WRC: Ράλι Πορτογαλίας

Sebastien στη θέση του …Sebastien

  • -
  • -

Ο Sebastien Ogier σημείωσε την πρώτη του νίκη στο WRC αφήνοντας δεύτερο τον πιο διάσημο Sebastien του θεσμού, σε ένα ράλι που τις τρεις πρώτες θέσεις τις μοιράστηκαν τρεις Citroen C4.

Το πορτογαλικό ράλι επιφύλασσε ένα εκπληκτικό φινάλε για τους δύο γάλλους οδηγούς της Citroen οι οποία πάλεψαν την τρίτη μέρα σχεδόν ρόδα με ρόδα για τη νίκη. Στο ξεκίνημα του τρίτου σκέλους ο Sébastien Ogier βρίσκονταν μόλις 21,1 sec μπροστά από τον Loeb και η οδηγία του επικεφαλής της Citroën World Rally Team, Olivier Quesnel, ήταν σαφής: «Μπορούν να παλέψουν ελεύθερα για τη νίκη όμως πρέπει να μείνουν στο δρόμο!» Έτσι κι έγινε.

Το ράλι έγινε κάτω από υψηλές θερμοκρασίες σε απαιτητικές χωμάτινες συνθήκες κοντά στο τουριστικό θέρετρο του Faro και τους λόφους πάνω από την πόλη του Algavre. Η ζέστη και το τραχύ βραχώδες υπόστρωμα των δρόμων ήταν μια σκληρή πρόκληση για τα ελαστικά. Οι οδηγοί έπρεπε να διαχειριστούν τη φθορά των ελαστικών για να διασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερη πρόσφυση στις μεγάλου μήκους επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές.

Η πρώτη ημέρα δεν επιφύλασσε εκπλήξεις και ο Ogier δημιούργησε άνετα μια διαφορά 26,6 sec από τον Sordo και το group των υπολοίπων, τη στιγμή που ο τρίτος Loeb άνοιγε το δρόμο στις ειδικές. Τη δεύτερη και δυσκολότερη ημέρα του αγώνα, η κατάταξη διαφοροποιήθηκε καθώς ο Loeb ανέβασε ρυθμό και πέρασε δεύτερος με τον Solberg να κλείνει το σκέλος στην τρίτη θέση. Επικεφαλής παρέμεινε ο Ogier καθώς η διαφορά της πρώτης ημέρας δεν ήταν δυνατόν να καλυφθεί. Γεγονός της ημέρας το ατύχημα του Latvalla ο οποίος έπεσε πάνω σε δέντρο με ταχύτητα 110km/h.  Το πίσω τμήμα Ford Focus RS WRC έπαθε σοβαρή ζημιά με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επισκευαστεί και να μην μπορεί να επανεκκινήσει την Κυριακή σύμφωνα με τους κανονισμούς του SupeRally.

Ο Sébastien Loeb ξεκίνησε από το πρωί της Κυριακής την επίθεση του, κερδίζοντας τις δύο πρώτες ειδικές με αποτέλεσμα να κατεβάσει τη διαφορά στα 11 sec. Στο service park δήλωσε πως «Παρά το ότι ο Sébastien Ogier καθαρίζει τον δρόμο είναι πολύ γρήγορος και δεν κάνει λάθη. Ακόμα όμως έχουμε ελπίδες για τη νίκη και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε».

Ο Loeb τήρησε την «υπόσχεση» του συνεχίζοντας την επίθεση κερδίζοντας και τις επόμενες δυο ειδικές, όμως αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να περάσει τον Ogier που κατάφερε μετά την ατυχία στον αγώνα της Νέας Ζηλανδίας να κατακτήσει την πρώτη του νίκη στο WRC.

Η μάχη για την τρίτη θέση κρίθηκε στην τελευταία super ειδική στο ποδοσφαιρικό στάδιο του Faro. Ο Petter Solberg λόγω προβλήματος στο τιμόνι βγήκε από τη διαδρομή και έχασε 15 sec, έτσι ο Hirvonen απέσπασε την τέταρτη θέση πίσω από τον Sordo.

Ο διευθυντής της Ford Malcolm Wilson, δεν έκρυψε την απογοήτευσή του. «Αυτό που συνέβη στην τελευταία ειδική απέδειξε για μία φορά ακόμα πώς αυτό το σπορ επιφυλάσσει απίστευτες εκπλήξεις. Αποκαλύπτει επίσης ότι οι μικρές και δημοφιλείς για το κοινό ειδικές διαδρομές μπορεί να είναι  εξίσου σημαντικές με τις μεγαλύτερες ειδικές στην εξοχή. Μετά από το θρίαμβο της Ν. Ζηλανδίας στις αρχές του μήνα, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα σχεδιάζαμε αλλά πρέπει να το αποδεχτούμε».

Επόμενος γύρος

Μετά το σύντομο καλοκαιρινό διάλειμμα, το πρωτάθλημα επιστρέφει με το Ράλι Βουλγαρίας που κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο WRC.  Το ασφάλτινο ράλι έχει τη βάση του στο χειμερινό θέρετρο του Borovets και θα πραγματοποιηθεί στις 8 -11 Ιουλίου.

 

Αποτελέσματα Ράλι Πορτογαλίας

 

Πλήρωμα

Κατασκευαστής

Χρόνος

1

S. Ogier/J. Ingrassia

Citroën C4

3h 51’16”1

2

S. Loeb/D. Elena

Citroen C4

+7’’9

3

D. Sordo/M. Marti

Citroen C4

+1’17’’6

4

M. Hirvonen/J. Lehtinen

Ford Focus RS

+1’32’’0

5

P. Solberg/P. Mills

Citroen C4

+1’35’’7

6

M. Wilson/S. Martin

Ford Focus RS

+7’10’’1

7

M. Ostberg/J. Andersson

Subaru Impreza

+7’28’’3

8

F. Villagra/J Perez Companc

Ford Focus RS

+10’36’’1

9

K. Al Qassimi/M. Orr

Ford Focus RS

+10’55’’8

10

K. Raikkonen/K. Lindstrom

Citroen C4

+11’34’’3

 

 

Βαθμολογία Πρωταθλήματος Οδηγών

 

Οδηγός

Βαθμοί

1

S. Loeb

126

2

S. Ogier

88

3

M. Hirvonen

76

4

J-M. Latvala

72

5

P. Solberg

63

6

D. Sordo

49

 

 

Βαθμολογία Πρωταθλήματος Κατασκευαστών

 

Ομάδα

Βαθμοί

1

Citroen Total

189

2

BP Ford Abu Dhabi

163

3

Citroen Junior

106

4

Stobart M-Sport Ford

84

5

Munchi's Ford

40

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...