ΠΡΩΤΗ ΕΠΑΦΗ: Opel Combo Life (vid)

Ένα αυτοκίνητο που ακολουθεί κάθε δραστηριότητα της ζωής σου

  • -
  • -

Οι επιβατικές εκδόσεις των επαγγελματικών βαν γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς στο ευρωπαϊκό κοινό. Με ατού τους μεγάλους χώρους, τις δυνατότητες διαμόρφωσης του εσωτερικού και τον πλούσιο εξοπλισμό με τον οποίο τα… προικίζουν οι κατασκευαστές τους, ανταποκρίνονται στις ανάγκες μίας οικογένειας με πάνω από δύο παιδιά ή όσων αναζητούν την περιπέτεια μακριά από την πόλη. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε όσους κάνουν δραστηριότητες υπαίθρου, καθώς μεταφέρουν εύκολα όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Το Combo Life είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πόσο έχουν εξελιχθεί τα σύγχρονα επιβατικά βαν. Στην πέμπτη γενιά του πλέον, το μοντέλο της Opel είναι πιο σύγχρονο αισθητικά, θυμίζοντας μπροστά το Mokka X. Διαθέτει μεγάλους χώρους και εφοδιάζεται με όλα τα συστήματα συνδεσιμότητας και ασφάλειας. Μπορεί μάλιστα να παραγγελθεί και με το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης IntelliGrip για πρόσβαση σε δύσβατα μέρη.

Ταξιδέψαμε μέχρι το Βελιγράδι για να δούμε από κοντά το Opel Combo Life, λίγους μήνες πριν αρχίσει την εμπορική του πορεία σε Ευρώπη και Ελλάδα. Εξελίχθηκε πάνω σε νέα αρχιτεκτονική και κατασκευάζεται μαζί με τα αντίστοιχα μοντέλα της Citroen και της Peugeot, το Berlingo και το Rifter (διάδοχος του Partner).

Διατίθεται σε δύο μήκη αμαξώματος (4,4 και 4,75 μέτρα), ενώ και στις δύο περιπτώσεις μπορεί να παραγγελθεί τόσο ως 5θέσιο όσο και ως 7θέσιο. Για τη δεύτερη σειρά υπάρχει η επιλογή μεταξύ του κλασσικού πάγκου (με αναδίπλωση 60/40) ή τριών ανεξάρτητων καθισμάτων.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ - ΧΩΡΟΙ

Η καμπίνα των επιβατών έχει διαμορφωθεί ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μεταφοράς μίας πολυμελούς οικογένειας. Θήκες για μικροαντικείμενα υπάρχουν παντού, ακόμη και πάνω από τα κεφάλια των πίσω επιβατών. Παράλληλα, τα μεγάλα παράθυρα και η – προαιρετική – ηλιοροφή τονίζουν ακόμη περισσότερο την αίσθηση ευρυχωρίας και καθιστούν ιδιαίτερα φωτεινό το εσωτερικό του Combo Life. Η σχεδίαση και τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί παραπέμπουν στα υπόλοιπα μοντέλα της Opel. Ξεχωρίζει η μεγάλη οθόνη αφής 8 ιντσών στο ταμπλό και ο ευανάγνωστος πίνακας οργάνων.

Οι χώροι για τους πίσω επιβάτες είναι πραγματικά άνετοι. Τρία ανεξάρτητα καθίσματα θα φιλοξενήσουν αντίστοιχους ενήλικες, ενώ η παρουσία του συστήματος Isofix σημαίνει ότι οι γονείς μπορούν να τοποθετήσουν τρία παιδικά καθίσματα. Η πρόσβαση στις πίσω σειρές καθισμάτων γίνεται εύκολα και με ασφάλεια μέσω των συρόμενων θυρών που υπάρχουν και στις δύο πλευρές.

Ο χώρος αποσκευών είναι ένα ακόμη ατού του Combo Life απέναντι στα συμβατικά μικρομεσαία οικογενειακά και C-SUV, καθώς πλησιάζει σε όγκο τα 600 lt στην έκδοση των 4,4 μέτρων. Στο μακρύ Combo Life αυξάνεται στα 850 lt, ενώ με αναδιπλωμένα τα πίσω καθίσματα, εκτοξεύεται αντίστοιχα στα 2.126 και τα 2.693 λίτρα.

ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ

Oι κινητήρες βενζίνης και diesel του Combo Life πληρούν ήδη τα πρότυπα Euro 6d-TEMP που θα ισχύουν για όλες τις νέες ταξινομήσεις οχημάτων από τον Σεπτέμβριο του 2019. Στην πλευρά της βενζίνης συναντάμε τον 1.2 με 110 ίππους και στο πετρέλαιο το νέο 1.5 σε εκδόσεις με 75, 100 και 130 ίππους. Στην Ελλάδα αναμένεται να έρθουν οι δύο πιο ισχυρές εκδόσεις (κατανάλωση 4,1 lt/100 km και εκπομπές CO2 108 g/km σε αυτήν με τους 130 ίππους). Από το 2019 θα μπορεί να συνδυαστεί και με το νέο αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Ο εξοπλισμός άνεσης και ασφάλειας του Combo Life περιλαμβάνει πληθώρα συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού, όπως Σύστημα Αναγνώρισης Επικείμενης Σύγκρουσης (Forward Collision Alert) με ανίχνευση πεζού και Αυτόματο Φρενάρισμα Έκτακτης Ανάγκης (Automatic Emergency Braking), Σύστημα Αναγνώρισης Παρέκκλισης από τη Λωρίδα Κυκλοφορίας (Lane Keep Assist), Σύστημα Υποβοήθησης Εκκίνησης σε Ανηφόρα (Hill Start Assist), Ευφυή Προσαρμογή Ταχύτητας (Intelligent Speed Adaptation)  και Περιοριστή Ταχύτητας (Speed Limiter) μαζί με Σύστημα Αναγνώρισης Κόπωσης Οδηγού (Driver Drowsiness System) και Σύστημα Αναγνώρισης Σημάτων Ταχύτητας (Speed Sign Recognition). Στην πλούσιο έκδοση Edition προστίθενται σύστημα Multimedia Radio συμβατό με Apple CarPlay και Android Auto με έγχρωμη οθόνη αφής οκτώ ιντσών, κλιματισμός και θερμαινόμενο τιμόνι.

ΤΙΜΗ

Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχει ανοίξει ήδη το βιβλίο παραγγελιών του Combo Life. Εκεί η τιμή της βασικής έκδοσης ορίστηκε στα 19.995 ευρώ. Οι εκτιμήσεις είναι ότι κάπου τόσο θα κοστίζει και στην Ελλάδα. Οριστικά πάντως θα γνωρίζουμε πιο κοντά στη στιγμή του λανσαρίσματός του στη χώρα μας, το οποίο έχει προγραμματιστεί για τον προσεχή Οκτώβριο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...