Προσβάσεις θεατών Παρασκευής 8 Σεπτεμβρίου - EKO Ράλλυ Ακρόπολις 2023

Όπως είθισται τα τελευταία χρόνια, η πρώτη μέρα του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις είναι ένας μικρός μαραθώνιος

  • -
  • -

Αμέσως μετά την τέλεση της σούπερ ειδικής, τα πληρώματα θα ταξιδέψουν ως το Λουτράκι, όπου και θα διανυκτερεύσουν το βράδυ. Την επόμενη μέρα το πρωί, τους περιμένει ένας μικρός μαραθώνιος, συνολικά περίπου 400 χιλιομέτρων εκ των οποίων τα 101,98 είναι αγωνιστικά, πριν καταλήξουν στην πόλη της Λαμίας. Συνολικά θα αγωνιστούν σε πέντε ειδικές διαδρομές, με την πρώτη της ημέρας να είναι το Λουτράκι. Ακολουθούν τα «σκληρά» Πίσσια, πριν επιστρέψουν στο Λουτράκι για να ένα Tyre Zone. Ακολούθως, θα πραγματοποιήσουν ακόμα ένα πέρασμα από την ε.δ. Λουτράκι, πριν αρχίσουν να ανηφορίζουν προς Λαμία. Πριν φτάσουν στην Έκθεση της Λαμίας, όπου και φέτος αποτελεί το επίκεντρο του αγώνα και φιλοξενεί το σέρβις παρκ, θα περάσουν από τις ειδικές Λειβαδιά και Ελάτεια. Και όλα αυτά, έχοντας στη διάθεση τους τα ελαστικά που έχουν μετά το Tyre Zone στο Λουτράκι… Πρόκληση! Πατήστε εδώ για να δείτε το ωράριο του αγώνα! 

Ε.Δ. 2 / 4 – Λουτράκι

 

Μήκος: 18,10 km

Ωράριο κλεισίματος διαδρομής: 05:20

Ωράριο πρώτου αυτοκινήτου 1ο Πέρασμα: 08:23

Ωράριο πρώτου αυτοκινήτου 2ο Πέρασμα: 12:19

Περιγραφή: Πρόκειται για μία αρκετά τεχνική ε.δ.. Η αφετηρία της βρίσκεται μέσα στον οικισμό «Νέα Πολιτεία», πάνω στην άσφαλτο. Μετά από περίπου 1,40 χλμ. σκληρού οδοστρώματος φτάνει στη γνωστή διασταύρωση των «δέντρων», όπου συνεχίζει αριστερά, ανηφορικά. Σε 3 χλμ. φτάνει στη διασταύρωση προς Πράθι, όπου στρίβει δεξιά, σε ένα εξαιρετικά φαρδύ και ευχάριστο οδηγικά κομμάτι, μήκους 3.60 χλμ., μέχρι να «μπει» σε άσφαλτο. Μετά από 2,8 πολύ γρήγορα κατηφορικά ασφάλτινα χιλιόμετρα, μπαίνει ξανά στο χώμα για το τελευταίο, ιδιαίτερα κλειστό κομμάτι μέχρι τον τερματισμό, στην αρχή της ασφάλτου, αμέσως μετά την είσοδο του «ΧΥΤΑ». 

Προσβάσεις θεατών

1 (Καλός χωματόδρομος)

Στον κεντρικό δρόμο του Λουτρακίου, όπου δεξιά το εργοστάσιο PepsiCo-Ήβη, στρίβετε δεξιά. Σε 3 χλμ. στρίβετε δεξιά, προς «Οικισμό Καλλιθέας» και σε ακόμα 3,70 χλμ. συνεχίζετε λοξά αριστερά, στον φαρδύ χωματόδρομο. Σε 700 μέτρα φτάνετε στο 1,36 χλμ. της ε.δ..

Πάτα εδώ για την πρόσβαση μέσω Google Maps

2 / 3 / 4 Οι αρχικές οδηγίες είναι κοινές για τρεις προσβάσεις.

Κινούμενοι στην ΕΟ Αθηνών-Κορίνθου με κατεύθυνση προς Κόρινθο, βγαίνετε στην έξοδο προς Αγ. Θεοδώρους. Σε 360 μ. συναντάτε σταθμό διοδίων. Μετά από 170 μ., στο Stop, στρίβετε αριστερά και μετά από 1,73 χλμ. (ακριβώς πριν από γραμμές τραίνου) στρίβετε πάλι όλο αριστερά, στον πρώτο δρόμο. Σε 580 μέτρα, έχοντας «αφήσει» δύο δρόμους στα δεξιά, στρίβετε λοξά αριστερά και μετά από 220 μ. (έχοντας περάσει κάτω από τη δεύτερη γέφυρα), πάλι αριστερά. Σε 180 μ. στρίβετε δεξιά σε στενό ανηφορικό δρόμο προς «Κιάφα Μπέκα». Από εκεί επιλέγετε:

2 (Mέτριος Χωματόδρομος - SUV)

Έπειτα από 2,77 χλμ. στρίβετε δεξιά στο χωματόδρομο. Σε 1,43 χλμ. στρίβετε αριστερά. Μετά από 4,58 χλμ. συνεχίζετε λοξά δεξιά (απέναντι). Έπειτα από 5,80 χλμ., όπου δέντρο στη μέση του δρόμου, συνεχίζετε ευθεία. Μετά από 5,62 χλμ. θα φτάσετε στο 4,63 χλμ. της ε.δ.

Πάτα εδώ για την πρόσβαση μέσω Google Maps

3 (Μέτριος χωματόδρομος - SUV)

Έπειτα από 2,77 χλμ. στρίβετε δεξιά στο χωματόδρομο. Σε 1,43 χλμ. στρίβετε αριστερά. Συνεχίζετε για 4,58 χλμ. και στρίβετε αριστερά. Μετά από 1,03 χλμ. η διαδρομή γίνεται ασφάλτινη και μετά από ακόμα 1 χλμ. φτάνετε στο 7,98 χλμ. της ειδικής διαδρομής, στο σημείο όπου τα αγωνιστικά αυτοκίνητα στρίβουν από χώμα σε άσφαλτο.

Πάτα εδώ για την πρόσβαση μέσω Google Maps

4 (Καλός χωματόδρομος)

Έπειτα από 2,77 χλμ. (όπου χωματόδρομος στα δεξιά) συνεχίζετε ευθεία. Σε 1,46 χλμ. η Αστυνονομία. θα διακόπτει την κυκλοφορία. Περπατώντας 500 μ., θα φτάσετε στο 10,79 χλμ. της ειδικής διαδρομής, όπου από άσφαλτο μπαίνει στο χώμα.

Πάτα εδώ για την πρόσβαση μέσω Google Maps 

Ε.Δ. 3 – Πίσια

 

Μήκος: 16,43 km

Ωράριο κλεισίματος διαδρομής: 06:23

Ωράριο πρώτου αυτοκινήτου: 09:26

Περιγραφή: Η ε.δ. ξεκινάει από την έξοδο του χωριού Πίσια προς την «Παναγία Φανερωμένη». Τα πρώτα 3.35 χλμ., μέχρι την εκκλησία της Φανερωμένης, είναι ανηφορικά, στενά και με αλλεπάλληλες στροφές. Από εκεί ξεκινάει ένα γρήγορο κατηφορικό κομμάτι μήκους 8 χλμ., μέχρι το ποτάμι, όπου στρίβει δεξιά. Ακολουθούν 6 χλμ. σε πορεία άλλοτε παράλληλη και άλλοτε μέσω της κοίτης του ποταμού, μέχρι τον τερματισμό.

Προσοχή! Από την πλατεία του χωριού (όπου εκκλησία) και μέχρι την εκκίνηση της ειδικής, για την απρόσκοπτη διέλευση των αγωνιστικών αυτοκινήτων, ο δρόμος θα είναι κλειστός στην κυκλοφορία, καθώς είναι πολύ στενός. Επίσης, η πρόσβαση από την αφετηρία της ειδικής «Χαρβάτι» του 2022 θα παραμείνει κλειστή από την ΕΛ.ΑΣ. καθώς είναι δρόμος διαφυγής ασθενοφόρου. 

Προσβάσεις θεατών

1 (Μέτρια Πρόσβαση - SUV)

Ξεκινώντας από το χωριό Πίσια, βγαίνετε με κατεύθυνση προς «Σχίνο» Σε 0,9 χλμ. στρίβετε δεξιά στον στενό ανηφορικό δρόμο και σε 2,10 χλμ. φτάνετε στο 3,20 χλμ. της ειδικής διαδρομής, στην εκκλησία Παναγία Φανερωμένη.

Πάτα εδώ για την πρόσβαση μέσω Google Maps

2 (Μέτρια Πρόσβαση - SUV)

Κινούμενοι στην ΕΟ Αθηνών-Κορίνθου με κατεύθυνση προς Κόρινθο, βγαίνετε στην έξοδο προς Αγ. Θεοδώρους. Σε 360 μ. συναντάτε σταθμό διοδίων. Μετά από 170 μ., στο Stop, στρίβετε αριστερά και μετά από 1,73 χλμ. (ακριβώς πριν από γραμμές τραίνου) στρίβετε πάλι αριστερά. Σε 580 μέτρα, έχοντας «αφήσει» δύο δρόμους στα δεξιά, στρίβετε λοξά αριστερά και μετά από 220 μ. (έχοντας περάσει κάτω από τη δεύτερη γέφυρα), πάλι αριστερά. Σε 180 μ. στρίβετε δεξιά σε στενό ανηφορικό δρόμο προς «Κιάφα Μπέκα». Έπειτα από 2,77 χλμ. στρίβετε δεξιά στο χωματόδρομο και σε 1,43 χλμ. αριστερά. Μετά από 4,58 χλμ. συνεχίζετε λοξά δεξιά (απέναντι). Σε 5,80 χλμ. (όπου δέντρο στη μέση του δρόμου), στρίβετε δεξιά προς τα πίσω και κατηφορικά και σε 240 μέτρα ακολουθείτε το δρόμο αριστερά. Μετά από 200 μ. στρίβετε δεξιά και σε 2,60 χλμ. (όπου συναντάτε δρόμο από δεξιά) συνεχίζετε αριστερά. Σε 250 μ. φτάνετε στο 10.49 χλμ. της ε.δ..

Πάτα εδώ για την πρόσβαση μέσω Google Maps 

Ε.Δ. 5 – Λειβαδιά

 

Μήκος: 21,03 km

Ωράριο κλεισίματος διαδρομής: 12:09

Ωράριο πρώτου αυτοκινήτου: 15:12

Περιγραφή: Τα πρώτα 5,6 χλμ. είναι γνωστά από την παλιά ειδική διαδρομή «Ευαγγελίστρια». Αυτό το τμήμα έχει πολύ καλό οδόστρωμα, ωστόσο, επειδή στην πορεία έχει ασφαλτοστρωθεί, η ε.δ. στρίβει αριστερά και περνώντας μέσα από δύο παλιά λατομεία μαρμάρου φτάνει και διασχίζει την άσφαλτο της Αγ. Άννας. Από εκεί ξεκινάει ένα φαρδύ και γρήγορο κομμάτι, που μετά από 4,2 χλμ. στρίβει δεξιά σε δασικό και πιο στενό δρόμο. Μετά από άλλα 4,2 χλμ. τερματίζει σχεδόν 1,7 χλμ. πριν από το χωριό του Ελικώνα. 

Προσβάσεις θεατών

1 (Καλή πρόσβαση- ΙΧ)

Κινούμενοι στο δρόμο Θήβας-Λιβαδειάς, στρίβετε αριστερά προς «Αγ. Τριάδα», «Αγ. Άννα» και «Δόμβραινα». Σε 2,0 km στρίβετε αριστερά και σε 5,77 km μπαίνετε στο χωριό «Αγ. Τριάδα», το οποίο διασχίζετε. Σε 1,84 km από την έξοδο του χωριού, όπου ξεθωριασμένη πινακίδα, στρίβετε αριστερά, σε άσφαλτο. Σε 4,94 km (πλατάνια) στρίβετε δεξιά, σε χωματόδρομο. Σε 1,38 km φτάνετε στο 5,62 km της ε.δ.

Πάτα εδώ για την πρόσβαση μέσω Google Maps

2 (Καλή πρόσβαση- ΙΧ)

Κινούμενοι στο δρόμο Θήβας-Λιβαδειάς, στρίβετε αριστερά προς «Αγ. Τριάδα», «Αγ. Άννα» και «Δόμβραινα». Σε 2,0 km στρίβετε αριστερά και σε 5,77 km μπαίνετε στο χωριό «Αγ. Τριάδα» το οποίο διασχίζετε. Σε 2,85 km φτάνετε στο 12,78 km της ειδικής, στο σημείο που η διαδρομή διασχίζει την άσφαλτο και συνεχίζει προς τον Ελικώνα.

Πάτα εδώ για την πρόσβαση μέσω Google Maps

Ε.Δ. 6 – Ελάτεια

Μήκος: 28,32 km

Ωράριο κλεισίματος διαδρομής: 13:42

Ωράριο πρώτου αυτοκινήτου: 16:45

Περιγραφή: Μία κλασική Ακροπολική διαδρομή, σε νέα χάραξη. Ξεκινώντας με το γνωστό φαρδύ ανηφορικό κομμάτι της Ελάτειας για 10,52 χλμ., πριν το χωριό Ζέλι στρίβει αριστερά, για να ακολουθήσει ένα σχετικά στενό και μέτριας σκληρότητας κομμάτι, μέχρι τη διασταύρωση στο 21,96 χλμ. όπου συνεχίζει αριστερά. Μετά από 1 χλμ. συνδέεται με την Ελάτεια όπως χρησιμοποιήθηκε το 2022 και μετά από 730 μ., αφού περάσει από τα γνωστά «νερά», συνεχίζει με ένα κατηφορικό κομμάτι με αρκετές φουρκέτες μέχρι τον τερματισμό. 

Προσβάσεις θεατών

1 (Καλός χωματόδρομος)

Από Λιβαδειά προς Λαμία, αφού περάσετε τα χωριά Θούριο, Χαιρώνεια και Δαύλεια, στον κυκλικό κόμβο στρίβετε λοξά δεξιά προς Αταλάντη. Σε περίπου 7 χλμ., όπου διασταύρωση προς Ελάτεια (αριστερά)και Σφάκα-Κατάλυμα (δεξιά), στρίβετε αριστερά. Σε 4,15 χλμ., όπου εκκλησία, παρκάρετε μετά τη διασταύρωση για την ε.δ., με κατεύθυνση προς Ελάτεια. Μετά από 750μ. βρίσκεται η εκκίνηση της ειδικής διαδρομής.

Πάτα εδώ για την πρόσβαση μέσω Google Maps

2 (Καλός χωματόδρομος)

Στο δρόμο από Λιβαδιά προς Λαμία και αφού περάσετε τα χωριά Θούριο, Χαιρώνεια και Δαύλεια, στον κυκλικό κόμβο συνεχίζετε λοξά δεξιά, προς Αταλάντη. Σε περίπου 7 χλμ., όπου διασταύρωση προς Ελάτεια (αριστερά) συνεχίζετε ευθεία. Σε 5,10 χλμ., στρίβετε αριστερά προς Καλαπόδι και Ζέλι. Σε 200 μ., στην πινακίδα, στρίβετε αριστερά προς Ζέλι. Σε 3,70 χλμ. φτάνετε στο Ζέλι. Παρκάρετε στη δεξιά πλευρά της πλατείας και συνεχίζετε με τα πόδια, καθώς ο δρόμος αποτελεί διαφυγή ασθενοφόρου. Σε 700 μ. στη διχάλα συνεχίζετε ανηφορικά αριστερά και σε 200 μ. πάλι αριστερά, προς Προφήτη Ηλία. Σε 1,10 χλμ. φτάνετε στο 10,52 χλμ. της ειδικής, όπου από άσφαλτο μπαίνει στο χώμα.

Πάτα εδώ για την πρόσβαση μέσω Google Maps

3 (Μέτριος χωματόδρομος - SUV)

Μπαίνοντας στα Καμένα Βούρλα από Bόρεια, στον κυκλικό κόμβο συνεχίζετε ευθεία, απέναντι. Σε 700 μ., όπου δεξιά περίπτερο και Super Market «Γαλαξίας», στρίβετε δεξιά. Σε 150 μ. στρίβετε δεξιά στην πινακίδα «Ι. Ναός Μεταμορφώσεως, Περιφερειακός, Καρυά 10». Σε 150 μ. περνάτε κάτω από γέφυρα και στρίβετε δεξιά. Σε 300 μ. στην πινακίδα «Ι.Μονή Μεταμορφώσεως- Καρυά 10» στρίβετε αριστερά. Μετά από 9,85 χλμ. φτάνετε στην πλατεία της Καρυάς, όπου στρίβετε στον δεύτερο δρόμο δεξιά και σε 150 μ. (λευκό σπίτι) πάλι δεξιά. Σε 200 μ. στη διχάλα στρίβετε δεξιά και σε 12,20 χλμ. φτάνετε στο 21.96 χλμ. της ειδικής διαδρομής.

Πάτα εδώ για την πρόσβαση μέσω Google Maps

4 (Καλός χωματόδρομος)

Από Λιβαδειά προς Λαμία, αφού περάσετε τα χωριά Θούριο, Χαιρώνεια και Δαύλεια, στον κυκλικό κόμβο στρίβετε λοξά δεξιά προς Αταλάντη. Σε περίπου 7 χλμ., όπου διασταύρωση προς Ελάτεια (αριστερά) και Σφάκα-Κατάλυμα (δεξιά), στρίβετε αριστερά. Σε 5,95 χλμ. όπου κυπαρίσσια στα δεξιά σας και πινακίδα «Ι. Ναός Αγ. Αποστόλων», στρίβετε δεξιά. Μετά από 170 μ. στρίβετε λοξά αριστερά. Σε 130 μ. στρίβετε δεξιά και σε 2,46 χλμ. η επιφάνεια γίνεται χώμα. Σε 80 μ. στρίβετε αριστερά και έπειτα από 5,10 χλμ. φτάνετε στο 23,14 χλμ. της ειδικής διαδρομής. Μπορείτε είτε να παρακολουθήσετε από εκείνο το σημείο, είτε, περπατώντας αριστερά για 730 μ., να φτάσετε στο γνωστό πέρασμα από τα «νερά».

Πάτα εδώ για την πρόσβαση μέσω Google Maps

5 (Kακός χωματόδρομος – 4x4)

Στο δρόμο που από το Μόδι οδηγεί προς την Ελάτεια, στο Stop στρίβετε αριστερά. Σε 1,45 χλμ. περνάτε μέσα από το χωριό «Παναγίτσα». Συνεχίζετε ευθεία (σε 480 μ. γίνεται χώμα) και στο προσκυνητάρι στρίβετε αριστερά. Σε 1,37 χλμ., στη διχάλα στρίβετε δεξιά και σε 640 μ. ξανά δεξιά, έχοντας αφήσει έναν δευτερεύοντα δρόμο επίσης στα δεξιά. Σε 1,18 χλμ. στο «Τ» στρίβετε δεξιά και σε 3,35 χλμ. φτάνετε στο 24.07 χλμ. της ειδικής διαδρομής, 290 μ. μετά τα νερά.

Πάτα εδώ για την πρόσβαση μέσω Google Maps

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...