Επίσημο: Αυτό είναι το ηλεκτρικό Fiat 500!

Αυτονομία 320 km με μία φόρτιση για το ιταλικό αυτοκίνητο πόλης

  • -
  • -

Το Μιλάνο, το οποίο πλήττεται από τον κορονοϊό, επέλεξε η Fiat για την παρουσίαση του 500e, το οποίο αποτελεί την τρίτη γενιά του ιταλικού αυτοκινήτου πόλης. Πρόκειται για το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της μάρκας, αρχικά διαθέσιμο σε cabrio αμάξωμα, το οποίο προστίθεται στις ήδη υπάρχουσες εκδόσεις του 500, ανάμεσα στις οποίες είναι και αυτή με τεχνολογία mild hybrid. Χάρη στη νέα πλατφόρμα, το 500 έχει μεγαλώσει: κατά 6 cm σε μήκος και πλάτος, κατά 2 cm σε μεταξόνιο.

Στα δυνατά όπλα του Fiat 500e, έναντι των ανταγωνιστών του, πέρα από το στιλ και την εικόνα του εσωτερικού, είναι η μεγάλης χωρητικότητας μπαταρία ιόντων λιθίου, 42 kWh. Πλήρως φορτισμένη, προσφέρει 320 km αυτονομίας σε μεικτό κύκλο, ενώ σε χρήση στην πόλη προσφέρει 400 km. Εξίσου σημαντική είναι η δυνατότητα ταχυφόρτισης, που εξασφαλίζει 50 km κίνησης μέσα σε μόλις 5 λεπτά! Από το 0 στο 80% η μπαταρία φορτίζεται εντός 35 λεπτών. Το ηλεκτρικό μοτέρ έχει ισχύ 118 ίππων και επιτρέπει στο 500e να επιταχύνει από στάση στα 100 km/h σε 9 sec. Η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 150 km/h.


Τρία προγράμματα οδήγησης: Normal, Range και Sherpa
Ειδικότερα το πρόγραμμα Sherpa, βελτιστοποιεί το σύνολο των λειτουργιών ώστε να εξασφαλίσει ότι ο χρήστης θα φτάσει στον προορισμό του. Το πρόγραμμα Sherpa ενεργεί σε μεγάλο αριθμό στοιχείων του αυτοκινήτου ώστε μειώνοντας της κατανάλωση ενέργειας το όχημα να φτάσει στον προορισμό που έχει τεθεί μέσω του συστήματος πλοήγησης ή στον κοντινότερο σταθμό φόρτισης.  Όπως και ένας οδηγός Sherpa στα Ιμαλάια, ο οποίος είναι υπεύθυνος να κατευθύνει την αποστολή με άνεση και ασφάλεια, έτσι το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιορίζει τη μέγιστη ταχύτητα στα 80 km/h, το βαθμό επιτάχυνσης και τη λειτουργία στοιχείων του εξοπλισμού άνεσης για τη βέλτιστη αυτονομία.
Το πρόγραμμα Normal προσφέρει μια εμπειρία οδήγησης που προσομοιάζει την αίσθηση ενός συμβατικού αυτοκινήτου εσωτερικής καύσης, ενώ στο πρόγραμμα Range ενεργοποιείται η λειτουργία “one-pedal-drive”, επιτρέποντας την οδήγηση του αυτοκινήτου μόνο με το πεντάλ του γκαζιού, το οποίο κάθε φορά που το αφήνει ο οδηγός επιβραδύνει το όχημα, περίπου σαν να πάταγε το φρένο.



Το ηλεκτρικό 500 θα κυκλοφορήσει αρχικά στην έκδοση La Prima (με 500 αυτοκίνητα διαθέσιμα σε κάθε κύρια αγορά για την Fiat), στον εξοπλισμό της οποίας περιλαμβάνεται και wallbox. Η νέα γενιά του 500 θα κατασκευάζεται στην Ιταλία και συγκεκριμένα στο εργοστάσιο του Mirafiori. Το νέο 500 προσφέρει πλουσιότερους χώρους για τους επιβάτες και αναβαθμισμένο εξοπλισμό, όσον αφορά τόσο τις δυνατότητες συνδεσιμότητας (μέσω του UConnect και της οθόνης 10,25 ιντσών) όσο τα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού (τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2).

Το σύστημα UConnect 5 σε συνεργασία με τη συσκευή τηλεματικής, εκτός από τη λειτουργία έκτακτης ανάγκης υποστηρίζει μια σειρά υπηρεσιών:

My Assistant:
υπηρεσία που συνδέει τον χρήστη με την εξυπηρέτηση πελατών ώστε να λάβει βοήθεια σε περίπτωση τεχνικού θέματος. Παράλληλα ο χρήστης λαμβάνει και e-mail με την κατάσταση του αυτοκινήτου του.

My Remote: μέσω του smartphone του, ο χρήστης μπορεί από απόσταση να ελέγχει τα επίπεδα φόρτισης της μπαταρίας, τη βέλτιστη επιλογή φόρτισης, το σημείο που βρίσκεται το αυτοκίνητο, να κλειδώσει και να ξεκλειδώσει το αυτοκίνητο και να ενεργοποιήσει το σύστημα κλιματισμού.

My Car: ο χρήστης ελέγχει την κατάσταση του αυτοκινήτου με πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνιο για στοιχεία από την πίεση των ελαστικών, έως το χρόνο για πραγματοποίηση της συντήρησης του αυτοκινήτου.

My Navigation: μέσω του κινητού μπορούν να σταλούν οι πληροφορίες που αφορούν στον προορισμό, καθώς και πληροφορίες για τη διαδρομή, τους σταθμούς φόρτισης και την κίνηση, ενώ παράλληλα με βάση τις συνθήκες ο χρήστης μπορεί να δει στο χάρτη με δυναμικό τρόπο μέχρι που μπορεί να φτάσει το όχημα ανάλογα με το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας.
My Wi-Fi: το αυτοκίνητο μετατρέπεται σε ένα wi-fi hotspot που μπορεί να συνδέσει ταυτόχρονα έως και οκτώ συσκευές. Παράλληλα το My Wi-Fi επιτρέπει στο χρήστη να επικοινωνεί με φωνητικές εντολές μέσω του Amazon Alexa.

My Theft Assistance: ο χρήστης ενημερώνεται σε περίπτωση κλοπής του οχήματος. Μετά τη σχετική επιβεβαίωση οι αρχές ενημερώνονται και υποστηρίζονται με πληροφορίες με σκοπό την ανεύρεση του οχήματος.


Επιπλέον, με την αγορά κάθε Νέου Ηλεκτρικού Fiat 500, ο αγοραστής θα έχει πρόσβαση στην υπηρεσία “My Dream Garage” μέσω της οποίας θα μπορεί να νοικιάζει αυτοκίνητα του Ομίλου FCA, τα οποία θα παραδίδονται στο χώρο που επιθυμεί.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...