Tesla Model S Plaid: Αυτό είναι το ταχύτερο αυτοκίνητο παραγωγής στον κόσμο

Πάνω από 1.000 άλογα, κάτω από 2 δευτερόλεπτα για το 0-100 km/h και αυτονομία που ξεπερνά τα 660 χιλιόμετρα ανά φόρτιση

  • -
  • -

Η Tesla έχει δείξει πολλές φορές την τρέλα και τις ικανότητές της, όταν η κουβέντα πάει στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Με το Tesla Model S Plaid όμως, ξεπερνά αυτά τα όρια και μπαίνει σε πολύ διαφορετικά χωράφια. Το ταχύτερο αυτοκίνητο παραγωγής λοιπόν, είναι ένα sedan με ηλεκτροκινητήρες. Πού βασίζεται ο τίτλος του, όμως;

Σύμφωνα με τον Elon Musk, το Model S Plaid θέλει 1,9 δευτερόλεπτα για τη μέτρηση του 0-100 χλμ./ώρα! Μάλιστα, η τελική του ταχύτητα δεν είναι στα τυπικά επίπεδα των ηλεκτρικών και αγγίζει τα 320 χλμ./ώρα. Η επιτάχυνση που εξασφαλίζει το μοντέλο της Tesla δεν συγκρίνεται ούτε με hypercars και το ακόμη πιο εντυπωσιακό, είναι το διάγραμμα απόδοσης των ηλεκτροκινητήρων του.

Διατηρεί την απόδοση των περίπου 1.000 ίππων σχεδόν από τα 80 χλμ./ώρα, μέχρι και την τελική των 320 χλμ./ώρα χωρίς να σημειώνει απώλειες, εξασφαλίζοντας δυνατή επιτάχυνση που κόβει την ανάσα χωρίς διακοπές για αλλαγές ταχυτήτων και αναμονή για… στροφάρισμα, όπως θα είχαμε σε ένα hypercar με μοτέρ εσωτερικής καύσης αντίστοιχης ισχύος.

Ο Elon Musk τονίζει ότι το νέο σύστημα ηλεκτροκινητήρων που χρησιμοποιεί το Model S Plaid επιτρέπει να φτάσει στην τελική ταχύτητα με μία σχέση μετάδοσης και όχι με δύο, όπως συναντάμε σε μερικά πάρα πολύ γρήγορα ηλεκτρικά. Επίσης δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο νέο σύστημα ψύξης της μπαταρίας, αλλά και των μοτέρ.

Χάρη στη χαμηλή θερμοκρασία λειτουργίας που επιτυγχάνουν η διαδικασία για τα 0-320 χλμ./ώρα μπορεί να πραγματοποιηθεί πάρα πολλές φορές χωρίς μείωση στην απόδοση! Παράλληλα η άριστη αεροδυναμική εξέλιξη δίνει συντελεστή οπισθέλκουσας στο Cd: 0,208. Η αυτονομία με μια φόρτιση ξεπερνά τα 660 χιλιόμετρα (ζάντες 19 ιντσών), ενώ πέφτει στα περίπου 600 χιλιόμετρα αν το αυτοκίνητο φορά τις ζάντες των 21 ιντσών.

Η αναβαθμισμένη έκδοση του Tesla Model S εξοπλίζεται με νέα οθόνη ανάλυσης 2200x1300, τοποθετημένη όπως στο Model 3 και όχι κάθετα, όπως τα παλαιότερα Model S. Η οθόνη αφής έχει ρυθμό ανανέωσης στα 60Hz και υποστηρίζει ακόμη και παιχνίδια υψηλής ανάλυσης, όταν το αυτοκίνητο είναι παρκαρισμένο! Το ηχοσύστημα με τα 22 ηχεία και την απόδοση των 920 Watt ενισχύει την εμπειρία gaming.
Όσο κι αν σταθούμε όμως στον high tech χαρακτήρα του Model S, με την εντυπωσιακή οθόνη και τα features που ενσωματώνει, το πιο ξεχωριστό σημείο της καμπίνας εντοπίζεται μπροστά από τον οδηγό. Πρόκειται για το τιμόνι Yoke, το οποίο απαρνείται τον άγραφο νόμο που θέλει το συγκεκριμένο εξάρτημα σε κυκλικό σχήμα και μοιάζει περισσότερο με πηδάλιο χειρισμού κάποιου αεροσκάφους. Ουσιαστικά, απουσιάζει ολόκληρο το πάνω μέρος φέρνοντας έναν αέρα από... Kitt στο Tesla Model S και βέβαια, έχει προκαλέσει ποικιλία σχολιασμών. Σε αρκετούς αρέσει η νέα ιδέα της μάρκας, αλλά υπάρχουν και πολλοί που το βρίσκουν μη λειτουργικό, προτιμώντας το παραδοσιακό τιμόνι των προηγούμενων μοντέλων. 

Όπως και να έχει, ο στόχος της Tesla με το Model S Plaid είναι να ανανεώσει το ενδιαφέρον του κόσμου για το μοντέλο, το οποίο μετρά σχεδόν δέκα χρόνια στην αγορά. Η εξωφρενική ισχύς και το τεχνολογικό update τον πετυχαίνουν, η μάρκα όμως, λέει ότι στις προτεραιότητές τους ήταν να προσφέρουν στην αγορά και ένα πάρα πολύ ασφαλές αυτοκίνητο. Χαρακτηριστικά, αναφέρεται ότι είναι ταχύτερο από οποιαδήποτε Porsche και παρέχει καλύτερη ασφάλεια από τα Volvo.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...