Tο πρώτο ηλεκτρικό «rally car» δρόμου της Ford… είναι SUV [video]

Το πρώτο, εμπνευσμένο από τους αγώνες ράλι ηλεκτρικό μοντέλο της Ford, κατασκευάστηκε για να ζει στην άσφαλτο και να παίζει… στο χώμα.

  • -
  • -

Το αυτοκίνητο της Ford αποκαλύφθηκε σήμερα για πρώτη φορά χωρίς ίχνος καμουφλάζ στην έκθεση IAA Mobility του Μονάχου, και έρχεται για να δώσει μια νέα ώθηση στην οικογένεια της ηλεκτροκίνητης Mustang Mach-E. Tο πρώτο EV της Ford που αντλεί την έμπνευση του από τους αγώνες ράλι, έχει ως στόχο του να μεταφέρει στο χώμα την ελευθερία και την απόλαυση που παραδοσιακά προσφέρει μια Mustang.

Με 485 ίππους και 880 Nm ροπής

Η νέα πρόταση της Ford διαθέτει μια βελτιωμένη έκδοση του συστήματος μετάδοσης κίνησης της Mustang Mach-E GT, με διάταξη δύο ηλεκτροκινητήρων, οι οποίοι προσφέρουν 485 ίππους με 880 Nm ροπής. Η ηλεκτρική ενέργεια στη Mustang Mach-E Rally εφοδιάζεται με μια μπαταρία ιόντων λιθίου ωφέλιμης χωρητικότητας 91 kWh. Διαθέτει ανάρτηση με αυξημένο κατά 20 mm ύψος σε σχέση με την Mustang Mach-E GT και είναι εξοπλισμένη με ειδικής ρύθμισης ελατήρια, αμορτισέρ με τεχνολογία MagneRide® και δίσκους με διάμετρο 385 mm που συνδυάζονται με κόκκινες δαγκάνες φρένων που φέρουν την υπογραφή της Brembo.

Δες ακόμα: To video της Ford Mustang RWD Extended Range

Η Mustang Mach-E Rally διαθέτει ανθεκτικές, γυαλιστερές ζάντες αλουμινίου 19’’ σε λευκό χρώμα, οι οποίες αντλούν έμπνευση από τη μακρά ιστορία των οχημάτων της Ford που συμμετείχαν σε αγώνες ράλι, με τις εν λόγω ζάντες να συνδυάζονται με ελαστικά CrossClimate της Michelin 2 σε διάσταση 235/55 R19.  Για μεγαλύτερη προστασία από πέτρες και χαλίκια, το κάτω μέρος του αμαξώματος διαθέτει ειδική θωράκιση τόσο για τον εμπρός όσο και για τον πίσω ηλεκτροκινητήρα, καθώς και μια προστατευτική μεμβράνη στην επένδυση των θυρών και στους θόλους των τροχών για τη μείωση των ζημιών στη βαφή. Επιπλέον προστασία παρέχουν και οι λασπωτήρες, οι οποίοι εγκαθίστανται στο όχημα από τους αντιπροσώπους. Για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης στο εμπρός μέρος του αυτοκινήτου βρίσκεται ενσωματωμένη μια βάση ρυμούλκησης.

Με πρόγραμμα οδήγησης RallySport Drive Mode 6

Η νέα Mustang Mach-E Rally είναι εφοδιασμένη με την πρώτη στην ιστορία της Ford λειτουργία οδήγησης RallySport Drive Mode 6, η οποία έχει σχεδιαστεί με βασικό κριτήριο την κίνηση του οχήματος σε εκτός δρόμου διαδρομές προσαρμόζοντας τα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου ώστε να επιτρέπει μεγαλύτερες πλαγιολισθήσεις, γραμμική απόκριση στο πεντάλ του γκαζιού για καλύτερο έλεγχο, αλλά και πιο επιθετική απόσβεση για βελτιωμένο χειρισμό του οχήματος στις στροφές.

Για τις δοκιμές της Mustang Mach-E, η Ford δημιούργησε μια ολοκαίνουργια πίστα ράλι στις εγκαταστάσεις του Michigan Proving Ground, η οποία σχεδιάστηκε ειδικά για την περίσταση από βετεράνους οδηγούς του rallycross με στόχο να προσομοιώνει ακριβώς αυτό που μπορεί να αντιμετωπίσει το όχημα στον πραγματικό κόσμο. Στη συνέχεια, οι μηχανικοί και οι τεχνικοί ώθησαν τα πρωτότυπα οχήματα της Mustang Mach-E Rally στα όριά τους ολοκληρώνοντας δοκιμασίες συνολικού μήκους 800 χιλιομέτρων, οι οποίες προσομοίαζαν συνθήκες αντίστοιχες με εκείνες που συναντά κανείς σε αγώνες rally-cross. Η Mustang Mach-E Rally θα είναι διαθέσιμη για παραγγελία από τις αρχές του 2024 με τις παραδόσεις να ξεκινούν λίγο αργότερα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...