Νέα Porsche Macan T: Μικρός κινητήρας, πιο σπορ χαρακτήρας

Η βασική έκδοση του γερμανικού crossover γίνεται πιο οδηγοκεντρική, προσφέροντας ίσως τον ιδανικό συνδυασμό

  • -
  • -

Η Macan T, έρχεται να προστεθεί στην σειρά «Τ» των μοντέλων της Porsche. Είναι η πρώτη φορά που ένα τετράθυρο sport μοντέλο, όπως το ονομάζει η γερμανική μάρκα, αποκτά αυτόν τον ιδιαίτερο χαρακτηρισμό, καθώς έως τώρα εκδόσεις «Τ» είχαν μόνο οι 911 και  οι 718. Το γράμμα «Τ» χαρακτηρίζει ορισμένα μοντέλα της Porsche ήδη από την δεκαετία του 60. Σημαίνει «Touring» και σηματοδοτεί μοντέλα με ειδικές  ρυθμίσεις, έμφαση στην απόδοση του κινητήρα, την συμπεριφορά τους στον δρόμο καθώς και στον μοναδικό τους εξοπλισμό. Ακολουθώντας τα πρότυπα της Porsche 911 T του 1968, η νέα Macan T χαρακτηρίζεται από το ειδικό set-up των μηχανικών μερών, τον ελαφρύ δίλιτρο turbo, το sport  design και από μια ευρεία γκάμα εξοπλισμού προσανατολισμένη στο να ικανοποιεί όσους αρέσκονται στην sport οδήγηση και τα ταξίδια. Αυτή η νέα έκδοση, τοποθετείται από πλευράς γκάμας μεταξύ της Macan και της Macan S.

back

Ο δίλιτρος, τετρακύλινδρος turbo που βρίσκεται κάτω από το καπό, είναι ο ίδιος με αυτόν που βρίσκουμε στην απλή Macan, που σημαίνει πως αποδίδει 265 ίππους και 400 Νm ροπής. Το πλεονέκτημα που προσφέρει το συγκεκριμένο μοτέρ σε σχέση με τον ισχυρότερο V6 biturbo των Macan S και GTS, είναι το σημαντικά χαμηλότερο βάρος. Ο κινητήρας της Macan T, είναι κατά 58,8 κιλά πιο ελαφρύς, επιβαρύνοντας έτσι πολύ λιγότερο τον εμπρός άξονα, δίνοντας στο αυτοκίνητο πιο «άμεση οδική συμπεριφορά». Όπως είναι αναμενόμενο, το compact SUV, διαθέτει ένα γρήγορο 7άρι κιβώτιο διπλού συμπλέκτη (PDK) και τετρακίνηση Porsche Traction Management (PTM). Σε συνδυασμό με το (standard) Sport Chrono Package, η Macan T επιταχύνεται από στάση στα 100 km/h σε 6,2 sec και έχει τελική ταχύτητα 232 km/h.

Περνώντας στο στήσιμο του αυτοκινήτου, η T είναι το μόνο μοντέλο της Porsche με κλασικής διάταξης ανάρτηση που είναι εξοπλισμένο (standard εξοπλισμός) με το Porsche Active Suspension Management (PASM) και με χαμηλωμένο αμάξωμα κατά 15 mm. Η αντιστρεπτική ράβδος εμπρός είναι πιο σκληρή και γενικά οι ρυθμίσεις ανάρτησης, κινητήρα και συστήματος διεύθυνσης, έχουν ως αποτέλεσμα το αυτοκίνητο έχει γίνει πιο άμεσο στις εντολές του οδηγού. Το Porsche Traction Management (PTM) φροντίζει ώστε να αξιοποιείται στο μέγιστο η δύναμη που φτάνει στους τροχούς ανά πάσα στιγμή. Η Porsche προσφέρει επίσης προαιρετικά την δυνατότητα επιλογής των  ρυθμιζόμενων πνευματικών αναρτήσεων, οι οποίες επιτρέπουν στο αμάξωμα να χαμηλώνει επιπλέον 10 mm. Η επιλογή αυτή, προσφέρεται για πρώτη φορά σε Macan με τετρακύλινδρο κινητήρα. Επιπλέον εξοπλισμός είναι και το Porsche Torque Vectoring Plus (PTV) που συνεισφέρει ακόμη περισσότερο στην sport οδική συμπεριφορά των μοντέλων «Τ».

back

Το αμάξωμα ξεχωρίζει  από σχεδιαστικές λεπτομέρειες  βαμμένες σε απόχρωση Agate Grey Metallic . Οι sport απολήξεις των εξατμίσεων, τα μαύρα (high gloss) «φιλέτα» στα πλαίσια των παραθύρων και τα logo «Μacan T» αποτελούν επίσης μέρος του βασικού εξοπλισμού, όπως και οι τροχοί των 20 ιντσών με τις ζάντες σε απόχρωση dark titanium.

Δείτε ακόμη Οδηγούμε την Porsche 911 GT3

Στο εσωτερικό, τα standard sport ηλεκτρικά καθίσματα ρυθμιζόμενα σε 8 σημεία είναι επενδεδυμένα με μαύρο δέρμα, ενώ οι ραφές τους δημιουργούν μια φωτεινή αντίθεση. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στο τιμόνι, μόνο που εκεί είναι ασημένιες. Στον βασικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβάνεται το θερμαινόμενο πολλαπλών λειτουργιών τιμόνι GT, και το ρολόι του Sport Chrono στο κέντρο του ταμπλό. Το «κατώφλι» των θυρών είναι σε μαύρο αλουμίνιο με χαραγμένο το λογότυπο «Macan T». Στον προαιρετικό εξοπλισμό, υπάρχει ως επιλογή, ένα πολλαπλών λειτουργιών τιμόνι GT με ανθρακονήματα σε επιλεγμένα σημεία του καθώς και ένας ιονιστής.

interior

Τέλος, η Macan T, έχει ενσωματώσει στον βασικό της εξοπλισμό, όλα τα νέα επιμέρους στοιχεία, όπως αυτά εμφανίστηκαν στις εκδόσεις Macan το καλοκαίρι του 2021, για παράδειγμα τη νέα κεντρική κονσόλα με τις επιφάνειες αφής, το πλήρως διασυνδεδεμένο Porsche Communication Management (PCM) με την οθόνη αφής των 10,9 ιντσών και το online σύστημα καθοδήγησης. Οι νέες Macan T, είναι διαθέσιμες για άμεση παραγγελία.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...