Νέο Kia EV9: Γνωρίζουμε το μεγάλο ηλεκτρικό SUV

Η κορεατική εταιρεία παρουσίασε στο Kia Brand Summit το μεγαλύτερο SUV της στην Ευρώπη, αλλά και τα σχέδιά της για τη βιώσιμη κινητικότητα του αύριο.

  • -
  • -

Η Kia βρίσκεται αναμφίβολα στην καλύτερη στιγμή της ιστορίας της, ενώ και η πορεία της συγκεκριμένα στην Ευρώπη είναι, επίσης, καλύτερη από ποτέ, με περισσότερες από 542.000 πωλήσεις την περασμένη χρονιά. Μάλιστα, πάνω από 1 στα 3 ήταν εξηλεκτρισμένα μοντέλα, και η κορεατική εταιρεία έχει στόχο να αυξήσει το μερίδιό της στα ηλεκτρικά κατά 28,5% ως το 2030. Το όπλο που βγάζει σήμερα από τη φαρέτρα της για να πετύχει αυτόν το στόχο είναι το νέο, μεγάλο ηλεκτρικό SUV EV9.

Βασισμένο πάνω στην «ηλεκτρική» πλατφόρμα E-GMP, το Kia EV9 συνδυάζει μοτίβα από τη φύση και σύγχρονα σχεδιαστικά στοιχεία, σύμφωνα με τη φιλοσοφία Opposites United. Οι μεγάλες διαστάσεις, μήκος 5,01 m και πλάτος 1,98 m, τονίζονται ακόμα περισσότερο από τη σχεδίαση με τις μεγάλες επίπεδες επιφάνειες και τις έντονες ακμές. Ακολουθώντας και εδώ τη γνώριμη τακτική της, η Kia προσφέρει και έκδοση GT-line, με διαφορετική σχεδίαση στους προφυλακτήρες και στα πλαϊνά του αμαξώματος.

Kia EV9

Ο αεροδυναμικός συντελεστής περιορίζεται στο εντυπωσιακό Cd 0,28, κυρίως χάρη στο πλήρως καλυμμένο πάτωμα, το οποίο είναι κυρτό στο εμπρός μέρος και κοίλο στο πίσω. Ρόλο σε αυτό παίζουν ακόμη τα πτυσσόμενα καλύμματα για τους αεραγωγούς του εμπρός προφυλακτήρα (air curtains), οι αεροδυναμικοί τροχοί και οι κάμερες στη θέση των εξωτερικών καθρεφτών.

Πρακτικότητα, βιωσιμότητα, υψηλή τεχνολογία

Το εσωτερικό είναι φτιαγμένο με σκοπό την απλότητα, τη χρηστικότητα, τους πολλούς αποθηκευτικούς χώρους και τη βιωσιμότητα. Για αυτό το τελευταίο το ΕV9 λέει «όχι» στις δερμάτινες επενδύσεις σε όλες του τις εκδόσεις. Και είναι το πρώτο μοντέλο της εταιρείας που χρησιμοποιεί 10 βιώσιμα υλικά όπως καλαμπόκι, ζαχαροκάλαμο κ.ά. Άλλωστε, η Kia συνεργάζεται με τον οργανισμό The Ocean Cleanup, με σκοπό τη συλλογή απορριμμάτων από τη θάλασσα και την επαναχρησιμοποίησή τους στα αυτοκίνητά της, από το 2024 και μετά.

Kia EV9

Το Panoramic wide display στο ταμπλό, ενώνει τον ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,3" και την κεντρική οθόνη 12,3" με μια οθόνη 5" αποκλειστικά για τον χειρισμό του κλιματισμού, και το αποτέλεσμα εντυπωσιάζει. Τόσο σε εμφάνιση όσο και σε χρηστικότητα, χάρη και στα φυσικά πλήκτρα που υπάρχουν από κάτω. Το κενό στο εμπρός μέρος της κονσόλας αυξάνει την αίσθηση ευρυχωρίας, ενώ οι δύο αποθηκευτικοί χώροι της κονσόλας μπορούν να χωρέσουν αμέτρητα αντικείμενα.

Κάθε Kia EV9 διαθέτει και 3η σειρά καθισμάτων, στην οποία μπορούν να μεταφερθούν άνετα ενήλικοι επιβάτες, όμως εδώ τα βλέμματα τραβά η μεσαία σειρά. Το συμβατικό, 3θέσιο συρόμενο κάθισμα μπορεί να αντικατασταθεί από δύο πολυθρόνες με διάφορες πρακτικές λειτουργίες: Ανάκλιση για χαλάρωση όση ώρα το αυτοκίνητο φορτίζει, πλήρη περιστροφή 180 μοιρών προς την πίσω σειρά, στα πρότυπα των πολυμορφικών μοντέλων, ή περιστροφή 90 μοιρών προς την πόρτα, για αγνάντεμα ή... ψάρεμα. Το τεράστιο μεταξόνιο των 3,1 m εξασφαλίζει ελευθερία κινήσεων, ενώ η ηλεκτρική φύση του αυτοκινήτου δημιουργεί ένα επίπεδο πάτωμα, χωρίς τούνελ ή άλλα εξογκώματα.

Kia EV9

Ηλεκτρική τεχνολογία αιχμής

Για την Ευρώπη, η Kia απέρριψε τη μικρότερη μπαταρία των 76,1 kWh που χρησιμοποιεί το EV9 σε άλλες αγορές, και θα το προσφέρει αποκλειστικά με μπαταρία 99,8 kWh. Θα διατίθεται όμως με δύο επιλογές για μοτέρ και μετάδοση. Το πισωκίνητο RWD Long Range χρησιμοποιεί ένα ηλεκτρικό μοτέρ με απόδοση 204 PS (150 kW) και 350 Nm. Στόχος του είναι η βέλτιστη αυτονομία, η οποία αναμένεται να ξεπερνά τα 540 km στον κύκλο WLTP.

Από την άλλη, η τετρακίνητη εκδοχή EV9 AWD διαθέτει δύο μοτέρ τα οποία αποδίδουν συνδυαστικά 384 ίππους (283 kW) και 600 Nm, νούμερα ικανά να επιταχύνουν το βαρύ SUV από στάση ως τα 100 km/h σε 6,0". Εκ των υστέρων, ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να αναβαθμίσει το αυτοκίνητό του στα 700 Nm επιλέγοντας τη λειτουργία Boost μέσω του Kia Connect Store, για να ρίξει το 0-100 km/h στα 5,3".

Kia EV9

Η αρχιτεκτονική 800 V που γνωρίσαμε και στο Kia EV6, εξασφαλίζει ταχύτατη φόρτιση DC, για ανάκτηση αυτονομίας 239 km σε 15 λεπτά, ωστόσο ο χρόνος φόρτισης σε Wallbox δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα. Ανακοινώθηκε όμως ότι και το EV9 θα διαθέτει λειτουργία V2L, για παροχή ρεύματος με ισχύ έως 3,68 kW σε οποιαδήποτε ηλεκτρική συσκευή.

Δείτε ακόμη Νέο ρεκόρ πωλήσεων Kia το 1ο τρίμηνο του 2023

Στην κορυφή των τεχνολογιών που λανσάρει το EV9 βρίσκεται η αυτόνομη οδήγηση Επιπέδου 3 που πετυχαίνει. Το σύστημα Highway Driving Pilot διαθέτει και λειτουργία AutoMode, με την οποία ο οδηγός μπορεί να πάρει τελείως τα χέρια του από το τιμόνι – στις χώρες που κάτι τέτοιο είναι νόμιμο, δηλαδή προς το παρόν μόνο στη Γερμανία. Και αυτό θα μπορεί να αναβαθμιστεί μέσω του Kia Connect Store, ενώ η επόμενη γενιά του, η οποία αναμένεται το 2026, εκτός από λειτουργεία «hands-off» θα διαθέτει και «eyes-off», επιτρέποντας στον οδηγό να μην κοιτά καν το δρόμο.

Kia EV9

Το πόσοι υποψήφιοι αγοραστές μοντέλων της κατηγορίας θα επιλέξουν με... κλειστά μάτια το EV9, δεν το γνωρίζουμε. Όμως ο στόχος της εταιρείας στην περίπτωσή του, για την Ευρώπη, δεν είναι ο απόλυτος αριθμός πωλήσεων. Το EV9 ήρθε για να δείξει τι είναι ικανή να κάνει η Kia. Να αποδείξει ότι έχει θέση στο ίδιο τραπέζι με οποιονδήποτε καταξιωμένο αντίπαλο. Στο «τραπέζι» του EV9 θα κάθονται μοντέλα όπως η BMW iX, το νέο Volvo EX90 ή το Tesla Model X. Και το κορεατικό μοντέλο δείχνει έτοιμο για κάθε σύγκριση με εκείνα σε ηλεκτρική τεχνολογία, ψηφιακές δυνατότητες και προηγμένες λύσεις σε κάθε τομέα. Όταν κυκλοφορήσει στους ευρωπαϊκούς δρόμους, μέσα στο 2023, θα έχουμε την ευκαιρία να το διαπιστώσουμε στην πράξη.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...