Μάθε τα πάντα για το MINI John Cooper Works GP

Η έκδοση περιορισμένης παραγωγής με μόλις 3.000 αντίτυπα παγκοσμίως

  • -
  • -

Εμπνευσμένο από τα επιτεύγματα της ιστορικής μάρκας στο μηχανοκίνητο αθλητισμό, το MINI John Cooper Works GP είναι το πιο σπορ μοντέλο στη γκάμα της MINI. Πρόκειται για μια έκδοση περιορισμένης παραγωγής, η οποία περιορίζεται στα 3.000 αντίτυπα μόλις και συνεχίζει την παράδοση των limited-edition JCW GP του 2013 και του 2006. Ας μάθουμε τα πάντα γι’ αυτό το τόσο ειδικό MINI.

 

Εξωτερική σχεδίαση
Το MINI John Cooper Works GP ξεχωρίζει από την εισαγωγή στο καπό και την εξαγωνική μάσκα με το λογότυπο GP στο εμπρός μέρος, τη μεγάλη πίσω πτέρυγα, τους ειδικής σχεδίασης προφυλακτήρες, τα ανθρακονημάτινα καλύμματα στα τόξα των τροχών και την τοποθετημένη στο κέντρο διπλή απόληξη της εξάτμισης από γυαλιστερό ανοξείδωτο ατσάλι. Στοιχεία που χαρίζουν αγωνιστικό στυλ και διασφαλίζουν βέλτιστη αεροδυναμική απόδοση.

Το εξωτερικό μεταλλικό χρώμα Racing Grey εναλλάσσεται μεταξύ light grey και blue-violet, δημιουργώντας μία έντονη αίσθηση βάθους, ενώ η οροφή και τα καλύμματα των καθρεπτών έχουν φινίρισμα Melting Silver. Όλα τα κλασικά χρωμιωμένα στοιχεία μπροστά, στο πλάι και πίσω, όπως λογότυπα MINI, λαβές θυρών, τάπα ρεζερβουάρ, πλαϊνά φινιστρίνια και πλαίσια προβολέων, φέρουν γυαλιστερό μαύρο φινίρισμα, ενώ ο σκόπιμος ΜΙΝΙμαλισμός τονίζεται περαιτέρω με χρωματικές πινελιές σε high-gloss Chili Red και matt Rosso metallic.

Οι ελαφριές, σφυρήλατες ζάντες 18” σε δίχρωμη σχεδίαση ερμηνεύουν το εντυπωσιακό θέμα τεσσάρων ακτίνων του MINI John Cooper Works GP με περίτεχνο στυλ. Είναι η ελαφρύτερη σφυρήλατη 18άρα ζάντα που έχει τοποθετηθεί ποτέ σε MINI, συμβάλλοντας αισθητά στη μείωση βάρους.

Αξίζει να σταθούμε στα καλύμματα στα τόξα των τροχών, στα οποία χρησιμοποιείται χειροποίητο ανακυκλωμένο ύφασμα από ανθρακονήματα από το εργοστάσιο του Landshut. Για πρώτη φορά, το ανθρακονημάτινο ύφασμα είναι εμφανές και τονίζεται με μαύρη εξαγωνική ραφή. Επίσης, η αρίθμηση στο εμπρός ένθετο δείχνει τον αριθμό παραγωγής.

 

Το εσωτερικό
Το εσωτερικό του MINI John Cooper Works GP συνδυάζει καθαρόαιμη σπορ αίσθηση με έντονες χρωματικές πινελιές. Ο σκούρος χρωματισμός και η φιλοσοφία υλικών δημιουργεί ένα απέριττο σπορ περιβάλλον με χρωματιστές λεπτομέρειες σε επιλεγμένα σημεία. Στο χώρο του οδηγού, ο νέος, ανεξάρτητος ψηφιακός πίνακας οργάνων στην κολόνα του τιμονιού φέρνει χρήσιμες πληροφορίες στο οπτικό πεδίο του οδηγού ανάλογα με τις εκάστοτε απαιτήσεις.

Το MINI John Cooper Works GP δεν έχει πίσω κάθισμα, όπως τα προηγούμενα μοντέλα, καθώς στόχος ήταν η μέγιστη δυνατή μείωση συνολικού βάρους. Οι καθαρές και απέριττες επιφάνειες του πίσω τμήματος εκφράζουν επίσης μία μίνιμαλ αισθητική. Το μεγάλο λογότυπο “GP” στο πίσω τροπέτο δημιουργείται με τη χρήση υλικών διαφορετικής σύστασης και αποτελεί μία εντυπωσιακή νότα καινοτομίας στην καμπίνα. Πίσω από τα εμπρός καθίσματα, η κόκκινη εγκάρσια μπάρα δημιουργεί μία αγωνιστική ατμόσφαιρα.

 

Εφαρμογές τρισδιάστατης εκτύπωσης
Οι τελευταίες τεχνικές παραγωγής όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση ολοκληρώνουν την εμπειρία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Ένα εντυπωσιακό στοιχείο από τη θέση του οδηγού είναι τα αλουμινένια χειριστήρια αλλαγών σχέσεων (shift paddles) στο σπορ τιμόνι – που κατασκευάζονται μέσω 3D εκτύπωσης. Και εδώ είναι εμφανής η επιρροή από το εξαγωνικό θέμα του εξωτερικού που αποτυπώνεται με περίτεχνες λεπτομέρειες.

Τα shift paddles είναι κυρίαρχο στοιχείο στο εσωτερικό του MINI John Cooper Works GP αφενός λόγω εμφάνισης, αφετέρου λόγω βελτιωμένης αίσθησης αφής, ενώ με τη συγκεκριμένη μορφή χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά σε MINI. Ένα ακόμα νέο στοιχείο είναι το ένθετο του τιμονιού που είναι επίσης προϊόν τρισδιάστατης εκτύπωσης όπως και η εξατομικευμένη διακοσμητική λωρίδα στο χώρο επιβατών. Κάθε διακοσμητική λωρίδα είναι μοναδική και φέρει τον αριθμό παραγωγής (limited edition). Η εξαγωνική δομή τους, αποκλειστική για το μοντέλο GP, παραπέμπει στη δομή της επιφάνειας των shift paddles.

 

Απόδοση & επιδόσεις
Πρόκειται για το ταχύτερο μοντέλο στην ιστορία της Βρετανικής μάρκας με έγκριση τύπου για χρήση στο δρόμο. Ο 2λιτρος 4κύλινδρος υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας βενζίνης αποδίδει 306 hp και επιταχύνει το διθέσιο μοντέλο από στάση στα 100 km/h σε μόλις 5,2 sec και μέχρι την τελική ταχύτητα των 265 km/h!

Η ανάρτηση βασίζεται στην αγωνιστική τεχνογνωσία του τμήματος John Cooper Works και το αμάξωμα είναι βελτιστοποιημένο ως προς το βάρος, τη στρεπτική ακαμψία και την αεροδυναμική. Το νέο MINI John Cooper Works GP υπόσχεται ασυναγώνιστες σπορ ικανότητες και απαράμιλλη ευελιξία, δίνοντας συνέχεια στην παράδοση που είναι συνδεδεμένη με το όνομα του θρυλικού σχεδιαστή της Formula 1, John Cooper και ξεκίνησε με το ντεμπούτο του κλασικού Mini πριν από 60 χρόνια σχεδόν.

Κατά τη διάρκεια των test drives στη φάση εξέλιξης πριν την παραγωγή, το νέο MINI John Cooper Works GP ολοκλήρωσε το γύρο του Nordschleife στην πίστα του Nürburgring σε λιγότερο από οκτώ λεπτά – σχεδόν ένα λεπτό ταχύτερα από τον αμέσως προηγούμενο προκάτοχό του.

 

Νέο MINI John Cooper Works GP: κύρια χαρακτηριστικά:

4-κύλινδρος 2.0L κινητήρας με Τεχνολογία MINI TwinPower Turbo, ισχύ 306 hp και ροπή 450 Nm.

75 hp περισσότερη ισχύς από το MINI John Cooper Works.

Επιτάχυνση 0 - 100 km/h σε 5,2 δεύτερα, τελική ταχύτητα: 265 km/h (χωρίς ηλεκτρονικό κόφτη).

Ειδική για το μοντέλο τροφοδοσία λαδιού και φιλοσοφία ψύξης προσαρμοσμένη για μέγιστες επιδόσεις.

Κατανάλωση καυσίμου: 7,3 l/100 km, εκπομπές CO2: 167 g/km (μικτός κύκλος, WLTP).

Ειδικό για το μοντέλο σπορ σύστημα εξαγωγής για συναισθηματικά δυναμικό ήχο.

8-τάχυτο σπορ κιβώτιο Steptronic με ενσωματωμένο μηχανικό μπλοκέ διαφορικό για τους εμπρός τροχούς.

Διαφορετική σχεδίαση και σετάρισμα πλαισίου, ανάρτηση χαμηλωμένη κατά 10 mm συγκριτικά με του MINI John Cooper Works.

Σπορ σύστημα πέδησης υψηλών επιδόσεων.

Εξαιρετικά άκαμπτη δομή αμαξώματος, έδραση κινητήρα και ανάρτησης.

Ειδικές για το μοντέλο εμπρός και πίσω ποδιές.

Αεροτομή οροφής με διπλή πτέρυγα.

Εντυπωσιακά ανθρακονημάτινα ένθετα θόλων τροχών.

Εσωτερικό με δύο καθίσματα και ειδικό cockpit για το μοντέλο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...