Είναι επίσημο: Η Porsche 911 Dakar βγαίνει στους δρόμους -Ένα supercar για χώμα! [video]

Με γονίδια από την 911 που κέρδισε το Ράλλυ Παρίσι-Ντακάρ το 1984, η Porsche 911 Dakar έχει δημιουργηθεί από το υλικό που φτιάχνονται τα όνειρα.

  • -
  • -

Πριν από 38 χρόνια η Porsche κατάφερε να πανηγυρίσει τη νίκη στον πιο σκληρό και απαιτητικό αγώνα του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Στο Ράλλυ Παρίσι-Ντακάρ! Οι Γάλλοι Rene Metge and Dominique Lemoyne ανέβηκαν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου με την 953, η οποία ουσιαστικά αποτελούσε μία ειδικά τροποποιημένη εκδοχή της 911. Είχε σχεδιαστεί και κατασκευαστεί αποκλειστικά για τις απαιτήσεις του συγκεκριμένου αγώνα και ουσιαστικά έκανε μία και μοναδική εμφάνιση στον αγώνα. Βλέπετε, ένα χρόνο αργότερα αντικαταστάθηκε από την 959 και ουσιαστικά έμεινε στην ιστορία ως η 911 που εφοδιάστηκε για πρώτη φορά με σύστημα μετάδοσης της κίνησης και στους τέσσερις τροχούς.

Σήμερα τιμώντας το συγκεκριμένο μοντέλο, η Posche αποκάλυψε στην έκθεση του Los Angeles μία έκδοση περιορισμένης παραγωγής της 911, η οποία και συνοδεύεται από το χαρακτηριστικό Dakar. Και όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, πρόκειται για μία εκτός δρόμου εκδοχή του γερμανικού supercar! Θα παραχθεί σε μόλις 2.500 κομμάτια, ενώ όσοι επιθυμούν θα μπορούν να την αποκτήσουν με το προαιρετικό πακέτο Rallye Design, με το αμάξωμα να είναι βαμμένο στα χρώματα του μοντέλου που κέρδισε τον θρυλικό αγώνα το 1984.

Εκτός δρόμου χαρακτήρας

Παρατηρώντας το αυτοκίνητο, το πρώτο στοιχείο που θα διακρίνει κανείς είναι η σημαντική απόσταση από το έδαφος που της επιτρέπει να μετακινείται άνετα σε εκτός δρόμου επιφάνειες. Σε σχέση με την 911 Carrera είναι αυξημένη κατά 50 mm, ενώ ένα ειδικό σύστημα ανύψωσης της ανάρτησης της επιτρέπει να κερδίζει επιπλέον 30 mm σε περίπτωση που ο οδηγός το επιθυμεί. Μάλιστα, με τη συνολική απόσταση στα 80 mm, η 911 Dakar μπορεί να κινηθεί με ταχύτητες που αγγίζουν τα 170 km/h εκτός δρόμου, αφού αν ο οδηγός ξεπεράσει το συγκεκριμένο όριο, το πίσω μέρος του αυτοκινήτου θα χαμηλώσει αυτόματα.

Η κίνηση εκτός δρόμου απαιτεί τα κατάλληλα ελαστικά και η 911 Dakar είναι εφοδιασμένη με τα Pirelli Scorpion All Terrain Plus, τα οποία και εξέλιξε αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη έκδοση η ιταλική εταιρεία, με τη διάσταση τους να είναι 245/45 ZR 19 μπροστά και 295/40 ZR 20 πίσω. Έχουν ενισχυμένα πλαϊνά και τακούνια σε μήκος 9 mm και φυσικά περιλαμβάνονται στο βασικό εξοπλισμό του αυτοκινήτου.

Δείτε ακόμη: Δοκιμάζουμε την Porsche Cayenne E-Hybrid

Mε τις ευλογίες της Carrera 4S

Η 911 Dakar εφοδιάζεται με τον 3λιτρο εξακύλινδρο κινητήρα της Porsche με τα δύο τούρμπο. Η απόδοση του είναι 480 ίπποι, ενώ ροπή αγγίζει τα 570 Nm. Οι επιδόσεις της είναι καταιγιστικές, αφού ακόμα και με τα χωμάτινα ελαστικά χρειάζεται μόλις 3,4 sec για τα πρώτα 100 χιλιόμετρα από στάση, την ώρα που η τελική περιορίζεται λόγω ελαστικών στα 240 km/h. Το κιβώτιο είναι το γνωστό 8άρι PDK της γερμανικής φίρμας, ενώ συνδυάζεται αποκλειστικά με το σύστημα τετρακίνησης της Porsche. Επιπλέον, εφοδιάζεται με σύστημα τετραδιεύθυνσης, τις βάσεις κινητήρα της GT3, αλλά και τις ενεργές αντιστρεπτικές PDCC. Στόχος των τεχνικών της γερμανικής εταιρείας ήταν η 911 Dakar να ξεχωρίζει για τα δυναμικά της χαρακτηριστικά τόσο εκτός δρόμου, όσο και σε μία πίστα. Για την πρώτη περίπτωση διαθέτει δύο επιπλέον προγράμματα οδήγησης. Αυτό με την ονομασία Rallye αφορά επιφάνειες με μαλακό και καλό χώμα, με το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης να περνάει στο δρόμο από τους πίσω τροχούς. Στο πρόγραμμα off road η ανάρτηση σκαρφαλώνει στη μέγιστη απόσταση από το έδαφος και προσφέρει τη μέγιστη δυνατή πρόσφυση σε αντίξοες και απαιτητικές συνθήκες. Μάλιστα, η Dakar διαθέτει και ένα ειδικά εξελιγμένο Launch Control, το οποίο βελτιστοποιεί την εκκίνηση στο χώμα.

Επιπλέον στιλιστικά χαρακτηριστικά

Η διαφορετικότητα και ο χαρακτήρας της 911 Dakar ενισχύονται με τη σταθερή πίσω αεροτομή που έχει κατασκευαστεί από συνθετικά υλικά ενισχυμένα με ανθρακόνημα, αλλά και τα φαρδιά φτερά που καλύπτουν τους τροχούς και είναι επίσης κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά. Αλλαγές έχει και το εμπρός μέρος για να αυξηθεί η γωνία προσέγγισης, ενώ είναι εφοδιασμένη με τις απαραίτητες για την περίσταση προστατευτικές ποδιές. Για όσους θέλουν, υπάρχει και η δυνατότητα τοποθέτησης μίας σχάρας οροφής, η οποία και έχει παροχή ρεύματος 12V και μπορεί να δώσει ενέργεια σε πρόσθετους προβολείς. Τέλος, η καμπίνα του εσωτερικού διαθέτει την πολυτέλεια που διακρίνει τα μοντέλα της Porsche και σίγουρα δεν είναι σπαρτιάτικο όπως αυτό της 953 των Metge-Lemoyne πίσω στο μακρινό 1984…

Δείτε ακόμη: Πόσο κοστίζει η φθηνότερη Porsche στην Ελλάδα;

Αγωνιστική πινελιά προσφέρουν τα μπάκετ καθίσματα που προσφέρονται στο βασικό εξοπλισμό, ενώ το ταμπλό είναι καλυμμένο από αλκαντάρα, την ώρα που πίσω έχουν τοποθετηθεί μπάρες και ενισχύσεις για την ενίσχυση της ακαμψίας. Τώρα, αν είστε ένας από τους λίγους τυχερούς που έχουν τη δυνατότητα και την επιθυμία να αποκτήσουν την 911 Dakar θα πρέπει να καταβάλετε το ποσό των 220.000 €. Και αν είστε πιο ρομαντικοί και την θέλετε στα χρώματα της 953 που κέρδισε στο Παρίσι-Ντακάρ θα χρειαστεί να δώσετε άλλα 26.061 €. Όσο άλλο ένα αυτοκίνητο δηλαδή…

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...