Αυτή είναι η Porsche Taycan Turbo GT των 1.108 PS - Τιμή στην Ελλάδα

Η Στουτγάρδη μόλις αποκάλυψε την κορυφαία έκδοση των 1.100+ ίππων της νέας Taycan που κατατρόπωσε το sedan του Elon Musk στο Nurburgring και κάνει το 0-200 km/h σε 6,4 sec!

  • -
  • -

Η Porsche αποκάλυψε τη νέα ηλεκτρική της ναυαρχίδα, την Taycan Turbo GT. Η πιο ισχυρή έκδοση του ηλεκτρικού σπορ sedan αποτελεί πλέον το ισχυρότερο μοντέλο παραγωγής που έχει δημιουργήσει ποτέ ο Γερμανός κατασκευαστής με απόδοση 1.108 ίππους και 1.340 Nm ροπή. Χάρη στις αναβαθμίσεις που έχει δεχθεί τόσο στο σύστημα κίνησης, όσο και στο στήσιμο της, η νέα Taycan Turbo GT αποτελεί την πιο εστιασμένη και καταιγιστική έκδοση του ηλεκτρικού μοντέλου που έχουμε δει μέχρι σήμερα.

1

0-100 km/h σε 2,1.. 0-200 km/h σε 6,4!

Χάρη σε μερικά νέα «παιχνίδια» όπως το επονομαζόμενο «Attack Mode», με ένα πάτημα στο δεξί paddle πίσω από το τιμόνι, ο οδηγός έχει στη διάθεση του για 10 δευτερόλεπτα 1.033 ίππους μιας και η συγκεκριμένη κίνηση χαρίζει 163 ίππους (120 kW) που πάνε και στους 4 τροχούς. Οι 1.108 ίπποι είναι διαθέσιμη για τα πρώτα δύο δευτερόλεπτα με την ενεργοποίηση του Launch Control, κάτι που χαρίζει στο μοντέλο 0-100 km/h σε 2,2 sec ή 2,1 sec εάν επιλεχθεί το πακέτο Weissach που ελαφρώνει το συνολικό βάρος και μετατρέπει το ηλεκτρικό μοντέλο σε 2-θέσιο. Στο 0-200 km/h το κέρδος ανεβαίνει στα 0,2 sec, καθώς χωρίς το πακέτο η Taycan Turbo GT ολοκληρώνει το εν λόγω σπριντ σε 6,6 sec, ενώ με το πακέτο σε 6,4 sec! Όσον αφορά την τελική του μοντέλου τώρα, χωρίς το Weissach το κοντέρ τερματίζει στα 290 km/h, ενώ με αυτό ξεπερνά τα 300 km/h (305 km/h).

2

Οι αναβαθμίσεις που κάνουν την Turbo GT να ξεχωρίζει τόσο από την ούτως ή άλλως καταιγιστική Turbo S είναι η αυξημένη ένταση ρεύματος που φτάνει στον νέο πίσω ηλεκτροκινητήρα με τον οποίο εξοπλίζεται η νέα Taycan, ο οποίος μάλιστα είναι και 9 κιλά ελαφρύτερος. Συνολικά, ολόκληρη η Turbo GT είναι 75 κιλά πιο ελαφριά από την Turbo S χάρη στην εκτεταμένη χρήση ανθρακονήματος στις δεύτερες κολώνες, στους πλαϊνούς καθρέπτες και τα μαρσπιέ. Παράλληλα εκπτώσεις έγιναν και σε όλο το υπόλοιπο αυτοκίνητο, με την GT να χάνει τον soft-close μηχανισμό στις πόρτες, την ηλεκτρική θύρα για το χώρο αποσκευών, ακόμη και το αναλογικό ρολόι στο κέντρο του ταμπλό. Αλλαγές έχουμε και στο κιβώτιο, ενώ η αυτονομία του μοντέλου σε κύκλο WLTP φτάνει τα 555 km.

3

Με στήσιμο έτοιμο να σπάσει ρεκόρ

Από πλευράς αναλώσιμων τώρα, οι άνθρωποι στο GT division της Porsche σίγουρα δεν έκαναν εκπτώσεις, μιας και στόχος για το συγκεκριμένο μοντέλο είναι πιθανότατα να σπάσει όλα τα ρεκόρ που υπάρχουν για ηλεκτρικό παραγωγής. Ακόμη και το παντοδύναμο Rimac Nevera των 1.914 ίππων, ένα διθέσιο hypercar, κατάφερε να κάνει χρόνο μόλις 6,5 δευτερόλεπτα ταχύτερο από το 4πορτο sedan της Porsche. Όχι και τόσο μεγάλη διαφορά για ένα αυτοκίνητο με +800 ίππους, σε μία πίστα 20+ χιλιομέτρων.

4

Τι έχουν κάνει λοιπόν οι άνθρωποι που δημιούργησαν την Taycan για να το πετύχουν αυτό; Τα κεραμικά φρένα και οι σφυρήλατοι τροχοί των 21 ιντσών είναι ελαφρύτεροι από αυτούς που βλέπουμε στην Turbo S, ενώ είναι ντυμένοι με την κορυφαία γόμα P Zero Trofeo R της Pirelli. Η ενεργή ανάρτηση έρχεται με νέες ρυθμίσεις, ενώ νέα αεροδυναμικά βοηθήματα όπως οι εμπρός και πίσω αεροτομές έρχονται ως στάνταρ στη GT, με το πακέτο Weissach να προσθέτει ακόμη περισσότερα, χαρίζοντας έτσι έως και 220 κιλά κάθετης δύναμης. Στην πιο extreme της εκδοχή, η Turbo GT με το πακέτο Weissach είναι άλλα 70 κιλά ελαφρύτερη από την «απλή» Turbo GT. Στο εσωτερικό έχουμε εκτεταμένη χρήση alcantara ή Race-tex όπως το λέει η Porsche, ενώ για πρώτη φορά στην Taycan είναι διαθέσιμα τα carbon bucket καθίσματα.

Να πούμε πως εκτός του χρόνου που έγραψε στο Nurburgring, η Taycan Turbo GT στις 23 Φεβρουαρίου έσπασε και το ρεκόρ για ηλεκτρικό παραγωγής στην πίστα της Laguna Seca με χρόνο 1:27:87.

Πόσο κοστίζει στην Ελλάδα;

Εάν θελήσετε να την αποκτήσετε, καλό θα ήταν να καθίσετε πριν διαβάσετε την τιμή. Σύμφωνα με την ελληνική ιστοσελίδα, η νέα Taycan Turbo GT κοστολογείται στις 253.250 €, με το πακέτο Weissach να είναι μία δωρεάν επιλογή! Η αμέσως επόμενη Turbo S των 952 ίππων κοστίζει 221.480 € ή 31.770 € λιγότερο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...