Αυτό είναι το νέο Opel Grandland – Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για το SUV

Η νέα γενιά του Grandland φέρει τη σφραγίδα «German energy», διαθέτει εντυπωσιακή εμφάνιση, οθόνη 16 ιντσών και θα προσφέρει με κινητήρες εσωτερικής καύσης, αλλά και ως ηλεκτρικό.

  • -
  • -

Η Opel παρουσίασε με κάθε επισημότητα τη νέα γενιά του Grandland, ενός οικογενειακού SUV με μεγαλύτερες διαστάσεις, περισσότερους χώρους, πληθώρα τεχνολογιών και πλήρη γκάμα κινητήρων. Το αυτοκίνητο αποτελεί εξέλιξη του πρωτότυπου Experimental, βασίζεται στην πλατφόρμα STLA Medium του ομίλου Stellantis, έχοντας μεγαλώσει σε κάθε τομέα.

Σε σύγκριση με το τωρινό Grandland, το νέο είναι μεγαλύτερο σε μήκος κατά 173 mm, σε ύψος κατά 19 mm και σε πλάτος κατά 64 mm. Συνολικά, οι διαστάσεις του C-SUV ανέρχονται: (μήκος 4650 mm, πλάτος 1905 mm, ύψος 1660 mm). Οι ζάντες αλουμινίου έως και 20 ιντσών και η δίχρωμη οροφή, ενισχύουν την τολμηρή εμφάνιση του αμαξώματος, ωστόσο, τη διαφορά κάνει το 3D Vizor στη μάσκα με το φωτιζόμενο λογότυπο Opel Blitz.

grandland

Το νέο, φωτιζόμενο έμβλημα συνοδεύεται από μια ακόμη καινοτομία φωτισμού, το κορυφαίο Intelli-Lux Pixel Matrix HD. Το σύστημα διαθέτει περισσότερα από 50.000 στοιχεία (51.200 για την ακρίβεια, με 25.600 σε κάθε πλευρά) για την κατανομή φωτός υψηλής ευκρίνειας. Ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες, τα διερχόμενα οχήματα ή άλλα αντικείμενα ανιχνεύονται από μια κάμερα και τα φώτα Intelli-Lux Pixel Matrix HD αποκόπτουν αυτά τα οχήματα/αντικείμενα με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια, σε σχέση με τα συμβατικά συστήματα φωτισμού Matrix Light.

grandland

Στο πίσω μέρος, η χαρακτηριστική υπογραφή φωτισμού «compass», που περιλαμβάνει το φωτιζόμενο έμβλημα OPEL, κάνει την πρώτη της εμφάνιση σε μοντέλο παραγωγής.

Περισσότεροι χώροι στην καμπίνα

Το μεταξόνιο των 2.784 mm εξασφαλίζει αυξημένη ευρυχωρία στην καμπίνα και τον χώρο αποσκευών. Τα πίσω καθίσματα μπορούν να αναδιπλωθούν κατά 40:20:40, δημιουργώντας έτσι έναν χώρο φόρτωσης έως και 1.641 lt.

Η διάταξη του εσωτερικού ακολουθεί ένα οριζόντιο θέμα, με γραμμές που διατρέχουν τον πίνακα οργάνων μέχρι τις πόρτες, ενισχύοντας την αίσθηση πλάτους και ευρυχωρίας, ενώ η ελαφρώς προσανατολισμένη προς τον οδηγό κεντρική οθόνη 16 ιντσών και η ψηλά τοποθετημένη κεντρική κονσόλα δημιουργούν μια σπορ αίσθηση.

grandland

Πίσω από το τιμόνι, ένας πλήρως ψηφιακός πίνακας οργάνων παρέχει βασικές πληροφορίες και, σε συνδυασμό με την οθόνη Intelli-HUD head-up display, επιτρέπει στον οδηγό να επικεντρωθεί στην απόλαυση της οδήγησης, χωρίς να χρειάζεται να πάρει τα μάτια του από τον δρόμο. Ο οδηγός έχει επίσης τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει χειροκίνητα ή αυτόματα τη λειτουργία Pure Mode. Η λειτουργία αυτή μειώνει το περιεχόμενο στην οθόνη πληροφόρησης οδηγού, την head-up display και την κεντρική οθόνη, εξασφαλίζοντας ακόμα λιγότερη απόσπαση της προσοχής κατά την οδήγηση τη νύχτα ή στη βροχή. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία της Opel, οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες ρυθμίσεις, όπως ο κλιματισμός, μπορούν επίσης να επιλεχθούν μέσω φυσικών κουμπιών. Οι πλευρικοί αεραγωγοί είναι ενσωματωμένοι στην πόρτα, γεγονός που δίνει έμφαση στο πλάτος του πίνακα οργάνων.

Δείτε ακόμη: Νέο Opel Frontera: Αυτό είναι το καινούριο SUV των Γερμανών

Οδηγός και συνοδηγός απολαμβάνουν τα εργονομικά καθίσματα AGR, τα οποία πλέον διαθέτουν ηλεκτρικά μαξιλαράκια, για τη βελτίωση της πλευρικής άνεσης, λειτουργία εξαερισμού και μασάζ. Παράλληλα, οι επιβάτες στο πίσω μέρος απολαμβάνουν 20 mm επιπλέον χώρο για τα πόδια, σε σχέση με το απερχόμενο Grandland, με όλα τα υφάσματα στο εσωτερικό να προέρχονται από 100% ανακυκλωμένα υλικά.

grandland

Αυτό που θα εκτιμηθεί δεόντως στο σαλόνι είναι το PixelBox. Με το φωτιζόμενο ημιδιαφανές γυαλί και το υφασμάτινο περιτύλιγμα, αυτό το στοιχείο βελτιώνει αισθητικά την εμφάνιση της κονσόλας, ενώ παράλληλα είναι εξαιρετικά λειτουργικό. Ο ασύρματος φορτιστής smartphone βρίσκεται πίσω από το γυαλί, ώστε οι συσκευές να φορτίζονται ενώ αποθηκεύονται με ασφάλεια. Συνολικά, το νέο Grandland προσφέρει πάνω από 35 lt αποθηκευτικών χώρων στο εσωτερικό, από το Pixel Box και τις θήκες τηλεφώνων στις πλάτες των εμπρός καθισμάτων, μέχρι τον μεγάλο αποθηκευτικό χώρο κάτω από την κεντρική κονσόλα.

Υβριδικό, PHEV και ηλεκτρικό

Το γερμανικό C-SUV θα προσφέρεται με τον τρικύλινδρο 1.2 lt κινητήρα και ήπιο υβριδικό σύστημα 48 volt στην έκδοση Hybrid των 136 ίππων, έχοντας στάνταρ αυτόματο κιβώτιο, ως plug in hybrid με ηλεκτρική αυτονομία περίπου 85 km και ως αμιγώς ηλεκτροκίνητο.

grandland

Το Grandland Electric λαμβάνει ενέργεια από μια νέα μπαταρίας χωρητικότητας έως και 98 kWh, εξασφαλίζοντας αυτονομία έως και 700 km. Η μπαταρία μπορεί να φορτίζει ταχύτατα, με τον χρόνο επαναφόρτισης για το 80% σε έναν δημόσιο σταθμό ταχείας φόρτισης να είναι περίπου 25 λεπτά.

Για την βέλτιστη άνεση στον δρόμο, η Opel εφοδίασε το αυτοκίνητο με νέα αμορτισέρ τεχνολογίας επιλεκτικής απόσβεσης ανάλογα με τη συχνότητα. Αυτή η μοναδική τεχνολογία δημιουργεί ένα δεύτερο υδραυλικό κύκλωμα στον θάλαμο του αμορτισέρ, για να προσαρμόζει μηχανικά τη δύναμη απόσβεσης σε σχέση με τη συχνότητα. Το Grandland αντιδρά πιο άμεσα σε κάθε εντολή του οδηγού και, όπως κάθε μοντέλο της Opel, παραμένει σταθερό κατά το φρενάρισμα, τις στροφές και τις υψηλές ταχύτητες στην Autobahn.

grandland

Όσον αφορά στα συστήματα, το κορυφαίο SUV ενσωματώνει από το αυτόματο Cruise Control με λειτουργία Stop & Go, έως το σύστημα προηγμένης αναγνώρισης οδικών σημάτων, το In Crash Braking, ένα σύστημα που βοηθά στην αποφυγή δευτερεύουσας σύγκρουσης σε περίπτωση ατυχήματος, την κάμερα οπισθοπορείας με λειτουργία αυτόματου καθαρισμού και την κάμερα Intelli-Vision 360°.

Επίσης, διατίθεται προαιρετικά το σύστημα Drive Assist 2.0, το οποίο ενσωματώνει πολυάριθμα ηλεκτρονικά βοηθήματα και τα συνδυάζει με ημιαυτόματη υποβοήθηση αλλαγής λωρίδας κυκλοφορίας και έξυπνη προσαρμογή ταχύτητας.

Αναλυτικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του γερμανικού μοντέλου θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα, λίγο πριν την έναρξη της παραγωγής. Όσο για το λανσάρισμα, η Opel δεν ανέφερε το παραμικρό, αλλά λογικά θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2024.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...