Το Honda «3 σε 1»

Οι Ιάπωνες παρουσίασαν στη Νέα Υόρκη την ολοκληρωμένη οικογένεια του Clarity, σε υβριδική, ηλεκτρική και fuel cell έκδοση

  • -
  • -

Την «απάντησή» της στα Ioniq της Hyundai και τα Prius/Mirai της Toyota δίνει η Honda με το Clarity. Στην έκθεση της Νέας Υόρκης έκαναν πρεμιέρα οι εκδόσεις plug-in hybrid και Electric του sedan, οι οποίες προστίθενται στην ήδη διαθέσιμη Fuel Cell (υδρογόνου), δημιουργώντας έτσι μία πλήρη γκάμα «πράσινων» μοντέλων. Στόχος της Honda είναι να διαθέσει τις τέσσερις πρώτες χρονιές στις Ηνωμένες Πολιτείες συνολικά 75.000 αυτοκίνητα και από τις τρεις εκδόσεις του Clarity.

Κύριο χαρακτηριστικό του Clarity είναι το αεροδυναμικό του σχήμα, ενώ κάθε έκδοση ξεχωρίζει από το χρώμα του αμαξώματος, τη μάσκα, τα φώτα και τις ζάντες αλουμινίου. Στο πολυτελές εσωτερικό μπορούν να φιλοξενηθούν 5 άτομα. Το σύστημα πολυμέσων υποστηρίζει τα πρωτόκολλα Android Auto και Apple CarPlay, ενώ το πακέτο HONDA SENSING περιλαμβάνει μία σειρά από ηλεκτρονικά συστήματα υποβοήθησης του οδηγού.

Το Clarity Plug-in Hybrid εφοδιάζεται με 4κύλινδρο κινητήρα βενζίνης 1.5 (τεχνολογίας κύκλου του Atkinson ενώ λειτουργεί και ως γεννήτρια) και ηλεκτρικό μοτέρ 181 ίππων. Μπορεί να κινηθεί αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια για αποστάσεις έως 68 km, ενώ η συνολική αυτονομία φθάνει τα 530 km. Οι μπαταρίες χωρητικότητας 17 kWh φορτίζονται εντός 2,5 ωρών σε παροχή 240 volt.

Η ηλεκτρική έκδοση του Clarity φέρει ηλεκτροκινητήρα 161 ίππων και μεγαλύτερες μπαταρίες (25,5 kWh). Η διαδικασία φόρτισης διαρκεί 3 ώρες, ενώ μέσω ταχυφορτιστή φθάνουν στο 80% εντός 30 λεπτών. Η Honda δεν ανακοίνωσε πάντως την ηλεκτρική αυτονομία του Clarity Electric.

Το Clarity Fuel Cell είναι διαθέσιμο στην Καλιφόρνια από το Δεκέμβριο του 2016, με τις πωλήσεις να ξεπερνούν μέχρι σήμερα τα 100 αυτοκίνητα. Το υδρογόνο ενώνεται με το οξυγόνο παράγοντας την απαραίτητη ηλεκτρική ενέργεια για την κίνηση του οχήματος, ενώ στο περιβάλλον εκπέμπεται μόνο καθαρό νερό, συνήθως σε μορφή ατμού. Η αυτονομία με γεμισμένες τις δεξαμενές υδρογόνου πλησιάζει τα 600 km.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...