Επίσημο: Αποκαλύφθηκε το νέο Jeep Grand Cherokee

Οι κορυφαίες εκτός δρόμου ικανότητες συναντούν την Plug-In Hybrid τεχνολογία και την πολυτέλεια στο σώμα του ολοκαίνουργιου Jeep Grand Cherokee.

  • -
  • -

Το όνομά του είναι οικείο σε όλους. Με περισσότερες από 7 εκατομμύρια πωλήσεις στην ιστορία του, το Jeep Grand Cherokee έχει εξαπλωθεί σε όλα τα μέρη της γης και η πολύχρονη καριέρα του βασίζεται στο συνδυασμό της πολυτέλειας με τις εκτός δρόμου ικανότητες, όπως φυσικά και με το αδιαπραγμάτευτο κύρος.

Κάπως έτσι, θα λέγαμε ότι η συνταγή του νέου μεγάλου SUV της Jeep είναι η αναμενόμενη. Δεν είναι όμως. Και αυτό γιατί η μάρκα προσθέτει ακόμη ένα σημαντικό κεφάλαιο στη νέα γενιά του Grand Cherokee: αυτό του φιλικού προς το περιβάλλον χαρακτήρα. Το πρώτο Jeep Grand Cherokee 4xe με Plug-In Hybrid τεχνολογία, είναι γεγονός!

Τα μηχανικά μέρη υπήρχαν και ο υβριδικός κόσμος ενσωματώθηκε στην γκάμα του μοντέλου. Το σύστημα κίνησης αποτελείται από έναν τετρακύλινδρο τούρμπο βενζινοκινητήρα 2.0 λίτρων και δύο ηλεκτροκινητήρες, με αποτέλεσμα να έχουμε 380 ίππους και 637 Nmροπή στρέψης. Με μια φόρτιση της μπαταρίας των 17 kWh μπορεί να διανύσει έως 40 χιλιόμετρα, ενώ μαζί με τη βενζίνη στο ντεπόζιτο, η αυτονομία εκτινάσσεται στα 712 χιλιόμετρα!

Όπως σε όλα τα Plug-In υβριδικά Jeep, έτσι και στο Grand Cherokee, υπάρχουν τρία προγράμματα λειτουργίας με τα ονόματα Hybrid, Electric και E-Save. Το πρώτο αφήνει το σύστημα να κρίνει ποιος είναι ο καλύτερος συνδυασμός των κινητήρων με βάση την οδήγηση, τις συνθήκες και το απόθεμα στις μπαταρίες, το δεύτερο χρησιμοποιεί μόνο ηλεκτρική ενέργεια και το τρίτο, εξοικονομεί ηλεκτρική ενέργεια αφήνοντας τις μπαταρίες φορτισμένες για μετέπειτα χρήση.

Η ομοιότητα με το Wrangler 4xe, είναι ότι το Grand Cherokee 4xe διατηρεί την κίνηση σε όλους τους τροχούς κατά την κίνηση μόνο με τον ηλεκτροκινητήρα. Έτσι, οι εκτός δρόμου ικανότητες δεν προϋποθέτουν τη χρήση του μοτέρ εσωτερικής καύσης και ο οδηγός με τους επιβάτες μπορεί να απολαύσει μοναδικές βόλτες στη φύση χωρίς να ακούν τον παραμικρό θόρυβο! Μάλιστα, το κορυφαίο σύστημα τετρακίνησης Quadra-Drive II (είναι διαθέσιμα άλλα δύο, πιο απλά συστήματα) διατίθεται στην Plug-In Hybrid έκδοση δίνοντάς της τα βέλτιστα εφόδια για κίνηση εκτός ασφάλτου.

Ανεξάρτητα με τον τύπο τετρακίνησης που χρησιμοποιείται, στάνταρ είναι το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο μπλοκέ διαφορικό στον πίσω άξονα. Ένα μοναδικό για την κατηγορία χαρακτηριστικό του νέου Jeep Grand Cherokee είναι οι αποσπώμενες αντιστρεπτικές (SWAY BARS) που με το πάτημα ενός κουμπιού αποσυνδέονται από το πλαίσιο, δίνοντας τη μεγαλύτερη δυνατή άρθρωση στην ανάρτηση για εκτός δρόμου χρήση. Όταν συνδεθούν ξανά με το αμάξωμα, προσφέρουν αυξημένη ακαμψία στο δρόμο.

Στάνταρ είναι και η αερανάρτηση Quadra-Lift. Επιτρέπει απόσταση από το έδαφος έως 278 χιλιοστά και πέρασμα από υδάτινο εμπόδιο με μέγιστο βάθος έως και τα 610 χιλιοστά. Στην παρουσίαση του νέου Grand Cherokee η Jeep έδωσε μεγάλη βάση στο κομμάτι ότι οι εκτός δρόμου ικανότητες παραμένουν ουσιαστικά αναλλοίωτες, είτε χρησιμοποιείται ο κινητήρας εσωτερικής καύσης, είτε όχι. Στις ΗΠΑ θα διατίθεται και με δύο συμβατικούς βενζινοκινητήρες. Ο ένας είναι V6 των 3.6 λίτρων με 293 ίππους και 353 Nm ροπής και ο δεύτερος είναι ένας V8 (παραδοσιακή επιλογή για ένα Grand Cherokee) στη γνώριμη χωρητικότητα των 5.7 λίτρων με 357 ίππους και 530 Nm ροπής.

Στη νέα γενιά του Jeep Grand Cherokee ένα ακόμη πολύ σημαντικό στοιχείο είναι το update που δέχθηκε η καμπίνα. Πλέον ενσωματώνει περισσότερη τεχνολογία από ποτέ, με μια οθόνη σε ρόλο ψηφιακού πίνακα οργάνων (10,1 ιντσών), ακόμη μια οθόνη για το κεντρικό σύστημα πολυμέσων (και πάλι 10,1 ιντσών) αλλά και μια τρίτη οθόνη μπροστά από τον συνοδηγό με διαγώνιο 10,25 ιντσών. Διατίθεται και η επιλογή εφοδιασμού με δύο ακόμη οθόνες για τους πίσω επιβάτες που βρίσκονται στα προσκέφαλα των εμπρός καθισμάτων, με δέκτη τηλεόρασης.

Το λογισμικό που «τρέχει» στην κεντρική οθόνη πολυμέσων, επίσης έχει αναβαθμιστεί. Το Uconnect 5 υποστηρίζει ασύρματη σύνδεση με Apple CarPlay και Android Auto, ενώ υπάρχει η δυνατότητα live ενημερώσεων για την κίνηση, τις αλλαγές στο χάρτη και τα updates του συστήματος. Σύμφωνα με τη Jeep, βάση δεν έδωσαν μόνο στις τεχνολογίες συνδεσιμότητας αλλά και σε αυτές για την ασφάλεια, ενεργητική και παθητική. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, πάνω από 110 συστήματα συνεργάζονται για την προστασία των επιβατών, τα περισσότερα στην κατηγορία του.

Το νέο Jeep Grand Cherokee θα είναι διαθέσιμο στην ευρωπαϊκή αγορά από τις αρχές του 2022. Στις ΗΠΑ θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2021. Περισσότερες φωτογραφίες (κυρίως εσωτερικού) θα έχουμε στη διάθεσή μας μέσα στις επόμενες ημέρες.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...