Citroen e-Berlingo: Τώρα το επιβατικό μοντέλο και σε αμιγώς ηλεκτρική έκδοση

Με αυτονομία που θα φτάνει έως και τα 280km

  • -
  • -
Citroen e-Berlingo: Τώρα το επιβατικό μοντέλο και σε αμιγώς ηλεκτρική έκδοση

Ως δημιουργός της κατηγορίας των οχημάτων για δραστηριότητες αναψυχής το 1996, η Citroën συνέχισε να εξελίσσει ένα μοντέλο που απευθύνεται στη γκάμα εκείνη των αγοραστών που θεωρούν θεμελιώδη στοιχεία του Berlingo, την προσωπικότητα, την πρακτικότητα και την κορυφαία λειτουργικότητα. Η άφιξη της ηλεκτρικής έκδοσης του γαλλικού μοντέλου αποτελεί την απόλυτα σύγχρονη απάντηση στα περιβαλλοντικά ζητήματα που απασχολούν την αυτοκινητοβιομηχανία του σήμερα.

Το ë-Berlingo κάνει κάθε διαδρομή μια χαλαρωτική στιγμή για τους επιβάτες, διαθέτοντας κορυφαία άνεση, ενώ ο κύκλος στροφής είναι μόλις 10,8 μέτρα. Ο ηλεκτρικός κινητήρας κινεί το όχημα σύμφωνα με τον επιλεγμένο τρόπο οδήγησης αναλόγως και των συνθηκών. Με ισχύ 100 kW (136 hp) / 260 Nm, το ë-Berlingo φτάνει σε τελική ταχύτητα 135 χλμ./ώρα ανεξάρτητα από το πρόγραμμα που έχει επιλεγεί από τον οδηγό. Τα προγράμματα οδήγησης επιλέγονται χρησιμοποιώντας το ειδικό χειριστήριο:

-        Normal - 80 kW / 210 Nm: εξασφαλίζει τον καλύτερο συνδυασμό μεταξύ μέγιστης αυτονομίας και δυναμικής απόδοσης,

-        Eco - 60 kW / 180 Nm: βελτιστοποιεί την κατανάλωση ενέργειας μειώνοντας την απόδοση της θέρμανσης και του κλιματισμού, χωρίς να τα απενεργοποιεί τελείως, περιορίζοντας ταυτόχρονα τη ροπή και την ισχύ του κινητήρα,

-        Power - 100 kW / 260 Nm: παρέχει τη μέγιστη απόδοση του κινητήρα για συνθήκες μεταφοράς μέγιστου φορτίου.

Για βελτιστοποίηση της αυτονομίας, το σύστημα μετάδοσης κίνησης του ë-Berlingo ανακτά ενέργεια κατά το φρενάρισμα και την επιβράδυνση όταν ο οδηγός πάρει το πόδι του από το γκάζι. Για να έχει βελτιωμένη απόδοση στην ανάκτηση της ενέργειας, ο οδηγός μπορεί με μια απλή κίνηση να ενεργοποιήσει το "B" στην κεντρική κονσόλα. Η μπαταρία, δεν επηρεάζει καθόλου το διαθέσιμο χώρο της καμπίνας, καθώς βρίσκεται κάτω από τα καθίσματα και το δάπεδο του χώρου φόρτωσης του οχήματος, ενώ το επίπεδο φόρτισης της εμφανίζεται στο σχετικό όργανο, όπου το ενεργειακό απόθεμα προσδιορίζεται ποσοστιαία, αλλά και σχηματικά σε μια ψηφιακή απεικόνιση. Παράλληλα, φέρει εγγύηση για οκτώ χρόνια ή 160.000 χλμ. (για το 70% της χωρητικότητάς της). Ένα πιστοποιητικό χωρητικότητας μπαταρίας παραδίδεται στον κάτοχο μετά από τον πρώτο ετήσιο έλεγχο ή 20.000 χλμ. και στη συνέχεια σε κάθε συντήρηση, κάθε δύο χρόνια ή 40.000 χλμ.

Για το ë-Berlingo υπάρχουν τρεις τρόποι φόρτισης:

-        Φόρτιση στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας ή σε χώρο στάθμευσης. Αυτή η λειτουργία φόρτισης είναι συμβατή με μια τυπική υποδοχή 8Α ή μια ενισχυμένη υποδοχή 16Α (πλαίσιο + υποδοχή Green Up), μειώνοντας κατά το ήμισυ τον χρόνο για τη φόρτιση της μπαταρίας στο 100% σε λιγότερο από 15 ώρες.

-        Ιδιωτική ή δημόσια γρήγορη φόρτιση που απαιτεί εγκατάσταση wallbox φόρτισης 3,7 kW έως 22 kW. Χρησιμοποιώντας αυτήν τη μέθοδο, ο χρόνος φόρτισης από 0% έως 100% είναι 5 ώρες (τριφασικό 11 kW Wallbox).

-        Ταχεία φόρτιση με χρήση δημόσιου σταθμού έως 100 kW με καλώδιο Mode 4 ενσωματωμένο στο φορτιστή. Φορτίζει το 80% της μπαταρίας 50 kWh σε 30 λεπτά. Το ë-Berlingo συγκαταλέγεται μεταξύ των καλύτερων στην κατηγορία του όσον αφορά τους χρόνους γρήγορης φόρτισης.

Εμφανισιακά, η ηλεκτρική έκδοση διακρίνεται από μερικά εξωτερικά αναγνωριστικά σημεία που προδίδουν την ηλεκτροκίνηση: το μονόγραμμα "ë" που συμβολίζει την ηλεκτρική ενέργεια στη μάσκα με το νέο σήμα της Citroën και πριν από το όνομα του μοντέλου στην πίσω πόρτα. Χαρακτηριστικές είναι και οι πινελιές σε απόχρωση "Anodised Blue" στους προφυλακτήρες και τα πλαϊνά Airbumps\u00ae. Στο εσωτερικό, η καμπίνα σχεδιάστηκε για να απλοποιήσει τη χρήση του Νέου Citroën ë-Berlingo: Στην κεντρική κονσόλα υπάρχει το ë-Toggle, που ελέγχει το κιβώτιο ταχυτήτων μέσω των λειτουργιών Park, Reverse, Neutral, Drive και Brake, μαζί με έναν επιλογέα για την ενεργοποίηση των τριών τρόπων οδήγησης: Eco, Normal και Power. Παράλληλα, στο εσωτερικό βρίσκουμε μία οθόνη αφής 8 ιντσών για το infotainment, αλλά και μία οθόνη υψηλής ευκρίνειας 10 ιντσών που αντιπροσωπεύει τον πίνακα οργάνων. Το ë-Berlingo διαθέτει 18 χρήσιμες τεχνολογίες όπως, είσοδο και εκκίνηση χωρίς κλειδί, έγχρωμη οθόνη head-up display, υποβοήθηση εκκίνησης σε ανωφέρεια, πλευρικό και πίσω αισθητήρα στάθμευσης, κάμερα οπισθοπορείας με Top Rear Vision , έξυπνους προβολείς με αυτόματη ενεργοποίηση της μεγάλης δέσμης, ηλεκτρικό χειρόφρενο, cruise control και περιοριστή ταχύτητας, καθώς και Park Assist, ένα σύστημα που ανιχνεύει αυτόματα εάν ένας χώρος στάθμευσης είναι αρκετά μεγάλος για να χωρέσει το όχημα.

Οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν το μήκος του οχήματός τους, είτε τη μικρότερη έκδοση M (μήκους 4,40 m), είτε τη μεγάλη XL έκδοση (στα 4,75 m μήκος) η οποία φέρει ωφέλιμο χώρο για φόρτωση που φτάνει έως και τα 4.000 λίτρα και μήκος φόρτωσης 3,05 m. Ανεξάρτητα από την έκδοση, όλοι οι χώροι στάθμευσης είναι προσβάσιμοι χάρη στο ύψος που είναι μικρότερο από 1,90 m. Η πρόσβαση στο ë-Berlingo απλοποιείται με δύο μεγάλες συρόμενες πλευρικές πόρτες εξοπλισμένες με ηλεκτρικά παράθυρα, μια μεγάλη πίσω πόρτα πρακτική για τη φόρτωση και εκφόρτωση βαρέων και ογκωδών αντικειμένων και ένα άνοιγμα ξεχωριστό του πίσω παραθύρου για να δίνει πρόσβαση στο χώρο αποσκευών χωρίς να χρειάζεται να ανοίξει η 5η πόρτα.

Το ë-Berlingo θα είναι στις εκθέσεις της Citroën το β’ εξάμηνο του 2021.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...