ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις: Ό,τι πρέπει να ξέρεις πριν ξεκινήσεις για το βουνό!

Η παρακολούθηση ενός αγώνα Ράλλυ έχει πολλές ιδιαιτερότητες και ουσιαστικά ο θεατής ζει τον αγώνα εκ των έσω με τον τρόπο του!

  • -
  • -

Οι αγώνες Ράλλυ είναι μία ιδιαίτερη μορφή αγώνων. Οι οδηγοί καλούνται να αντιμετωπίσουν το χρονόμετρο σε δημόσιους δρόμους, αλλά μαζί και το φυσικό περιβάλλον. Με ό,τι συνεπάγεται αυτό... Όμως, η κατά πολλούς κορυφαία μορφή του μηχανοκίνητου αθλητισμού, είναι ιδιαίτερη και για όσους αποφασίσουν να παρακολουθήσουν τις προσπάθειες των πληρωμάτων. Η άνεση, η ευκολία και η ασφάλεια που υπάρχει στους αγώνες πίστας δεν υφίσταται στα Ράλλυ και απαιτείται γνώση, συμμόρφωση και κατάλληλη προετοιμασία για να ακολουθήσεις ένα αγώνα του είδους. Ας δούμε, λοιπόν, κάποιες βασικές αρχές που έχουν να κάνουν με τη δική μας ασφάλεια, όπως και στοιχεία που θα κάνουν τη ζωή μας στο βουνό πιο εύκολη βελτιστοποιώντας την εμπειρία της παρακολούθησης ενός αγώνα Ράλλυ.

Ασφάλεια πάνω από όλα!

Το γεγονός ότι οι αγώνες Ράλλυ διεξάγονται σε μία ειδική διαδρομή που μπορεί να έχει μήκος έως και 30 km, σημαίνει ότι σε πολλά σημεία η ασφάλεια είναι ξεκάθαρα προσωπική μας υπόθεση! Το πρώτο και κυριότερο είναι να επιλέξουμε με πολύ προσοχή το σημείο που θα καθίσουμε. Ιδανικά πρέπει να βρισκόμαστε σε ψηλό σημείο και με αρκετή απόσταση από το δρόμο. Απαγορεύεται να καθόμαστε πολύ κοντά στη διαδρομή και σε σημεία που είναι πολύ πιθανό να καταλήξει το αυτοκίνητο σε περίπτωση εξόδου. Όπως η εξωτερική πλευρά μίας στροφής, στην είσοδο ή σε σημεία με άλματα και συνδυασμό των δύο. Επίσης, ποτέ μην αποσπάται την προσοχή σας από ότι συμβαίνει στην ειδική διαδρομή! Να έχετε στραμμένο το βλέμμα σας σε αυτή και να είστε σε ετοιμότητα για την περίπτωση που συμβεί οτιδήποτε. Ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο, μπορεί να ξεφύγει από την πορεία του ακόμα και στην ευθεία, ενώ με την ταχύτητα που κινείται δεν μπορείς να είσαι σίγουρος που θα καταλήξει! Τέλος, αν θέλετε να αποχωρήσετε από το σημείο χρησιμοποιώντας τη διαδρομή του αγώνα, πρέπει να περιμένετε στη θέση σας μέχρι να περάσει το ουραγό αυτοκίνητο με την καρό σημαία.

Η συμμόρφωση όλων μας με τους κανονισμούς ασφαλείας είναι επιβεβλημένη και για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα. Όπως είδαμε και πέρσι, οι παρατηρητές της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας δεν διστάζουν να διακόψουν ή να ακυρώσουν μία ειδική διαδρομή, αν θεωρήσουν ότι οι θεατές δεν βρίσκονται στα προκαθορισμένα σημεία. Πλέον, υπάρχει η δυνατότητα μέσω των συστημάτων ελέγχου ασφαλείας της FIA να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο και με εικόνα υψηλής ανάλυσης, τι ακριβώς συμβαίνει στην ειδική και ανάλογα να αποφασίζουν για το βαθμό επικινδυνότητας. Αν κριθεί πως υπάρχει θέμα ασφάλειας θα υπάρξει καθυστέρηση της ειδικής μέχρι οι θεατές να μετακινηθούν σε προκαθορισμένο σημείο ή και ακύρωση της ε.δ. σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά... 

Όσοι ενδέχεται να παρακολουθήσουν έναν αγώνα Ράλλυ για πρώτη φορά πρέπει να γνωρίζουν κάποια βασικά στοιχεία. Καταρχήν, αν επιλέξετε να μπείτε στην ειδική ακολουθώντας τη διαδρομή του αγώνα, θα πρέπει να γνωρίζετε πως ο δρόμος κλείνει και απαγορεύεται η διέλευση τρεις ώρες πριν την εκκίνηση του πρώτου αγωνιστικού αυτοκινήτου! Φροντίστε λοιπόν να είστε αρκετά νωρίτερα στην ειδική και να βρείτε ένα ασφαλές σημείο παρκαρίσματος. Αν επιλέξετε να φτάσετε ακολουθώντας μία από τις ενδιάμεσες προσβάσεις, θα πρέπει και σε αυτή την περίπτωση να πάτε νωρίτερα για να αποφύγετε πιθανές καθυστερήσεις λόγω του κόσμου.

Όταν φτάσετε, φροντίστε να παρκάρετε σε σημείο που δεν εμποδίζετε τη διέλευση των άλλων αυτοκινήτων, αλλά και αυτών της οργάνωσης. Σε κάποιες περιπτώσεις, η ίδια πρόσβαση μπορεί να χρησιμοποιείται ως δρόμος διαφυγής ασθενοφόρου και για αυτό είναι καλό να παρκάρουμε όλοι από την ίδια μεριά. Επίσης, για να αποφύγετε την ταλαιπωρία κατά την αναχώρηση, είναι προτιμότερο να παρκάρετε με τη φορά που θα ακολουθήσετε φεύγοντας, αποφεύγοντας αργότερα να κάνετε αναστροφή. Πάντως, πρέπει να έχετε κατά νου ότι σε ενδεχόμενο που μία πρόσβαση συγκεντρώσει πλήθος κόσμου, η οργάνωση του αγώνα μπορεί -και είναι πολύ πιθανό- να «κλείσει» το δρόμο της πρόσβασης προς αποφυγή ταλαιπωρίας των θεατών… Για αυτό είναι προτιμότερο να ξεκινήσετε αρκετά νωρίτερα για το σημείο που έχετε επιλέξει.

Πράσινο φως, κόκκινο φως!

Όπως ήδη έχουμε αναφέρει, η νεότερη γενιά αυτοκινήτων της κορυφαίας κατηγορίας του WRC, κάνει χρήση υβριδικής τεχνολογίας. Τα περίπλοκα κινητήρια σύνολα και ιδιαίτερα η παρουσία της μπαταρίας και του ηλεκτρικού κυκλώματος, έχουν σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται νέες προφυλάξεις και για τους θεατές! Βλέπετε, σε περίπτωση ατυχήματος ο βαθμός επικινδυνότητας αυξάνεται λόγω της υψηλής τάσης που μπορεί να αναπτυχθεί. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, στο παρμπρίζ και στα πλαϊνά παράθυρα των αυτοκινήτων υπάρχουν τα λεγόμενα φώτα ασφαλείας. Σε περίπτωση ατυχήματος, αν παραμένουν πράσινα μπορείτε να πλησιάσετε και να αγγίξετε το αυτοκίνητο. Αν αρχίσει και αναβοσβήνει κόκκινο φως, το οποίο συνοδεύεται από ένα ήχο συναγερμού, σημαίνει ότι το αυτοκίνητο δεν είναι ασφαλές και δεν πρέπει να το πλησιάσετε! Το ίδιο ισχύει και αν δεν ανάβει κανένα φως, κάτι που σημαίνει ότι δυνητικά είναι μη ασφαλές.

Πριν την αναχώρηση…

Όπως έχετε καταλάβει μέχρι τώρα, η παρακολούθηση ενός αγώνα Ράλλυ δεν είναι εύκολη υπόθεση και εκτός από κάποιες βασικές γνώσεις, απαιτείται και συγκεκριμένη προετοιμασία! Πριν λοιπόν ξεκινήσετε την εκδρομή για το βουνό πρέπει να έχετε προγραμματίσει ποιες ειδικές θα παρακολουθήσετε, υπολογίζοντας το ωράριο του αγώνα, τις αποστάσεις και το χρόνο που απαιτείται για να φτάσετε στο σημείο. Και φυσικά να έχετε κατεβάσει στο κινητό σας το τεύχος του GOCAR Magazine, έτσι ώστε να φτάσετε εύκολα στην επιθυμητή πρόσβαση.

Τα ρούχα που φοράτε θα πρέπει να είναι ελαφριά και όχι σκουρόχρωμα. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η συνεχής έκθεση στον ήλιο είναι ένα από τα συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι θεατές. Προτιμήστε τα ανοιχτά χρώματα, ενώ απαραίτητα κρίνονται τα γυαλιά ηλίου και το καπέλο. Παράλληλα, ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα παπούτσια και είναι προτιμότερο να εφοδιαστείτε με ορειβατικά, τα οποία και θα σας βοηθήσουν να φτάσετε πιο εύκολο σε ένα δύσκολα προσβάσιμο σημείο. Βέβαια, επειδή το Σεπτέμβριο έχουμε συνηθίσει κάποιες σποραδικές βροχές, καλό είναι να έχετε στο αμάξι ένα αδιάβροχο και μία ομπρέλα, για παν ενδεχόμενο!

Φυσικά, επειδή η παραμονή στο βουνό θα διαρκέσει αρκετές ώρες, πρέπει να έχουμε μαζί κάποια απαραίτητα εφόδια που θα κάνουν την εμπειρία πιο εύκολη, αλλά και πιο ευχάριστη. Απαραίτητα λοιπόν πρέπει να εφοδιαστούμε με άφθονο νερό, το οποίο πρέπει να έχουμε σε κάποιο μικρό ψυγείο ή δροσερό χώρο. Επίσης, λίγο φαγητό είναι καλοδεχούμενο, και απαραίτητο στην περίπτωση που κάποιοι θα παρακολουθήσουν και τα δύο περάσματα των πληρωμάτων. Ακόμα πιο άνετη την παραμονή μας θα έκανε και ένα μικρό καρεκλάκι! Τέλος, καλό θα είναι αν δεν υπάρχει κάποιο κουτί Πρώτων Βοηθειών στο αυτοκίνητο, να εφοδιαστείτε με ένα, αφού στο βουνό μπορεί να μας φανεί χρήσιμο.

Σεβαστείτε το περιβάλλον!

Κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε, είναι ότι τα δάση, η χλωρίδα και η πανίδα, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Ράλλυ Ακρόπολις, αλλά και της χώρας μας. Για αυτό λοιπόν πρέπει να τα σεβαστούμε και να τα προστατεύσουμε! Μην ανάψετε φωτιά για κανένα λόγο. Ακόμα και αν θελήσετε να ανάψετε ένα τσιγάρο, κάντε το με τη μέγιστη προσοχή, όπως και όταν το σβήσετε. Επίσης, σεβαστείτε το δάσος και μη το γεμίσετε σκουπίδια… Σε διάφορα σημεία των ειδικών διαδρομών θα βρείτε κάδους σκουπιδιών και ανακύκλωσης. Αφήστε εκεί τα σκουπίδια που πιθανόν να έχετε ή πάρτε τα μαζί σας σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάδος κοντά σας.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...