H BMW i4 κάνει πρεμιέρα! (video)

Βάζοντας σε απόλυτη προτεραιότητα την οδηγική απόλαυση και την πολυτέλεια, η νέα i4 είναι μια πραγματική BMW σε… ηλεκτρική εκτέλεση.

  • -
  • -

Η οικογένεια i της BMW εμπλουτίζεται διαρκώς. Η νέα i4 στοχεύει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις πωλήσεις ηλεκτρικών μοντέλων της μάρκας και παρουσιάζεται σε όλο της το μεγαλείο, κρατώντας όλα τα χαρακτηριστικά μιας αυθεντικής BMW. Ανήκει στη μεσαία κατηγορία των ηλεκτροκίνητων sedan και το σχήμα της διατηρεί τις παραδοσιακές αναλογίες, έχοντας βέβαια όλα τα νέα σχεδιαστικά γνωρίσματα που… συζητήθηκαν, όπως η τεράστια μάσκα εμπρός που αποτελεί εξέλιξη της kidney grille.

Το Gran Coupe αμάξωμα, όπως αρέσει στη BMW να αποκαλεί αυτού του είδους τα μοντέλα, έχει χτιστεί πάνω σε μια νέα πλατφόρμα ιδανικά εξελιγμένη για ηλεκτρικά μοντέλα. Επιτρέπει την εφαρμογή μεγάλου μεταξονίου και μετατροχίου για την αποτελεσματική φιλοξενία της μπαταρίας στο πάτωμα και τη δημιουργία ενός ευρύχωρου εσωτερικού, ψηλότερα. Με το συντελεστή οπισθέλκουσας να είναι μόλις Cd: 0,24, εύκολα καταλαβαίνουμε ότι οι σχεδιαστές μελέτησαν τα πάντα μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας. 

Η αποτελεσματική αεροδυναμική εξάλλου, είναι ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα ενός ηλεκτρικού οχήματος, τόσο για την αυξημένη αυτονομία που εξασφαλίζει, όσο και για τον χαμηλότερο θόρυβο μέσα στην καμπίνα. Με το μοτέρ εσωτερικής καύσης να απουσιάζει, κάθε ήχος φτάνει στα αφτιά των επιβατών και ένα αεροδυναμικό αμάξωμα φροντίζει για ακόμη πιο ήσυχα ταξίδια. Η νέα BMW i4  θα φτάνει μέχρι και τα 590 χιλιόμετρα με μια φόρτιση της μπαταρίας των 80,7 kWh και η φόρτιση θα γίνεται από 0% έως 80% μέσα σε περίπου μισή ώρα, αν υπάρχει φορτιστής 200 kW.

Η βασική από πλευράς κινητήρα έκδοση ακούει στο όνομα eDrive40 και η μετάδοση της κίνησης γίνεται αποκλειστικά στον πίσω άξονα. Το μοτέρ αποδίδει 340 άλογα και η επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα διαρκεί 5,7 δευτερόλεπτα, παρά το βάρος που ξεπερνά τους 2 τόνους. Η BMW περιορίζει ηλεκτρονικά την τελική ταχύτητα στα 190 χλμ./ώρα. Όσοι δεν εντυπωσιάστηκαν από τους αριθμούς, η BMW έχει κι άλλη πρόταση με το όνομα i4 M50. Πρόκειται για το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο που λαμβάνει περιποίηση από το τμήμα BMW M GmbH και εφοδιάζεται με δύο ηλεκτροκινητήρες, έναν σε κάθε άξονα.

Αποδίδουν συνδυαστικά 544 άλογα και εκτοξεύουν την i4 στα 100 χλμ./ώρα μέσα σε 3,9 δευτερόλεπτα. Ο ηλεκτρονικός κόφτης της τελικής ταχύτητας ανεβαίνει στα 225 χλμ./ώρα σε αυτή την περίπτωση, η ύπαρξη δύο ηλεκτροκινητήρων όμως, μειώνουν την επίσημη (κατά WLTP) αυτονομία στα 510 χιλιόμετρα ανά φόρτιση. Στην έκδοση M50 συναντάμε και διάφορα M στοιχεία όπως την ενεργή ανάρτηση Adaptive M Suspension, σύστημα πέδησης M Sport και προαιρετικά, τροχούς ελαφρού κράματος M Light-Alloy Wheels με διάσταση έως 20 ίντσες. Στο βασικό εξοπλισμό συναντάμε την κρεμαγιέρα μεταβλητού λόγου ανάλογα με την ταχύτητα, που παράλληλα αλλάζει και το ποσοστό υποβοήθησης.
ΕΤΣΙ... ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ Η BMW i4 Μ50 (VIDEO)

Ο εξοπλισμός της νέας BMW i4 περιλαμβάνει απλώς τα πάντα. Το σύστημα πλοήγησης υποστηρίζει τεχνολογία 5G μέσω της οποίας ενημερώνεται για πιθανά προβλήματα στο οδικό δίκτυο ή κινδύνους και υπολογίζει την καλύτερη διαδρομή, ενώ προτείνει και στάσεις για φόρτιση της μπαταρίας σε περίπτωση μακρινού ταξιδιού. Αν δε, υπάρχει ταχυφορτιστής των 200 kW, υπολογίστε ότι για κάθε 10 λεπτά «μπριζώματος» κερδίζετε 164 χιλιόμετρα αυτονομίας στην eDrive40 και 140 χιλιόμετρα αυτονομίας στην ταχύτερη i4 M50.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...