Jeep Avenger: Έτοιμο το πρώτο ηλεκτρικό SUV της Jeep – Πότε έρχεται Ελλάδα

Το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό Jeep είναι γεγονός. Ανήκει στην κατηγορία των B-SUV και η αυτονομία του μπορεί να φθάσει έως τα 550 km. Δείτε όλα τα χαρακτηριστικά του.

  • -
  • -

Η Jeep παρουσίασε σήμερα στην Έκθεση Παρισιού το ολοκαίνουριο Anenger, το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο (BEV) στην ιστορία της. Σχεδιασμένο και εξελιγμένο εξαρχής ως ένα αυθεντικό Jeep, ενσαρκώνει απόλυτα το DNA της μάρκας σε ένα συμπαγές SUV με έναν ξεχωριστό συνδυασμό στυλ, δυνατοτήτων, πρακτικότητας και τεχνολογίας αιχμής.

Έχει αναπτυχθεί με βάση τις ανάγκες των Ευρωπαίων οδηγών και με μήκος στα 4,08 μέτρα, τοποθετείται στη δεύτερη δημοφιλέστερη σε επίπεδο πωλήσεων κατηγορία των B-SUV, κάτω από το Renegade. Το λανσάρισμά του και η έλευσή του στην Ελλάδα προγραμματίζεται για το πρώτο τρίμηνο του 2023 και απευθύνεται σε όσους ένα ικανό και μοντέρνο όχημα μηδενικών ρύπων, με συμπαγείς διαστάσεις και εξαιρετική ευρυχωρία.

Η δύναμη και η αυτονομία του Avenger

Το Jeep Avenger εφοδιάζεται με ένα νέας γενιάς ηλεκτρικό σύστημα κίνησης που συνδυάζει ένα νέο ηλεκτροκινητήρα και μια νέα μπαταρία. Το νέας γενιάς σύστημα των 400V είναι το πρώτο που παρουσιάζει η Emotors, η κοινοπραξία των Stellantis και Nidec Leroy-Somer Holding. Αποδίδει 115 kW (156 ίπποι) και 260 Nm ροπή.

jeep

Η νέα μπαταρία χωρητικότητας 54 kWh αποτελείται από 17 μονάδες με συνολικά 102 στοιχεία (Lithium-Ion NMC 811) και εξασφαλίζει στο Avenger 400 km αυτονομίας σε μικτές συνθήκες WLTP και 550 km μέσα στην πόλη. Από φορτιστή AC ισχύος 11 kW, αναπληρώνει ενέργεια (0% - 100%) σε 5,5 ώρες, ενώ από φορτιστή DC 100 kW, χρειάζεται μόλις 24 λεπτά για να φθάσει το 80% της χωρητικότητάς της.

Προκειμένου να μπορεί να κινηθεί άνετα σε κάθε διαδρομή, το Avenger παρότι προσθιοκίνητο εφοδιάζεται με τα συστήματα Selec-Terrain και Hill Descent Control, έχοντας έξι προφίλ οδήγησης: Normal για την καθημερινή χρήση, Eco για μέγιστη αυτονομία, Sport για υψηλότερη απόδοση, Snow για μέγιστη πρόσφυση σε παγωμένες συνθήκες, Mud για μέγιστη απόδοση σε λασπωμένες διαδρομές και Sand, η οποία περιορίζει την πιθανότητα το όχημα να ακινητοποιηθεί σε αμμώδες έδαφος.

jeep

Οι μικροί πρόβολοι σε συνδυασμό με την μεγαλύτερη στην κατηγορία απόσταση από το έδαφος (200 χλστ.) προσφέρουν εξαιρετικές γωνίες προσέγγισης (20ο), ράμπας (20ο) και διαφυγής (32ο), οι οποίες είναι απαραίτητες για τις εκτός δρόμου διαδρομές, αλλά και εξαιρετικά χρήσιμες ακόμα και στις αστικές συνθήκες.

Μοντέρνα και δυναμική εικόνα

Η σχεδιαστική προσέγγιση του Avenger αποτελεί μια μοντέρνα εκδοχή του στυλ της Jeep σε συμπαγείς διαστάσεις. Η θρυλική εμπρός μάσκα με τις 7 κάθετες γρίλιες, εξελίχθηκε σε μια πιο οριζόντια διάταξη για μεγαλύτερη αποδοτικότητα. Η μάσκα παρέχει προστασία στα φωτιστικά σώματα σε περίπτωση μιας σύγκρουσης με χαμηλή ταχύτητα, ενώ τα τραπεζοειδή φτερά -ακόμα ένα κλασσικό σχεδιαστικό χαρακτηριστικό της Jeep- ενισχύουν την αίσθηση στιβαρότητας. Τα τραπεζοειδή φτερά επίσης επιτρέπουν τη μέγιστη ελευθερία άρθρωσης της ανάρτησης, ενώ όλα τα στοιχεία έχουν εξελιχθεί και με βάση τη βέλτιστη αεροδυναμική απόδοση, όπως για παράδειγμα η οροφή με την «αιωρούμενη» πίσω κολόνα που επίσης χαρακτηρίζει τη σύγχρονη γκάμα της μάρκας. Στο πίσω μέρος τα φωτιστικά σώματα με το σχήμα «X» που έχει εμπνευστεί από τα κλασσικά δοχεία μεταφοράς καυσίμου, εφαρμόζονται στο Avenger στην πλέον μοντέρνα εκδοχή τους.

jeep

Το εσωτερικό του από την άλλη, είναι εμπνευσμένο από το Wrangler, ενώ η οριζόντια διάταξη περιλαμβάνει τους αεραγωγούς, τον κρυφό φωτισμό, αλλά και την οθόνη αφής των 10,25 ιντσών. Στο κάτω μέρος του ταμπλό η ανοικτή επιφάνεια προσφέρει άπλετο χώρο αποθήκευσης. Το Avenger διαθέτει μοναδικά χαρακτηριστικά για ένα μοντέλο της κατηγορίας, όπως δερμάτινα καθίσματα με ηλεκτρική ρύθμιση και λειτουργία μασάζ, ατμοσφαιρικό φωτισμό με επιλογή χρωμάτων και πανοραμική οροφή.

Η κεντρική κονσόλα επίσης σχεδιάστηκε ώστε να προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο, με 34 λίτρα χωρητικότητας, εντυπωσιακή τιμή σε σχέση με τα 15 λίτρα που κατά μέσο όρο προσφέρει ο ανταγωνισμός στην κατηγορία. Με στόχο την πρακτικότητα και την ευχρηστία, η κεντρική κονσόλα μετακινείται ώστε να φιλοξενεί αντικείμενα διαφόρων μεγεθών, ενώ επιπλέον χώρος υπάρχει κάτω από τα κουμπιά του αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων, ο οποίος προστατεύεται από ένα μαγνητικό αναδιπλούμενο κάλυμμα. Σε αυτό το χώρο ένα κινητό μπορεί να φορτίζει και ταυτόχρονα να χωρά και ένα μπουκάλι 1,5 λίτρων.

jeep

Η ίδια φιλοσοφία πρακτικότητας κυριαρχεί και στο χώρο αποσκευών που με 380 λίτρα είναι από τους κορυφαίους στην κατηγορία. Το κατώφλι φόρτωσης έχει κατέβει στα μόλις 720 χλστ., ενώ το πλάτος του ανοίγματος ξεπερνά το 1 μέτρο. Παράλληλα η πόρτα έχει λειτουργία hands-free, επίσης κάτι που δεν είναι συνηθισμένο στην κατηγορία.

Κορυφαία τεχνολογία συνδεσιμότητας

Χάρη στο προηγμένο σύστημα πολυμέσων Uconnect με την οθόνη των 10,25΄΄ και τον επίσης ψηφιακό πίνακα οργάνων (από 7 έως 10,25 ίντσες ανάλογα με την έκδοση). Το σύστημα επίσης προσφέρει ασύρματη λειτουργία mirroring με Android Auto και Car Play, διαμόρφωση της οθόνης με widgets, πλοήγηση της TomTom με φωνητικές εντολές και αναβαθμίσεις μέσω διαδικτύου.

jeep

Παράλληλα μέσω της εφαρμογής Jeep Mobile App, οι χρήστες μπορούν να εντοπίζουν μέσω του κινητού τους το όχημα, να κλειδώνουν και να ξεκλειδώνουν τις πόρτες, να ρυθμίζουν τον κλιματισμό ή να προγραμματίζουν την ώρα φόρτισης. Πλήρες είναι και το πακέτο ασφαλείας, περιλαμβάνοντας εκτός των άλλων, ενεργό σύστημα διατήρησης της πορείας και της ταχύτητας, σύστημα αυτόματης πέδησης με αναγνώριση πεζών, σύστημα επόπτευσης τυφλής γωνίας και αυτόματο παρκάρισμα.

Διαβάστε επίσης: Αλλάζουν χέρια οι FIAT, Jeep, Alfa Romeo στην Ελλάδα - Ποιος παίρνει την αντιπροσωπεία;

Πού θα κατασκευάζεται το Anenger

Η κατασκευή του Jeep Avenger θα γίνει στο Tychy της Πολωνίας. Ο συνολικός χρόνος παραγωγής από τη διαμόρφωση των μεταλλικών ελασμάτων μέχρι την ολοκλήρωση του αυτοκινήτου είναι περίπου 12 ώρες και πρακτικά κάθε 50 δευτερόλεπτα ένα νέο αυτοκίνητο βγαίνει από τη γραμμή. Φυσικά, για την παραγωγή του νέου Avenger πραγματοποιήθηκε μια σειρά αναβαθμίσεων έτσι ώστε το εργοστάσιο να υποδεχθεί το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο στην ιστορία του.

Παρακολουθήστε εδώ την επίσημη αποκάλυψη του Jeep Avenger στις 17:00 ώρα Ελλάδας:

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...