Τετρακίνητο και με 300 ίππους το υβριδικό Opel Grandland X

Στην Ελλάδα αναμένεται στα τέλη του έτους

  • -
  • -

Η ηλεκτρική εποχή αρχίζει για την Opel με το Grandland X Hybrid4. Πρόκειται για την plug-in υβριδική έκδοση του μεσαίο SUV, η οποία αποκαλύφθηκε επίσημα από τη γερμανική μάρκα και αναμένεται στην ελληνική αγορά προς τα τέλη του 2019. Το υβριδικό Grandland X προσφέρει ισχύ 300 ίππων, κίνηση σε όλους τους τροχούς και εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση, μόλις 2,2 lt/100 km σε μεικτό κύκλο (49 g. CO2 ανά km).  

Το Grandland X Hybrid4 ξεχωρίζει και οπτικά, με το – προαιρετικό – μαύρο καπό, το οποίο του χαρίζει σπορ εμφάνιση. Το υβριδικό σύστημα αποτελείται από έναν 1.6 turbo βενζίνης 200 ίππων και δύο ηλεκτρικά μοτέρ, ένα σε κάθε άξονα. Η συνδυαστική ισχύς ανέρχεται σε 300 ίππους.

Ο εμπρός ηλεκτροκινητήρας είναι ενσωματωμένος σε ένα οκτατάχυτο, αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, ενώ ο δεύτερος ηλεκτροκινητήρας, ο μετατροπέας και το διαφορικό είναι ενσωματωμένα στον πίσω άξονα, χαρίζοντας κίνηση σε όλους τους τροχούς.

Ο βενζινοκινητήρας θα λειτουργεί ως επί το πλείστον σε μεσαίες έως υψηλές ταχύτητες, ενώ στις χαμηλότερες ταχύτητες θα αναλαμβάνει δράση ο ηλεκτροκινητήρας. Το Opel Grandland X Hybrid4 έχει αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία 50 km σύμφωνα με τα νέα αυστηρά πρότυπα WLTP. Οι προκαταρκτικές μετρήσεις κατανάλωσης (σε μεικτό κύκλο) είναι 2,2 lt/100 km, με τις εκπομπές CO2 να είναι 49 g/km.

Η μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 13,2 kWh είναι τοποθετημένη κάτω από τα πίσω καθίσματα, για βελτιστοποίηση του χώρου επιβατών και αποσκευών. Η πρίζα φόρτισης της μπαταρίας μέσω του ενσωματωμένου φορτιστή 3,3 kW (η έκδοση 6,6 kW είναι προαιρετική) είναι τοποθετημένη διαμετρικά αντίθετα από την τάπα καυσίμου.

Ο χρόνος φόρτισης εξαρτάται από τον τύπο που φορτιστή που χρησιμοποιείται. Εκτός από το καλώδιο που παρέχεται για φόρτιση σε οικιακή πρίζα, η Opel θα προσφέρει συσκευές για ταχεία φόρτιση σε δημόσιους σταθμούς και επιτοίχιους πίνακες (wallboxes) στο σπίτι. Για παράδειγμα, η μπαταρία φορτίζεται πλήρως σε περίπου μία ώρα και 50 λεπτά σε επιτοίχιο πίνακα 7,4 kW.

Το Grandland X Hybrid4 θα διαθέτει τέσσερα προγράμματα λειτουργίας – ηλεκτρικό, υβριδικό, AWD και Sport – επιτρέποντας στους οδηγούς να επιλέγουν σύμφωνα με τις επιθυμίες τους ή τις συνθήκες οδήγησης. Για παράδειγμα, με την επιλογή της υβριδικής λειτουργίας (hybrid mode) ενεργοποιείται αυτόματα η πλέον αποδοτική λειτουργία, με δυνατότητα αλλαγής σε ηλεκτρική (electric mode) με μηδενικούς ρύπους, για κίνηση στο κέντρο της πόλης. Η επιλογή της τετρακίνησης (AWD mode) ενεργοποιεί το πίσω μοτέρ για μέγιστη πρόσφυση σε κάθε έδαφος.

Το Grandland X Hybrid4 θα προσφέρει επίσης τις νέες υπηρεσίες τηλεματικής Opel Connect. Χρήσιμες λειτουργίες, όπως Live Navigation με πληροφορίες κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο, έλεγχος σημαντικών δεδομένων του οχήματος μέσω εφαρμογής, άμεση σύνδεση με οδική βοήθεια και κλήση έκτακτης ανάγκης χαρίζουν σε οδηγό και επιβάτες πρόσθετη ξεγνοιασιά. Μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε βοήθεια μέσα σε δευτερόλεπτα, πιέζοντας απλά τον κόκκινο διακόπτη. Εάν οι προεντατήρες ζωνών ασφαλείας ή οι αερόσακοι ενεργοποιηθούν, η κλήση έκτακτης ανάγκης ενεργοποιείται αυτόματα.

“One Pedal Driving”: Επιβράδυνση με γκάζι

Το Grandland X Hybrid4 διαθέτει σύστημα ανατροφοδότησης πέδησης για την ανάκτηση της ενέργειας που παράγεται κατά το φρενάρισμα ή την επιβράδυνση, που μεταφράζεται σε βελτιωμένη απόδοση. Σε ένα συμβατικό σύστημα πέδησης, η μηχανική ενέργεια που παράγεται από την τριβή των φρένων χάνεται με τη μορφή θερμότητας. Χάρη στη μετατροπή αυτής της περίσσειας κινητικής ενέργειας σε ηλεκτρική και στην αξιοποίησή της είτε άμεσα είτε με αποθήκευσή της στη μπαταρία, η πλήρως ηλεκτρική αυτονομία του Grandland X Hybrid4 μπορεί να αυξηθεί μέχρι 10%, κατά μέσο όρο.

Ο οδηγός μπορεί ακόμα και να επιλέξει “Ανατροφοδότηση κατ’επιλογή” για μέγιστη ανάκτηση ενέργειας. Η ροπή πέδησης του ηλεκτροκινητήρα είναι τόσο υψηλή, ώστε δεν απαιτείται καν πίεση του πεντάλ φρένου για να σταματήσει πλήρως το όχημα σε κανονικές συνθήκες κίνησης. Επομένως, το Grandland X Hybrid4 ελέγχεται μέσω του πεντάλ του γκαζιού (One Pedal Driving).

Το νέο Grandland X Hybrid4 αποτελεί την αιχμή του δόρατος της επόμενης γενιάς ηλεκτροκίνητων οχημάτων Opel. Ενώ το Ampera-e εξακολουθεί να πωλείται σε ορισμένες αγορές, ο κατασκευαστής θα λανσάρει σε όλο τον κόσμο στους επόμενους 20 μήνες το νέο Corsa, το νέο Zafira Life MPV, το νέο Vivaro LCV και το διάδοχο του Mokka X – καθένα από τα οποία θα περιλαμβάνει μία πλήρως ηλεκτρική έκδοση με μπαταρία.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...