Ο Ayrton Senna ανακηρύχθηκε Προστάτης του Αθλητισμού

Λίγες ημέρες πριν την 29η επέτειο θανάτου του, ο Βραζιλιάνος πιλότος της F1 γίνεται... δια νόμου «Προστάτης του αθλητισμού», τίτλος τον οποίο έχουν αποκτήσει ελάχιστοι άλλοι.

  • -
  • -

Ο Ayrton Senna ήταν για την πατρίδα του Εθνικός Ήρωας, τόσο όσο ζούσε, όσο και τις σχεδόν τρείς δεκαετίες που έχουν περάσει από τότε που έφυγε από τη ζωή. Έτσι, η βραζιλιάνικη κυβέρνηση αποφάσισε να τιμήσει τον τρείς φορές Πρωταθλητή της Formula 1, δίνοντας του πλέον έναν ιδιαίτερα σημαντικό και επίσημο τίτλο: «Patrono do esporte brasileiro». Η αρχική πρόταση για αυτό είχε κατατεθεί το 2019, από τον ομοσπονδιακό βουλευτή Filipe Barros, εγκρίθηκε από τη Γερουσία τον περασμένο Μάρτιο και δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα, στις 25 Απριλίου, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Στη Βραζιλία, ο τίτλος του «Προστάτη» απονέμεται σε αναγνωρισμένες προσωπικότητες στους τομείς εξειδίκευσής τους. Σε ανθρώπους δηλαδή που έχουν ξεχωρίσει. Στην λίστα υπάρχουν συγγραφείς, επιστήμονες, καλλιτέχνες, καθώς και δημιουργοί, υποστηρικτές ή εκπρόσωποι μιας ιδέας. Ο Ayrton Senna είναι μόλις ο 31ος Βραζιλιάνος στην Ιστορία της χώρας που αποκτά αυτό τον τίτλο και κερδίζει μια θέση σε αυτή την λίστα.

Από τον θάνατο του οδηγού στην πίστα της Imola την Πρωτομαγιά του 1994, κανένας άλλος Βραζιλιάνος οδηγός δεν έχει καταφέρει να πλησιάσει τη δημοφιλία και τις επιδόσεις του Ayrton Senna. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι θαυμαστές του συνεχώς αυξάνονται, παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό τους δεν πρόλαβε να απολαύσει τον οδηγό σε δράση αλλά τον «γνώρισε» μόνο μέσα από τα εκατοντάδες βιβλία, βίντεο και ντοκιμαντέρ με θέμα την ζωή και την καριέρα του Βραζιλιάνου πιλότου.

Ayrton Senna

Δείτε ακόμη Έρχεται σειρά για τον Senna στο Netfilx

To τραγικό GP της Imola to 1994

Ο Ayrton Senna οδηγούσε μια Williams-Renault όταν έσπασε η κολώνα του τιμονιού με αποτέλεσμα να μην μπορεί να στρίψει, ενώ κινούνταν με περισσότερα από 300 km/h. Ο οδηγός αμέσως φρέναρε, αλλά δεν υπήρχε αρκετός χώρος και χρόνος για να αποφύγει τη σύγκρουση στον εξωτερικό τοίχο της στροφής Tampourelo. Από την πρόσκρουση ένα εξάρτημα της ανάρτησης αποκολλήθηκε και σε μια απίστευτη στιγμή ατυχίας πέρασε μέσα από τη ζελατίνη του κράνους του Βραζιλιάνου, το πιο ευάλωτο σημείο που θα μπορούσε να βρει, προκαλώντας του βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, από τις οποίες κατέληξε λίγες ώρες αργότερα.

Το Grand Prix του San Marino του 1994 συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο τραγικών αγώνων στη παγκόσμια Ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Όχι μόνο για τον χαμό του Senna που θεωρείται από πολλούς ο καλύτερος οδηγός όλων των εποχών, αλλά γιατί την προηγούμενη ημέρα υπήρξε άλλο ένα θανατηφόρο ατύχημα, με θύμα τον Αυστριακό Roland Ratzenberger ενώ έγιναν και τρία άλλα σοβαρά συμβάντα. Μια τρομακτική έξοδος του Βραζιλιάνου Rubens Barrichcello στις δοκιμές, ένα ατύχημα στην εκκίνηση του αγώνα και άλλο ένα μέσα στο χώρο των pits.

Διαβάστε ακόμη το Μεγάλο αφιέρωμα στον Ayrton Senna


ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...