Δείτε το εσωτερικό του νέου Audi Q4 e-tron

Ακόμα και το εσωτερικό του Audi Q4 e-tron θα είναι φουτουριστικό

  • -
  • -

Το επόμενο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της Audi θα είναι το νέο Q4 e-tron και μετά από μερικές εικόνες στις οποίες το νέο SUV απεικονίζεται καμουφλαρισμένο, η γερμανική εταιρεία αποκαλύπτει επίσημα το εσωτερικό του. Το γερμανικό μοντέλο θα ξεχωρίζει για τους εσωτερικούς χώρους, την άνεση και την εργονομία. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του θα αποτελεί η καινοτόμα head-up οθόνη επαυξημένης πραγματικότητας, αλλά και το πρωτοποριακό τιμόνι με λειτουργία αφής. Όπως έχουμε συνηθίσει στα νεότερα μοντέλα της Audi, το Q4 e-tron θα προσφέρει απόλυτα ψηφιακό περιβάλλον, με το virtual cockpit για τον οδηγό, την κεντρική οθόνη αφής ΜΜΙ, τον φωνητικό έλεγχο και την head-up οθόνη.

Η τελευταία, προβάλλει σημαντικές πληροφορίες σε δύο επίπεδα, ένα ρεαλιστικό και ένα επαυξημένης πραγματικότητας, σε μία μοναδική τρισδιάστατη εμπειρία. Οι οδηγίες πλοήγησης παρουσιάζονται σε φυσική απόσταση περίπου δέκα μέτρων από το παρμπρίζ, σε μια διαγώνιο περίπου 70 ιντσών, με αιωρούμενα βέλη που δυναμικά επισημαίνουν το επόμενο σημείο δράσης στη διαδρομή.

Το σύστημα βασίζεται σε μία ιδιαίτερα φωτεινή οθόνη LCD που μέσω ειδικών κατόπτρων κατευθύνει τις παραγόμενες φωτεινές ακτίνες σε δύο επίπεδα και μέσω αντανακλάσεων στα μάτια του οδηγού. Τα διάφορα σύμβολα προβάλλονται με ρυθμό 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο, ειδικά προσαρμοσμένα στη γεωμετρία των οπτικών προβολής, με επεξεργασία δεδομένων που λαμβάνονται από την μπροστινή κάμερα, τον αισθητήρα ραντάρ και το σύστημα  πλοήγησης, να εξασφαλίζει απίστευτα ρεαλιστική απεικόνιση. Χαρακτηριστικά, το λογισμικό του συστήματος αποτελείται από περίπου 600.000 γραμμές κώδικα προγραμματισμού, περίπου 50% περισσότερο από ολόκληρο το σύστημα ελέγχου της πρώτης έκδοσης του Space Shuttle!

Το στάνταρ ψηφιακό ταμπλό οργάνων 10,25’’ ή το Audi virtual cockpit, σε συνδυασμό με το σύστημα infotainment με φωνητικό έλεγχο ή ελεύθερη εισαγωγή κειμένου, αποτελούν γνώριμες τεχνολογίες. Αυτό που είναι καινοτόμο στο νέο μοντέλο είναι το τιμόνι του. Σχεδιασμένο με δύο διπλές ακτίνες, μόνο τα τέσσερα δαχτυλίδια στο κεντρικό του τμήμα θυμίζουν κάτι γνώριμο στον οδηγό. Οι άνω ακτίνες διαθέτουν επιφάνειες αφής σε εμφάνιση piano black με φωτιζόμενες λειτουργικές περιοχές που υποδεικνύουν τα αντίστοιχα ενεργά κουμπιά. Ελαφρές προεξοχές τις καθιστούν ευκολότερες στη χρήση και τα κουμπιά παρέχουν απαλή απτική ανάδραση όταν πατηθούν. Όπως και στα smartphones, δεν υπάρχουν μόνο κινήσεις αφής αλλά και κινήσεις σάρωσης, για παράδειγμα για περιήγηση στις λίστες. Η προαιρετικά θερμαινόμενη στεφάνη είναι πεπλατυσμένη τόσο στο κάτω όσο και στο πάνω τμήμα της - μια επιλογή που κάνει την εσωτερική ατμόσφαιρα να δείχνει ως πρόγευση μίας μελλοντικής εποχής. Τόσο από πλευράς εμφάνισης όσο και λειτουργίας ή αίσθησης, το νέο τιμόνι εκφράζει ξεκάθαρα τον φουτουριστικό χαρακτήρα του Q4 e-tron.

Σημειώστε, πως η  αρχιτεκτονική της αρθρωτής πλατφόρμας για την ηλεκτροκίνηση (MEB) στην οποία βασίζεται το Q4 e-tron, εγγυάται μεγάλη ευρυχωρία. Με μήκος 4.590 mm, πλάτος 1.865 mm και ύψος 1.613 mm, το Q4 e-tron είναι μεν από τα μεγαλύτερα compact SUV, όμως οι εσωτερικοί χώροι, το τοποθετούν σε μεγαλύτερη κατηγορία. Με μπροστινό πρόβολο μόλις 86 εκατοστά, το 2,76 m μεταξόνιο εξασφαλίζει εσωτερικό μήκους 1,83 m. Οι πόρτες που ανοίγουν διάπλατα, η δεύτερη σειρά καθισμάτων τοποθετημένη σχεδόν επτά εκατοστά ψηλότερα από την μπροστινή και η απουσία κεντρικής σήραγγας, εξασφαλίζουν ότι το Q4 e-tron θέτει το σημείο αναφοράς στην κατηγορία. Παράλληλα, το νέο μοντέλο ως γνήσιο SUV διαθέτει πλούσιους εσωτερικούς αποθηκευτικούς χώρους, με όγκο έως 24,8 lt. Για πρώτη φορά μπουκάλια ενός λίτρου μπορούν να αποθηκευτούν σε υποδοχές τοποθετημένες ψηλά στις πόρτες, αυξάνοντας την άνεση και την εργονομία. Το νέο Audi Q4 e-tron θα αποκαλύπτεται σταδιακά τους επόμενους μήνες, με τα πρώτα αυτοκίνητα να εμφανίζονται στους δρόμους το φθινόπωρο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...