Πρεμιέρα για το νέο Volkswagen ID.4! (video)

Το ID.4 είναι το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό SUV της Volkswagen και μάλιστα για τους ανθρώπους της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας είναι σημαντικότερο ακόμα και από το ID.3

  • -
  • -

Η Volkswagen αποκάλυψε το δεύτερο μέλος της οικογένειας ID., και συγκεκριμένα το πρώτο της αμιγώς ηλεκτρικό SUV, το ID.4. Μάλιστα, είναι το πρώτο μοντέλο του είδους, το οποίο η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία θα διαθέσει σε Ευρώπη, Κίνα και Αμερική. Η Volkswagen υποστηρίζει πως μέχρι το 2024 θα επενδύσει περισσότερα από 11 δισ. ευρώ, με απώτερο στόχο το λανσάρισμα έως και 75 ηλεκτρικών μοντέλων μέχρι το 2029! Σε αυτή την περίοδο, οι Γερμανοί υπολογίζουν ότι θα έχουν πουλήσει περί τα 26 εκ. ηλεκτρικά οχήματα.


Μέχρι τότε, επιστρέφουμε στο νέο ID.4, το οποίο η Volkswagen θεωρεί σημαντικότερο από το ID.3, αφού ανήκει στην πλέον δημοφιλή κατηγορία, αυτή των SUV, των οποίων οι πωλήσεις είναι υψηλότερες από κάθε άλλη. Το ID.4 βασίζεται στην ίδια αρθρωτή πλατφόρμα (ΜΕΒ) με το ID.3, η οποία έχει κατασκευαστεί αποκλειστικά για ηλεκτρικά οχήματα. Ο ηλεκτροκινητήρας είναι τοποθετημένος στον πίσω άξονα και η κίνηση μεταδίδεται από τους πίσω τροχούς μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου μίας σχέσης. Η ισχύς του αγγίζει τους 204 ίππους, ενώ η ροπή τα 310 Nm, κάτι που σημαίνει ότι οι επιδόσεις του είναι αξιοπρεπείς. Τα πρώτα 100 km/h από στάση έρχονται μόλις σε 8,5 sec, ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 160 km/h. Σημειώστε, πως το 2021 η Volkswagen θα λανσάρει μία ισχυρότερη έκδοση, με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς.


Η μπαταρία έχει χωρητικότητα 77 kWh, βάρος 493 κιλών και προσφέρει αυτονομία 520 χιλιομέτρων! Ένα στοιχείο που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον μεγάλο αριθμό αυτονομίας είναι το σύστημα ανάκτησης ενέργειας μέσω της πέδησης. Βλέπετε, το ID.4 διαθέτει διαφορετικές επιλογές, που ενισχύουν τη φόρτιση του ηλεκτροκινητήρα, μετατρέποντας την κινητική ενέργεια μέσω του φρεναρίσματος σε ενέργεια που τροφοδοτεί την μπαταρία.


Το μήκος του γερμανικού SUV αγγίζει τα 4,58 μέτρα, με τη σχεδίαση του να είναι φουτουριστική. Όπως και στα περισσότερα ηλεκτρικά μοντέλα, οι γραμμές του αμαξώματος είναι λιτές, καθαρές, με αποτέλεσμα να διαθέτει κορυφαίο αεροδυναμικό συντελεστή, και συγκεκριμένα μόλις 0,28 Cd. Παρόλα αυτά, είναι εμφανής η συγγένεια με το ID.3, ακολουθώντας φυσικά και τη γενικότερη φιλοσοφία της Volkswagen. Χάρη στους κοντούς προβόλους και το μακρύ μεταξόνιο των 2,77 μέτρων, το εσωτερικό του είναι ευρύχωρο, ενώ μεγάλος είναι και ο χώρος αποσκευών με χωρητικότητα 543 lt!


Φυσικά, αντίστοιχα φουτουριστικός είναι και ο εσωτερικός διάκοσμος, ο οποίος διακρίνεται για την απλότητα και την high tech αισθητική του. Όπως και στα νεότερα μοντέλα της Volkswagen, δεν συναντάμε κουμπιά και διακόπτες, αφού οι όποιες λειτουργίες μπορούν να επιλεχθούν με την αφή. Ο οδηγός έχει μπροστά του μία ψηφιακή οθόνη, ενώ στο κέντρο της κονσόλας δεσπόζει ακόμα μία μεγαλύτερη, μέσα από την οποία ρυθμίζονται τα συστήματα πλοήγησης, πολυμέσων, υποβοήθησης και οι γενικότερες ρυθμίσεις του αυτοκινήτου.

Σε επίπεδο εξοπλισμού και σύγχρονων τεχνολογιών, το ID.4 διαθέτει ότι πιο σύγχρονο προσφέρει η Volkswagen σήμερα. Όπως στάνταρ λειτουργία φωνητικού ελέγχου, υπηρεσίες We Connect Start και We Connect ID, όντας απόλυτα συνδεδεμένο με τον κάτοχο του ανά πάσα στιγμή. Αντίστοιχα πλούσια είναι η λίστα με τα συστήματα υποβοήθησης, τα οποία μάλιστα περιλαμβάνονται στο βασικό εξοπλισμό. Το στάνταρ σύστημα ελέγχου απόστασης Park Distance, το σύστημα διατήρησης λωρίδας Lane Assist, Autonomous Emergency Braking Front Assist, συμπεριλαμβανομένης υποστήριξης για αντίθετα ερχόμενο όχημα, καθώς και Adaptive Cruise Control (ACC) με “Stop & go” λειτουργία και περιορισμό ταχύτητας. Διαθέσιμα επίσης το Travel Assist, που ελέγχει την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα και διατηρεί το όχημα στη μέση της λωρίδας του και τέλος, το Emergency Assist θα σταματήσει με ασφάλεια το ID.4 εάν ο οδηγός δεν είναι πλέον σε θέση να ελέγξει το όχημα.


Το ID.4 θα είναι διαθέσιμο αρχικά στην ευρωπαϊκή αγορά, και συγκεκριμένα σε δύο επίπεδα εξοπλισμού, με τις εκδόσεις ID.4 1ST και ID.4 1ST Max, με το δεύτερο να περιλαμβάνει σχεδόν ολόκληρη τη λίστα εξοπλισμού.

Τα ID.4 1ST  και ID.4 1ST  Max θα είναι περιορισμένης παραγωγής, συνολικά 27.000 μονάδες. Μόλις εξαντληθούν, θα ακολουθήσουν οι προκαθορισμένες εκδόσεις παραγωγής, που συνδυάζουν τις πιο δημοφιλείς επιλογές, σε πακέτα. Αυτό καθιστά την επιλογή για τους πελάτες ακόμα πιο εύκολη ενώ το εργοστάσιο στο Zwickau θα είναι σε θέση να κατασκευάζει και παραδίδει πιο γρήγορα τα αυτοκίνητα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...