Arona, το μικρό SUV της Seat (vid)

Η ισπανική μάρκα πήρε φόρα και δε σταματά με τίποτα

  • -
  • -

Μετά το Ateca και το Ibiza, το Arona είναι το τρίτο εντελώς νέο αυτοκίνητο που λανσάρει η Seat το τελευταίο διάστημα. Το μικρό SUV βασίζεται στην πλατφόρμα MQB A0 του Ομίλου Volkswagen, ίδια με αυτή του νέου Ibiza. Από το τελευταίο είναι μακρύτερο κατά 8 cm, φθάνοντας σε μήκος τα 4,14 μέτρα. Είναι βέβαια και αρκετά ψηλότερο (κατά 10 cm), ενώ έχει και μεγαλύτερο πορτμπαγκάζ, με όγκο 400 lt.

Η Seat παρουσίασε το Arona σε εκδήλωση στη Βαρκελώνη, περίπου τρεις μήνες πριν την επίσημη πρεμιέρα για το κοινό στη Φρανκφούρτη. Σχεδιαστικά, το ισπανικό SUV αντλεί στοιχεία τόσο από το Ibiza όσο και από το μεγαλύτερο SUV, το Ateca που συμμετέχει στην μικρομεσαία κατηγορία. Η παραγωγή του θα γίνεται στο εργοστάσιο του Martorell και όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Seat, Luca de Meo, η εταιρεία επένδυσε 900 εκατ. ευρώ σε αυτό και το Ibiza.

Πέρα από τη σχεδίαση και τους χώρους, στα ατού του Arona συγκαταλέγεται η πλήρης γκάμα κινητήρων του. Με καύσιμο τη βενζίνη υπάρχουν τρεις επιλογές, ο 1.0 TSI με 95 και 115 ίππους και ο 1.5 TSI με 150 ίππους και τεχνολογία απενεργοποίησης των κυλίνδρων για το εικονιζόμενο FR. Ο πρώτος συνδυάζεται με 5άρι μηχανικό κιβώτιο, ο δεύτερος με 6τάχυτο μηχανικό ή DSG 7 σχέσεων, ενώ ο τρίτος με χειροκίνητο 6 σχέσεων.

Στην πλευρά των diesel η Seat προσφέρει τον 1.6 TDI με 95 και 115 PS (ο πρώτος με 5άρι μηχανικό ή DSG, ενώ ο δεύτερος με μηχανικό 6 σχέσεων). Στα μέσα του 2018 θα προστεθεί η έκδοση φυσικού αερίου (CNG) με κινητήρα τον 1.0 TSI και μέγιστη ισχύ 90 ίππους.

Το Arona «προικίζεται» με μακρά λίστα ηλεκτρονικών βοηθημάτων άνεσης και ασφάλειας, όπως ρυθμιζόμενο Adaptive Cruise Control, αυτόνομη πέδηση, Hill Hold control, ανίχνευση κόπωσης οδηγού, αισθητήρες φωτός και βροχής, κάμερα οπισθοπορείας, υποβοήθηση στάθμευσης, οθόνη αφής 8 ιντσών κ.α. Πέρα από το FR, θα διατίθενται τα επίπεδα εξοπλισμού Reference, Style και Xcellence.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...