BMW M3 – M4 Competition: Για πρώτη φορά τετρακίνητες!

Το αναβαθμισμένο σύστημα τετρακίνησης XDrive τοποθετήθηκε και στις εκδόσεις Competition των BMW M3 και M4

  • -
  • -

Παλιότερα θα το θεωρούσαμε ιεροσυλία. Όμως, σήμερα η τοποθέτηση συστήματος τετρακίνησης στις δημιουργίες του τμήματος «M» της BMW δεν προκαλεί εντύπωση. Σύμφωνα με αυτή τη λογική, η γερμανική εταιρεία αποφάσισε να εφοδιάσει με την τετρακίνηση XDrive και τις εκδόσεις Competition της νεότερη γενιά των Μ3 και Μ4. Οι κορυφαίες εκδόσεις της σειράς 3 με τον εξακύλινδρο 3λιτρο κινητήρα των 510 ίππων και των 650 Nm ροπής, θα συνδυάζονται με το αυτόματο κιβώτιο των οκτώ σχέσεων και ένα σύστημα τετρακίνησης που έχει εξελίξει το M Division για το συγκεκριμένο μοντέλο.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΟΙ BMW M3 & M4 ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ



Ένας πολύδισκος συμπλέκτης θα φροντίζει για την κατανομή της ροπής ανάμεσα τους δύο άξονες, ενώ το ενεργό διαφορικό (Active Differential) έχει σχεδιαστεί να προσφέρει τη μέγιστη δυνατή πρόσφυση μοιράζοντας την ισχύ ανάμεσα και στους τροχούς. Ευτυχώς, για όσους λάτρεις της πλαγιολίσθησης, οι τετρακίνητες Competition έχουν τρία προγράμματα λειτουργίας και το ένα από αυτό μεταφέρει την κίνηση αποκλειστικά στους πίσω τροχούς. Πάντως, ακόμα και όταν λειτουργεί το σύστημα τετρακίνησης, το μεγαλύτερος μέρος της ισχύος περνάει στο δρόμο από τον πίσω άξονα.

ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΤΟ TRACTION CONTROL ΤΩΝ BMW M3 & M4



Παράλληλα, οι νέες Μ3 και Μ4 Competition έχουν αλλαγές στο σύστημα διεύθυνσης, στη γεωμετρία της εμπρός ανάρτησης, αλλά και στο σχεδιασμό των γονάτων. Μερικές ακόμα διαφοροποιήσεις εντοπίζονται στο σύστημα παροχής λαδιού του κινητήρα, όπως και στο νέο ηλεκτρονικό σύστημα ευστάθειας της M, το οποίο έχει προγραμματίσει εκ νέου με στόχο την ανάδειξη των δυναμικών χαρακτηριστικών των M3 και Μ4 Competition.  

Όσον αφορά τις επιδόσεις, οι τετρακίνητες εκδοχές αποδεικνύονται κατά 0,4 secταχύτερες από τις αντίστοιχες πισωκίνητες, με τα πρώτα 100 km/h από στάση να έρχονται σε μόλις 3,5 sec, ενώ η τελική τους ταχύτητα αγγίζει τα 290 km/h. Οι νέες M3 και M4 Competition θα είναι διαθέσιμες στην ευρωπαϊκή αγορά από το καλοκαίρι.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...