Αποκαλύπτουμε τα σημεία υπεροχής του νέου Audi A5

Το νέο κουπέ συνδυάζει τα δυναμικά χαρακτηριστικά και το σπορ ντιζάιν, με ήπια υβριδική τεχνολογία και πιο αποδοτικούς κινητήρες

  • -
  • -

Το Audi A5 έχει αποκτήσει το δικό του κοινό, συνδυάζοντας το σπορ ντιζάιν με τα δυναμικά χαρακτηριστικά, ανεξαρτήτως αμαξώματος. Το πολυτελές γερμανικό μοντέλο έχει ξεχωρίσει για τη θελκτική του σχεδίαση σε coupe, sportback και ανοικτή έκδοση. Στοιχεία που εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν και τη νεότερη γενιά του Α5, η οποία είναι ήδη διαθέσιμη στη χώρα μας. Ας δούμε, όμως, που διαφοροποιείται το νέο γερμανικό μοντέλο και τα κύρια σημεία υπεροχής του

Σπορ εμφάνιση
Ακολουθώντας τη σχεδιαστική φιλοσοφία της Audi, εξακολουθεί να έχει σπορ αισθητική. Οι διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη γενιά είναι σημαντικές, με την εμπρός μάσκα να το καθιστά ακόμα πιο επιθετικό. Η χαρακτηριστική κυψελωτή μάσκα Singleframe της Audi είναι μεγαλύτεροι, ενώ διαφοροποιημένοι είναι και οι προφυλακτήρες. Μάλιστα, πίσω συναντάμε και διαχύτη με τραπεζοειδής οπίσθιες απολήξεις της εξάτμισης. Οι προβολείς διαθέτουν τεχνολογία Matrix LED, ενώ οι εκδόσεις εξοπλισμού ακολουθούν επίσης μία νέα φιλοσοφία. Εκτός από τη βασική έκδοση, υπάρχουν δύο προαιρετικές γραμμές: Advanced και S line.


Τα μοντέλα S και το A5 Cabriolet έρχονται επίσης με τη δική τους μοναδική εμφάνιση. Οι εξωτερικές γραμμές μπορούν πλέον να συνδυαστούν ελεύθερα, με τις εκδόσεις εσωτερικού εξοπλισμού S line και Design. Διαθέσιμα 12 χρώματα για το αμάξωμα, ανάμεσά τους ένα νέο μεταλλικό, το district green. Αντίστοιχα εκσυγχρονισμένη είναι και η εικόνα του εσωτερικού, με τις οριζόντιες γραμμές να  κυριαρχούν στο εσωτερικό του νέου Α5. Το κέντρο ελέγχου του νέου λειτουργικού συστήματος είναι η μεγάλη οθόνη αφής MMI, το σημείο εστίασης του ταμπλό που έχει ελαφρά κλίση προς τον οδηγό. Το πολύχρωμο πακέτο φωτισμού περιγράμματος/περιβάλλοντος προσθέτει φωτεινές ενδείξεις στο σκοτάδι. Είναι στάνταρ με την επιλογή εσωτερικού Design.

Σύγχρονοι και αποδοτικοί κινητήρες
Το νέο Α5 διατίθεται με πληθώρα κινητήρων, καλύπτοντας μεγάλο εύρος του αγοραστικού κοινού. Στην κορυφή της γκάμας συναντάμε τα μοντέλα της «S» με τα εξακύλινδρα σύνολα, με δεδομένα ότι όλοι οι κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου πληρούν τα αυστηρά όρια εκπομπών ρύπων Euro 6d-temp. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως το το νέο A5 διατίθεται και με τεχνολογία Mild Hybrid. Ένας εναλλάκτης-μίζα με ιμάντα, ο οποίος συνδέεται με το στροφαλοφόρο άξονα, ανακτά ενέργεια κατά την επιβράδυνση και την αποθηκεύει σε μια συμπαγή μπαταρία ιόντων λιθίου. Με τους τετρακύλινδρους κινητήρες, το σύστημα MHEV ενσωματώνεται στο ηλεκτρικό σύστημα 12 Volt ενώ στα μοντέλα S TDI στο νέο κύριο ηλεκτρικό σύστημα 48 V. Στο S5 TDI, για παράδειγμα, οι μετρήσεις της Audi δείχνουν ότι αυτή η ηλεκτροκίνηση μπορεί να μειώσει την κατανάλωση καυσίμου στην καθημερινή λειτουργία έως και 0,4 lt/100 km.

Όλα τα μοντέλα A5 είναι εφοδιασμένα με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, επτά ταχυτήτων S tronic ή οκτώ ταχυτήτων tiptronic. Η τετρακίνηση quattro είναι διαθέσιμη ως προαιρετικός εξοπλισμός για τις παραλλαγές κινητήρων μεσαίας εμβέλειας ενώ είναι στάνταρ με τα τρία πιο ισχυρά μοντέλα. 

Όσον αφορά την ανάρτηση, υπάρχουν δύο επιπλέον επιλογές. Μία με σπορ ρύθμισβ και φυσικά αυτή με την ηλεκτρονικά ελεγχόμενη απόσβεση.  Η τελευταία συνδυάζεται με το Audi drive select, το οποίο διατίθεται στάνταρ σε όλα τα μοντέλα με ισχύ τουλάχιστον 190 PS.

Hi-tech με σύγχρονες τεχνολογίες
Με το νέο σύστημα MMI Touch, το Audi A5 προσφέρει εμπειρία χρήστη παρόμοια με ένα σύγχρονο smartphone. Μία οθόνη αφής 10,1 ιντσών με ακουστική ανάδραση, αντικαθιστά τα περιστροφικά/πιεστικά κουμπιά, γνώριμα από προηγούμενα μοντέλα. Διαθέσιμος είναι και φωνητικός έλεγχος με πλήρη κατανόηση πολλών εκφράσεων από την καθημερινή ομιλία. Στην κορυφή της γκάμας βρίσκεται το MMI Navigation plus, σύστημα πλοήγησης/infotainment. Τα Audi Connect και Audi Connect plus περιλαμβάνουν μια πληθώρα ηλεκτρονικών υπηρεσιών, ενώ η εφαρμογή myAudi συνδέει το αυτοκίνητο με το smartphone του κατόχου. Το προαιρετικό ψηφιακό κλειδί Audi, μετατρέπει ένα smartphone Android σε κλειδί για το αυτοκίνητο που μπορεί να ξεκλειδώσει τις πόρτες και να εκκινήσει τον κινητήρα.

Μια σημαντική νέα δυνατότητα στο Α5 είναι οι λειτουργίες κατόπιν ζήτησης (Functions on Demand), μετά την πώληση. Οι πελάτες θα μπορούν στο άμεσο μέλλον να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή myAudi για να προσθέσουν τρεις λειτουργίες στο διαδίκτυο ανά πάσα στιγμή μετά την αγορά του αυτοκινήτου τους: MMI plus, ψηφιακό ραδιόφωνο DAB + και τη σύνδεση Audi smartphone. Το Audi phone box και το ηχοσύστημα Premium Sound System της Bang & Olufsen με τρισδιάστατο ήχο, αποτελούν δύο επιπλέον σημαντικά στοιχεία εξοπλισμού στο νέο Audi A5. 

Η Audi προσφέρει πολυάριθμα συστήματα υποβοήθησης οδηγού για το νέο A5, μερικά από αυτά ως στάνταρ εξοπλισμός, όπως το Audi pre sense city και το cruise control με speed limiter. Επίσης, στο στάνταρ εξοπλισμό ανήκουν οι πίσω αισθητήρες παρκαρίσματος. Τα προαιρετικά συστήματα υποβοήθησης διαχωρίζονται σε δύο εξοπλιστικά πακέτα, τα “Drive” και “Park”.

Πλούσια γκάμα για κάθε επιθυμία
Εκτός από τις Sportback και Coupe εκδόσεις, το A5 προσφέρεται και σε ανοικτή έκδοση, η οποία και θα εισαχθεί αργότερα στη χώρα μας. Το Α5 Cabriolet διαθέτει υφασμάτινη κουκούλα, η οποία ανοίγει αυτόματα σε 15 δευτερόλεπτα και μάλιστα σε ταχύτητας μέχρι 50 km/h. Το αμάξωμα έχει δεχθεί μία σειρά από ενισχύσεις για να είναι πιο άκαμπτο, ενώ ο χώρος αποσκευών αγγίζει τα 370 λίτρα. Κατόπιν παραγγελίας θα είναι διαθέσιμη στη χώρα και η κορυφαία έκδοση της σειράς, η S5 με τον εξακύλινδρο πετρελαιοκινητήρα των 3.000 cc και των 700 Nm ροπής! Με 347 ίππους χαρίζει εντυπωσιακές επιδόσεις στο A5, με τα πρώτα 100 km από στάση να έρχονται σε λιγότερα από 4 sec, ενώ η τελική του περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 km/h. Ένα αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων οκτώ σχέσεων tiptronic  και μόνιμη τετρακίνηση quattro μεταφέρουν την ισχύ στο S5 Sportback και το S5 Coupé.

Τα A5 Sportback και A5 Coupé είναι άμεσα διαθέσιμα στην Ελλάδα, με τιμές που ξεκινούν από 52.250 € και 52.530 €, αντίστοιχα, στην πολύ πλούσια και σπορ έκδοση S line, η οποία είναι και η μόνη που προσφέρεται στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα μοντέλα A5 SB S line 40 TFSI MHEV S tronic και A5 Coupé S line 40 TFSI MHEV S tronic, με το βενζινοκινητήρα των 1.984 cc και 190 ίππων.  

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...