Θα αγοράσει η Renault την Lotus F1;

Πόσο κοντά ή όχι βρισκόμαστε στην συμφωνία;

  • -
  • -

Τις τελευταίες μέρες διαβάζουμε όλο και περισσότερο ότι κλείνει η συμφωνία με την οποία η Renault επιστρέφει στην F1 με την δική της ομάδα. Συγκεκριμένα με την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της Lotus F1.

 

Σήμερα είδαμε και το δημοσίευμα στο blog του έγκριτου δημοσιογράφου Joe Saward για το θέμα και στο οποίο αναφέρει κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία τα οποία συμφωνούν με άλλα που έχουμε διαβάσει. Παρόλο που αναφέρεται στον τύπο ότι είμαστε κοντά στην συμφωνία, οι πηγές μας λένε ότι σήμερα είναι η σημαντική μέρα για το ζήτημα. Ο Saward πιστεύει ότι οι διαρροές έρχονται τόσο από την Renault όσο και από τον όμιλο Formula One group με τις δυο αυτές «πλευρές» να θέλουν να κλείσει η συμφωνία το συντομότερο.  «Από το group της F1 θέλουν να πιέσουν την Mercedes να προμηθεύσει την Red Bull Racing και από την πλευρά της Renault για να προλάβουν τα σχέδια του μονοθεσίου και να έχουν κινητήρες Renault (και όχι Mercedes) το 2016», αναφέρει ο Saward και πράγματι είναι ιμια λογική προσέγγιση.

 

Στο άρθρο επιβεβαιώνεται και ότι η αποτίμηση της ομάδας είναι πάνω από τα 200εκ δολ με την Renault να αγοράζει το 65%. Στην αρχή θα πέσουν 11.5εκ δολ και στην συνέχεια θα υπάρχουν ετήσιες «ενέσεις» των 8.8εκ δολ σε βάθος 10 ετών. Το 10% που αυτή τη στιγμή κατέχει η Yotaphone θα περάσει στον Alain Prost ο οποίος θα είναι ο πρόεδρος της ομάδας. Στην μετοχική σύνθεση θα παραμείνει ο Gerard Lopez με 25%.

 

Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί και το γεγονός ότι ο Bob Bell, ο πρώην τεχνικός διευθυντής της Lotus και της Mercedes, φέρεται ότι θα αποτελέσει τον νέο διευθύνων σύμβουλο της Renault, εφόσον βέβαια κλείσει η συμφωνία. Ο Bell πάντα πίστευε στην Renault και στο ταλέντο των ανθρώπων στο Enstone, οπότε είναι μια «λογική» επιλογή.

 

Το σημαντικότερο πρόβλημα θα αποτελέσει το ζήτημα του κινητήρα. Επειδή είχαμε την εντύπωση ότι είναι ήδη αργά για να μπορέσει να γίνει τροποποίηση σε κινητήρα, δηλαδή η Red Bull Racing να πάει σε Mercedes και η Lotus σε Renault, κάποιος μας είπε «Θυμάστε πότε ο Ross Brawn έμαθε τι κινητήρα θα έχει η ομάδα του η Brawn GP; Τέλος του 2008. Και το 2009 ήταν η χρονιά που πήρε το πρωτάθλημα». Συνεπώς δεν είναι πολύ αργά για αλλαγή κινητήρα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...