Τέλος η απόσυρση στις 20 Δεκεμβρίου

Ολιγωρία της κυβέρνησης, σε απόγνωση η αγορά

  • -
  • -

Είναι προφανή τα οφέλη του μέτρου της απόσυρσης στον κλάδο του αυτοκινήτου καθώς τα δύο τελευταία χρόνια ήταν το «φιλί της ζωής» που έκαναν λίγο πιο προσιτό το υπερφορολογημένο αυτοκίνητο στους έλληνες πολίτες. Η απόσυρση ήταν το μοναδικό μέτρο στήριξης της συγκεκριμένης αγοράς ωστόσο στις 20 Δεκεμβρίου εκπνέει και ουδείς γνωρίζει αν θα συνεχιστεί και το 2013. Μιλώντας στο gocar ο Πρόεδρος του Συνδέσου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτου, κ. Γιώργος Βασιλάκης δεν έκρυψε την απαισιοδοξία του για την παράταση της ισχύος του μέτρου καθώς πλέον το βάρος της απόφασης έχει πέσει αποκλειστικά πάνω στους ώμους του Υπουργείου Οικονομικών και όχι της τριπλέτας συναρμοδιοτήτων ΥΠΕΚΑ, Μεταφορών και Οικονομίας.

Όσοι θυμούνται τις παλιές εποχές επί των συζητήσεων για το μέτρο της απόσυρσης, το θέμα είχε γίνει «μπαλάκι» μεταξύ υπουργών, ωστόσο πλέον οι ευθύνες βαρύνουν το Οικονομικό επιτελείο.

Οι εισηγήσεις από τον ΣΕΑΑ είναι πολλές εδώ και μήνες σε συμβούλους του Υπουργείου, αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία ένδειξη για την παράταση της ισχύος του μέτρου. Εφόσον αυτό αρθεί, θα σταματήσει να υπάρχει ανάλογη έκπτωση για αγορά καινούριου από όσους έχουν αποσύρει παλαιό όχημα μέσα στο 2012 ή απέκτησαν το δικαίωμα απόσυρσης από τρίτο πρόσωπο. Όσοι εισαγωγείς ή ντίλερ προλάβουν να ταξινομήσουν αυτοκίνητα μέχρι τέλη του έτους χρησιμοποιώντας τα δικαιώματα απόσυρσης που απέκτησαν μέσα στη χρονιά, θα μπορούν να τα διαθέσουν στην αγορά και το 2013 με την ειδική τιμή. Για τους λοιπούς το μέλλον είναι ασαφές.

Παρά το γεγονός ότι το μέτρο δεν ισχύει σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, ή όποτε εφαρμόστηκε αφορούσε σύντομο χρονικό διάστημα, η μη παράταση θα …αποτελειώσει τον κλάδο του αυτοκίνητου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλές αντιπροσωπείες παλεύουν και πετυχαίνουν ιδιαίτερα χαμηλές εργοστασιακές τιμές ώστε η τελική τιμή των αυτοκινήτων μετά τους φόρους να είναι προσιτή για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα. Αν δεν υπήρχε η ανάλογη κατανόηση της κρίσης από κάποιες αυτοκινητοβιομηχανίες, πολλές αντιπροσωπείες θα είχαν πάψει να υφίστανται και θα επιστρέφαμε στις εποχές του 1970.

 

Πετυχημένο μέτρο, λειψά τα έσοδα

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος, έως και τις 2 Δεκεμβρίου 2012, 58.481 οχήματα ιδιωτών έχουν οδηγηθεί στα κέντρα ανακύκλωσης της ΕΔΟΕ και άλλα 5.213 οχήματα από τους Δήμους. Μέχρι και τον Οκτώβριο αποσύρθηκαν 48.957 επιβατικά, εκ των οποίων τα 15.109 χωρίς το όφελος της απόσυρσης για τους κατόχους τους. Στα φορτηγά είχαμε 4.230 αποσύρσεις εκ των οποίων τα 1.695 δεν έχουν το όφελος. Σε σχέση με το 2011, η απόσυρση παλαιών Ι.Χ. με όφελος κατά τη διαδικασία αντικατάστασής τους καταγράφει πτώση 22,1% στα Ι.Χ. και αύξηση 26,3% στα φορτηγά.

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα από το τέλος ταξινόμησης στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου προσέγγισαν οριακά τα 37 εκατ. ευρώ, όταν ο στόχος του Προϋπολογισμού ήταν στα 70 εκατ. ευρώ. Με δεδομένη τη συνέχιση της κρίσης στην αγορά και επειδή αλλάζει ο χάρτης κυρίως στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των αυτοκινήτων όπου αναγκαστικά επιλέγει ο κόσμος μικρότερου κυβισμού αυτοκίνητα, τα έσοδα θα μειωθούν περαιτέρω. Το Δημόσιο ανέμενε εφέτος έσοδα 91 εκατ. ευρώ, ωστόσο το νούμερο αυτό είναι «όνειρο θερινής νυχτός» με τα σημερινά δεδομένα, αφού αναμένονται εισπράξεις μόλις 47 εκατ. ευρώ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...