Formentor: Το υβριδικό coupe SUV της Cupra

To πρωτότυπο SUV των 245 ίππων θα κάνει πρεμιέρα στο σαλόνι της Γενεύης

  • -
  • -

Την πρώτη της επέτειο γιορτάζει η Cupra, δίνοντας στο... φως της δημοσιότητας το πρωτότυπο Formentor, ένα plug-in υβριδικό SUV, το οποίο αποτελεί μια ωδή στη γοητεία και το δυναμισμό. Είναι το πρώτο αυτοκίνητο της Cupra που δεν βασίζεται σε όμοιο μοντέλο από την Seat, με τη coupe σιλουέτα του να τονίζει το σπορ χαρακτήρα.

Ατενίζοντας το εξωτερικό του, γρήγορα αναδύεται ένας… έρωτας πρώτης ματιάς. Δυνατά είναι και τα συναισθήματα, όμως, που προκαλεί και η εξαιρετική εργονομία στο εσωτερικό του, η οποία ενισχύεται από το εκλεπτυσμένο design και την αξιοποίηση της τελευταίας «λέξης» της τεχνολογίας. Το ενδιαφέρον για το Formentor, ωστόσο, δεν μονοπωλεί ο πρωτοποριακός σχεδιασμός του, μιας και το υβριδικό του σύστημα υπόσχεται αυτό που ανέκαθεν πρέσβευε η μάρκα: μοναδικές στιγμές οδηγικής απόλαυσης.

Ο turbo κινητήρας βενζίνης συνδυάζεται με ηλεκτρικό μοτέρ, με τη συνδυαστική ισχύ να φθάνει τους 245 ίππους. Η ροπή περνά στους τροχούς μέσω κιβωτίου διπλού συμπλέκτη DSG, ενώ οι μπαταρίες εξασφαλίζουν ηλεκτρική αυτονομία 50 km.


Εν ολίγοις, το πρωτότυπο της Cupra «παντρεύει» τα προτερήματα ενός αυτοκινήτου επιδόσεων με την αδιαπραγμάτευτη ποιότητα ενός SUV και αναδεικνύει τις φιλοδοξίες της Cupra για την παραγωγή αυτοκινήτων που θα κατέχουν ηγετική θέση στην αυτοκίνηση του μέλλοντος.

Καταδικασμένο να τραβάει την προσοχή

Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο με αξιοπρόσεχτη προσωπικότητα, το οποίο έχει σχεδιαστεί προκειμένου προκαλεί συγκινήσεις σε οποιονδήποτε και αν κάθεται πίσω από το τιμόνι του. Η μικρή απόστασή του από το έδαφος, οι δυναμικές του διαστάσεις, καθώς και τα ενοποιημένα πίσω φώτα του συνθέτουν ένα σπορ χαρακτήρα, χωρίς, ωστόσο, να εκμηδενίζεται η διάθεσή του για αίγλη και πολυτέλεια.

Σοφιστικέ σαλόνι

To εκφραστικό εξωτερικό του Formentor εναρμονίζεται με τον πολυτελή εσωτερικό διάκοσμο, και ως εκ τούτου το σαλόνι του δεν θα μπορούσε να μην εκπέμπει νεωτερικότητα και σπορ διάθεση. Η θέση του πίνακα οργάνων έχει μελετηθεί προσεκτικά, με τις υπερβολές να αποφεύγονται. Με το που ανοίξει κανείς την πόρτα, το μάτι του θα πέσει πάνω στα εντυπωσιακά σπορ καθίσματα από άνθρακα, τα οποία σε προϊδεάζουν για το τι έπεται, όταν θα αφήσεις το πόδι σου πάνω στο γκάζι.

Στο προσκήνιο βρίσκεται και η τελευταία λέξη της τεχνολογίας που αξιοποιεί το όχημα, με το ψηφιακό πιλοτήριο να παραχωρεί στον οδηγό απλόχερα κάθε είδους πληροφορία. Απαρατήρητο, επίσης, δεν περνάει και το εντυπωσιακό σύστημα πλοήγησης με την οθόνη των 10 ιντσών,  η οποία εγγυάται πανοραμική προβολή, αποτελώντας μια ανεξάντλητη πηγή λειτουργικότητας και συνδεσιμότητας.

Σχεδιασμένο για το μέλλον

Έχοντας το βλέμμα του στραμμένο στο μέλλον, το Cupra Formentor προσφέρει την οδηγική απόλαυση, η οποία αποτελεί το δομικό λίθος της μάρκας, αλλά με έναν βιώσιμο τρόπο. Το δυναμικό αυτοκίνητο τροφοδοτείται από έναν υψηλών επιδόσεων plug-in-hybrid κινητήρα, που σχεδιάστηκε έτσι ώστε να πληροί τα σύγχρονα κριτήρια για αποδοτικότητα και απόδοση, σηματοδοτώντας τον επερχόμενο πλήρη εξηλεκτρισμό της φίρμας.

Το Formentor εφοδιάζεται με σπορ πλαίσιο DCC και μπλοκέ διαφορικό για οδηγική απόλαυση που παραπέμπει στα όσα πρεσβεύει η Cupra.

 

Το παγκόσμιο ντεμπούτο του Formentor θα πραγματοποιηθεί στην προσεχή έκθεση της Γενεύης, με την Cupra να μας προσφέρει μια γεύση για τα άμεσα σχέδια της.

 

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...