Προσβάσεις θεατών Σαββάτου 9 Σεπτεμβρίου - EKO Ράλλυ Ακρόπολις 2023

Κάθε μία από τις ειδικές διαδρομές της 3ης ημέρας, έχει γράψει ιστορία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ.

  • -
  • -

Η 3η μέρα του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις είναι αντάξια της ιστορίας του εθνικού μας αγώνα. Κάθε μία από τις ειδικές διαδρομές Καρούτες, Παύλιανη και Ελευθεροχώροι, έχει γράψει με χρυσές σελίδες το όνομα της στη Βίβλο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ. Η ειδική Παύλιανη θα συγκεντρώσει για ακόμα μία φορά χιλιάδες θεατές, ενώ οι Καρούτες θα πραγματοποηθούν με τη γνωστή «ορθόδοξη» φορά. Κάτι που σημαίνει ότι τα πληρώματα θα ξεκινήσουν από το ομώνυμο χωριό για να τερματίσουν μετά από σχεδόν 30 χιλιόμετρα στους Βωξίτες, πάνω από την Ιτέα! Και ως άλλο κερασάκι στην τούρτα, το πέρασμα από το Ελευθεροχώρι, έρχεται να συμπληρώσει ιδανικά την καλύτερη μπούκλα ειδικών των τελευταίων ειδικών.  Πατήστε εδώ για να δείτε το ωράριο του αγώνα! 

Ε.Δ. 7 / 8 – Παύλιανη

Μήκος: 24,25 km

Ωράριο κλεισίματος διαδρομής: 04:05

Ωράριο πρώτου αυτοκινήτου 1ο Πέρασμα: 07:08

Ωράριο κλεισίματος διαδρομής 2ο Πέρασμα: 11:05

Ωράριο πρώτου αυτοκινήτου 2ο Πέρασμα: 14:08

Περιγραφή: Μία κλασική ακροπολική ειδική διαδρομή, που «έλειψε» από το περσινό πρόγραμμα. Ξεκινάει με σχετικά γρήγορο κομμάτι για περίπου 7 χλμ. σε κάπως σκληρή επιφάνεια, για να φτάσει στην «Πυρά Ηρακλέους» και μετά από περίπου 2 χλμ. στην «Καταβόθρα», περιοχή που προσφέρεται για camping και παρακολούθηση πολύ μεγάλου κομματιού, με πάρα πολύ υψηλές ταχύτητες. Μετά από αυτό το σημείο η διαδρομή μπαίνει μέσα στο δάσος και ακολουθεί το πιο στενό και με αλλεπάλληλες στροφές κομμάτι ολόκληρου του αγώνα, πριν τερματίσει λίγο πάνω από το Μαυρολιθάρι. Λόγω στενότητας του δρόμου, η διαδρομή θα είναι κλειστή στην κυκλοφορία από το χωριό Μαυρολιθάρι έως τον τερματισμό. 

Προσβάσεις θεατών

1 (Καλός χωματόδρομος)

Μπαίνοντας στο χωριό Παύλιανη, αριστερά υπάρχει μία παιδική χαρά. Σε εκείνο το σημείο, εμπρός από την ταβέρνα, στρίβετε αριστερά. Σε 2,20 χλμ., πάνω σε αριστερή στροφή (προσοχή, είναι το σημείο της αφετηρίας) θα συνεχίσετε στην άσφαλτο. Σε 1,20 χλμ. στρίβετε δεξιά πίσω, στον ανηφορικό χωματόδρομο. Σε 600 μ. φτάνετε στο 0,74 χλμ. της ειδικής.

Πάτα εδώ για την πρόσβαση μέσω Google Maps

2 (Μέτριος χωματόδρομος – SUV)

Μπαίνοντας στο χωριό Παύλιανη, αριστερά υπάρχει μία παιδική χαρά. Σε εκείνο το σημείο, εμπρός από την ταβέρνα, στρίβετε αριστερά. Σε 2,20 χλμ., πάνω σε αριστερή στροφή (προσοχή, είναι το σημείο της αφετηρίας) θα συνεχίσετε στην άσφαλτο. Σε 6,60 χλμ. θα δείτε ( δεξιά) καφετέρια («Καταφύγιο Οίτης»). Σε 150 μ. στρίβετε δεξιά προς «Καστριώτισσα-Μαυρολιθάρι-Πυρά». Σε 4,80 χλμ. δεξιά πίσω, στον ανηφορικό χωματόδρομο και σε 3,90 χλμ. θα φτάσετε στην «Πυρά Ηρακλέους» στο 7,01 χλμ. της ειδικής.

Πάτα εδώ για την πρόσβαση μέσω Google Maps

3 (Κακός χωματόδρμος - 4x4)

Μπαίνοντας στο χωριό Παύλιανη, αριστερά υπάρχει μία παιδική χαρά. Σε εκείνο το σημείο, εμπρός από την ταβέρνα, στρίβετε αριστερά. Σε 2,20 χλμ., πάνω σε αριστερή στροφή (προσοχή, είναι το σημείο της αφετηρίας) θα συνεχίσετε στην άσφαλτο. Σε 6,60 χλμ. θα δείτε ( δεξιά) καφετέρια («Καταφύγιο Οίτης»). Σε 150 μ. στρίβετε δεξιά προς «Καστριώτισσα-Μαυρολιθάρι-Πυρά». Σε 7 χλμ. φτάνετε στο χωριό «Πυρά» και 4,20 χλμ., μετά το τελευταίο σπίτι του χωριού (δεξιά), πάνω σε δεξιά καμπή όπου δύο ξύλινες κολώνες (αριστερά), στρίβετε δεξιά στον ανηφορικό χωματόδρομο. Σε 4,55 χλμ. φτάνετε στο 20.17 χλμ. της ειδικής.

Πάτα εδώ για την πρόσβαση μέσω Google Maps 

Ε.Δ. 8 / 11 – Καρούτες

 

Μήκος: 28,49 km

Ωράριο κλεισίματος διαδρομής 1ο Πέρασμα: 05:38

Ωράριο πρώτου αυτοκινήτου 1ο Πέρασμα: 8:41

Ωράριο κλεισίματος διαδρομής 2ο Πέρασμα: 12:38

Ωράριο πρώτου αυτοκινήτου 2ο Πέρασμα: 15:41

Περιγραφή: Ακόμα μία κλασική ελληνική διαδρομή από τις δεκαετίες του ‘70 και του ‘80, μετά από πολλά χρόνια μπαίνει ξανά στο πρόγραμμα του αγώνα. Με μήκος 28,36 χλμ., είναι η μεγαλύτερη ειδική του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2023. Ξεκινάει μέσα από το χωριό Καρούτες (στην άσφαλτο) και μετά από τα πρώτα ανηφορικά κομμάτια μπαίνει στο δάσος, για ένα πολύ τεχνικό κομμάτι. Έπειτα από 4 χλμ. ενώνεται με τον παλιό δρόμο των Καρουτών και κατηφορίζει σε μία από τις ωραιότερες διαδρομές του Πρωταθλήματος. Φτάνει στην άσφαλτο της Άμφισσας (προς Αγία Ευθυμία), την οποία και διασχίζει, για να τερματίσει μετά από 9 χλμ. στους Βωξίτες, λίγο πάνω από τη θάλασσα. Προσοχή! Δεδομένου ότι η ειδική διαδρομή είναι επαναλαμβανόμενη, θα ληφθούν υπόψη οι συνθήκες και εφόσον κριθεί ασφαλές, θα ανοίξει ο δρόμος για τη μετακίνηση των θεατών για συγκεκριμένο χρόνο και με τη φορά της ειδικής διαδρομής.

Προσβάσεις θεατών

1 (Καλός χωματόδρομος)

Περνώντας μπροστά από το κτίριο της πυροσβεστικής στην Άμφισσα, φτάνετε σε κυκλικό κόμβο όπου βγαίνετε δεξιά και αμέσως μετά αριστερά. Σε 620 μ. στρίβετε λοξά αριστερά και μπαίνετε στην πολύ στενή οδό «Υλέθου». Σε 340 μ. στρίβετε δεξιά και σε 1,10 χλμ. δεξιά στην κατηφόρα. Μετά από 7,80 χλμ., στην κορυφή, στρίβετε αριστερά στο χωματόδρομο και σε 5,76 χλμ. φτάνετε στο 11,95 χλμ. της ειδικής.

Πάτα εδώ για την πρόσβαση μέσω Google Maps

2 (Μέτριος χωματόδρομος – SUV)

Βγαίνοντας από την Ιτέα, έχοντας πρατήριο “Shell” στα αριστερά σας, στρίβετε αριστερά. Σε 2,40 χλμ. (θα δείτε πολλά οχήματα δεξιά) συνεχίζετε ευθεία και μηδενίζετε. Σε 1,68 χλμ., πάνω σε μεγάλης διαρκείας αριστερή στροφή, στρίβετε δεξιά και αρχίζετε να ανηφορίζετε. Σε 3,88 χλμ. συνεχίζετε ευθεία και σε 3,80 χλμ., όπου σχολείο δεξιά, στρίβετε αριστερά προς Λιδωρίκι. Σε 100 μ., στο “Stop” στρίβετε αριστερά και σε 400 μ. συναντάτε πινακίδα εξόδου από το χωριό Αγ. Ευθυμία. Σε 100 μ. στρίβετε λοξά δεξιά στον τσιμεντόδρομο και σε 1 χλμ. δεξιά στον τσιμεντόδρομο. Σε 2,20 χλμ. γίνεται χώμα και σε 1 χλμ., όπου διασταύρωση (αριστερά) προς Αγ. Τριάδα, συνεχίζετε ευθεία. Σε 5,60 χλμ. φτάνετε στο 14.65 χλμ. της ειδικής.

Πάτα εδώ για την πρόσβαση μέσω Google Maps

3 (Άσφαλτος)

Στην είσοδο της Άμφισσας, στον κυκλικό κόμβο, βγαίνετε προς «Νοσοκομείο» και σε περίπου 6 χλμ. φτάνετε στο 19,44 χλμ της ειδικής, όπου τα αγωνιστικά αυτοκίνητα βγαίνουν από χώμα σε άσφαλτο για 300 μ., πριν μπουν ξανά στο χώμα για το τελευταίο κομμάτι, που οδηγεί στους Βωξίτες.

Πάτα εδώ για την πρόσβαση μέσω Google Maps


Ε.Δ. 9 / 12 –  Ελευθεροχώρι

Μήκος: 18,02 km

Ωράριο κλεισίματος διαδρομής 1ο Πέρασμα: 07:59

Ωράριο πρώτου αυτοκινήτου 1ο Πέρασμα: 11:05

Ωράριο κλεισίματος διαδρομής 2ο Πέρασμα: 14:59

Ωράριο πρώτου αυτοκινήτου 2ο Πέρασμα: 18:05

Περιγραφή: Mία κλασική ακροπολική ε.δ., που ξεκινάει έξω από το Ελευθεροχώρι, ανηφορίζει σχετικά γρήγορα μέχρι την πρώτη λίμνη (η οποία δεν έχει νερό) και μετά μπαίνει στο δάσος, σε ένα πολύ στενό κομμάτι μέχρι τη διασταύρωση της Δριμαίας. Από εκεί ο δρόμος γίνεται πάρα πολύ γρήγορος μέχρι το ύψος της δεύτερης λίμνης (χωρίς νερό). Μετά από περίπου 1,5 χλμ. γίνεται και πάλι πολύ στενός. 

Προσβάσεις θεατών

1 (Μέτριος χωματόδρομος – SUV)

Aπό τη Λαμία με κατεύθυνση πρoς Αθήνα, στην Εθνική Οδό βγαίνετε στην έξοδο προς Άμφισσα-Μπράλο, όπου υπάρχει σταθμός διοδίων. Σε 160 μ. στρίβετε δεξιά προς Πάτρα-Δελφούς-Άμφισσα. Σε 12,50 χλμ., στη διασταύρωση που αριστερά οδηγεί προς Ελευθεροχώρι, συνεχίζετε ευθεία και σε 2,63 χλμ., μετά από δεξιά στροφή, «αφήνετε» δεξιά διασταύρωση προς Σκαμνό-Οίτη-Παύλιανη. Σε 5,60 χλμ. στρίβετε αριστερά προς Λιβαδειά. Σε 2,90 χλμ. στρίβετε αριστερά προς Παλαιοχώρι. Σε 800 μέτρα στην διασταύρωση στρίβετε δεξιά και σε 200 μ. και πάλι δεξιά. Σε 400 μ., εμπρός από το κοιμητήριο η επιφάνεια γίνεται χώμα. Σε 600 μ., στη διασταύρωση στρίβετε αριστερά. Σε 1,80 χλμ. στρίβετε δεξιά (ανηφορικός δρόμος) και σε 6,0 χλμ. φτάνετε στο 3,90 χλμ. της ε.δ., στη λίμνη.

Πάτα εδώ για την πρόσβαση μέσω Google Maps

2 (Μέτριος χωματόδρομος – SUV)

Από τις Θερμοπύλες κατευθύνεστε προς Ανάβρα. Περνάτε μέσα από το χωριό και μηδενίζετε εμπρός από το τελευταίο σπίτι στην έξοδό του (στα δεξιά, με παιδική χαρά). Σε 3,45 χλμ. (αριστερή στροφή - γαλάζιο προσκυνητάρι), στρίβετε δεξιά στον ανηφορικό χωματόδρομο. Σε 3,20 χλμ. στρίβετε αριστερά και σε 1,17 χλμ. φτάνετε στο 12.99 χλμ. της ειδικής διαδρομής.

Πάτα εδώ για την πρόσβαση μέσω Google Maps

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...