αύξηση της ισχύος. Έτσι, το υβριδικό σύστημα μπήκε με πρωταρχικό σκοπό για να αποδίδονται περισσότερα άλογα και λιγότερο για να μειωθεί η κατανάλωση καυσίμου, η οποία αναμενόμενα είναι εξαιρετικά υψηλή.

Δείτε ακόμα: Πληρώνουν διόδια τα αγωνιστικά του Ράλλυ Ακρόπολις;

Φυσικά, η τιμή που πληρώνουν τα αγωνιστικά πληρώματα για κάθε λίτρο βενζίνης δεν είναι ίδια με εκείνη που πληρώνουμε στo πρατήριο, αλλά πολύ υψηλότερη. Εκτός του γεγονότος ότι πρόκειται για ειδικά σχεδιασμένα καύσιμα, το κόστος ανεβαίνει σημαντικά επειδή αυτά θα πρέπει να μεταφέρονται στα ειδικά σημεία που προβλέπονται για τον ανεφοδιασμό των αυτοκινήτων (RZ – Refuelling Zones) .

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/f2cc5cb1d0e0bb199e2ca30aa4006c9a.jpg

Πόσο κοστίζει κάθε λίτρο βενζίνης για τα αγωνιστικά του Rally Acropolis;

Η τιμή των καυσίμων για όλες τις κατηγορίες που αγωνίζονται στο Rally Acropolis αναφέρεται στο βιβλίο των κανονισμών. Φτάνοντας στο αντίστοιχο σημείο, λοιπόν, βλέπουμε ότι οι ομάδες που θα συμμετάσχουν θα πρέπει να πληρώσουν 5,95 ευρώ για κάθε λίτρο που θα χρησιμοποιήσουν, προ φόρων. Αν υπολογίσουμε και το ΦΠΑ που είναι 24%, τότε η τελική τιμή φτάνει τα 7,378 ευρώ/λίτρο.

Συγκεκριμένα, στο βιβλίο των κανονισμών αναφέρονται τα παρακάτω: «Το κόστος του καυσίμου συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών ανεφοδιασμού είναι 5,95 € + ΦΠΑ ανά λίτρο, που διανέμεται σε αυτοκίνητα ράλλυ. Η προτιμώμενη μέθοδος πληρωμής είναι με πιστωτική κάρτα (Visa ή Mastercard). Υπάρχει η δυνατότητα τραπεζικής μεταφοράς, αλλά ένα αντίγραφο της μεταφοράς πρέπει να αποσταλεί στον Προμηθευτή Καυσίμων το συντομότερο δυνατόν».

Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειώσουμε ότι τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται στο WRC είναι συνθετικά κατασκευασμένα και δεν προέρχονται από εξόρυξη. Επιπλέον, έχουν μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα αυτοκίνητα δεν εκπέμπουν ρύπους, αλλά ότι σε κάποιο άλλο σημείο του πλανήτη έχουν γίνει διαδικασίες δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, οι οποίες έχουν αφαιρέσει την ίδια ποσότητα που εκπέμπεται κατά την καύση τους.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...