Το νέο Ibiza φέρνει αναταραχή στα σουπερμίνι

Έρχεται το καλοκαίρι με πεντάθυρο αμάξωμα, μεγαλύτερους χώρους και κινητήρες από 1.000 έως 1.600 cc

  • -
  • -

«Συνωστιμός» στο B segment μέσα στο 2017, καθώς όλες σχεδόν οι μάρκες μαζικής παραγωγής λανσάρουν τα νέα τους μοντέλα. Από τα μέσα της χρονιάς ο νέος «παίκτης» στην κατηγορία θα είναι το Ibiza 5ης γενιάς. Η επίσημη παρουσίαση έγινε στη Βαρκελώνη, όπου ο Πρόεδρος της Seat, Luca di Meo, τόνισε τη σπουδαιότητα του μοντέλου στην ανάκαμψη της ισπανικής μάρκας.

Η Seat ακολουθεί τη λογική ορισμένων ανταγωνιστών της (π.χ. Renault), προσφέροντας το σουπερμίνι της μόνο σε πεντάθυρο αμάξωμα. Η σχεδίασή του και ορισμένα χαρακτηριστικά στοιχεία (τα τριγωνικά φωτιστικά σώματα, οι έντονες ακμές στο πλάι) παραπέμπουν ξεκάθαρα στο μεγαλύτερο Leon. Αναβαθμισμένη είναι η εικόνα του εσωτερικού, με καλύτερης ποιότητας υλικά, νέο σύστημα πολυμέσων με οθόνη 8 ιντσών και πολλές δυνατότητες εξατομίκευσης.

Το νέο Ibiza είναι το πρώτο μοντέλο του Ομίλου Volkswagen που βασίζεται στην πλατφόρμα MQB A0, την οποία θα δούμε και στο επόμενο Polo. Πέρα από το μειωμένο βάρος και τη βελτιωμένη άνεση, προσφέρει κατά 30% υψηλότερη στρεπτική ακαμψία.

Το αμάξωμα διατηρεί το μήκος (4,06 m) και το ύψος (1,44 m) του απερχόμενου αυτοκινήτου, είναι όμως αισθητά πιο φαρδύ (κατά 87 mm) και έχει κατά σχεδόν 10 cm μακρύτερο μεταξόνιο. Αυτά μεταφράζονται σε αυξημένους χώρους για τους επιβάτες, ειδικά τους πίσω, και σε πιο φαρδιά καθίσματα. Η χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ ανέβηκε από τα 292 στα 355 lt, τιμή από τις κορυφαίες στην κατηγορία των σουπερμίνι.

Πέρα από την εμφάνιση και την πρακτικότητα, ατού του ισπανικού σουπερμίνι θα είναι και η πλούσια γκάμα κινητήρων, με σύγχρονα μέλη των οικογενειών TSI και TDI. Στη βάση των βενζινοκινητήρων είναι ο τρικύλινδρος 1.0 TSI (με 95 και 115 PS) ενώ από τα τέλη του 2017 θα διατίθεται ο νέος 1.5 TSI απόδοσης 150 PS. Ο 1.6 TDI θα προσφέρεται σε εκδόσεις με 80, 95 και 115 ίππους. Θα υπάρχει και Ibiza με φυσικό αέριο και τον 1.0 TSI (90 ίππων για την περίσταση). Οι κινητήρες μέχρι 95 PS θα συνδυάζονται με 5τάχυτο μηχανικό κιβώτιο, ενώ οι πιο ισχυροί με σύνολο 6 σχέσεων (διαθέσιμο προαιρετικά θα είναι και το 7τάχυτο DSG).

Οι εκδόσεις εξοπλισμού θα είναι η Reference, η Style, η sport σε εμφάνιση και στήσιμο FR, η πλούσια και πολυτελής XCellence (με έμφαση στην άνεση και τον εξοπλισμό συνδεσιμότητας). Οι δύο τελευταίες θα έχουν και ανάλογη τιμή.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...