Ανασυντάσσεται η Ford στην Ευρώπη

Αλλαγές στην παραγωγή μοντέλων, κλείσιμο του εργοστασίου στο Βέλγιο

  • -
  • -

Φαίνεται πως η απόφαση της Ford για αποχώρηση από το WRCήταν μέρος ενός μεγαλύτερο πλάνου ανασύνταξης δυνάμεων, το οποίο περιλαμβάνει και βαθειά αναδιοργάνωση των ευρωπαϊκών της δραστηριοτήτων. Αν και το πλάνο είναι ακόμη υπό συζήτηση, η αμερικανική εταιρεία δήλωσε πως πρόθεσή της είναι μέχρι το τέλος του 2014 να κλείσει το εργοστάσιό της στο Βέλγιο (Γκενκ), ως απόρροια της πτώσης κατά 20% που παρουσιάζει η ευρωπαϊκή αγορά σε σύγκριση με το 2007. Οι συνολικές πωλήσεις στην Ευρώπη βρίσκονται το 2012 σε χαμηλό 20ετίας, χωρίς να αναμένεται ανάκαμψη το 2013. Σε αυτή την πτωτική αγορά, η Ford αναμένει το 2012 να έχει ζημία περί το 1,5 δις δολάρια.

Το γενικότερο στρατηγικό πλάνο που μελετά η Ford για την Ευρώπη προβλέπει τα εξής:

  • Κλείσιμο 3 εργοστασίων, αρχής γενομένης το 2013 με δύο αγγλικά: στο Σαουθάμπτον και στο Ντάγκενχαμ. Θα ακολουθήσει το Γκενκ μέχρι τέλη του 2014.
  • Περικοπή 6.200 θέσεων εργασίας (4.300 στο Βέλγιο, 1.400 στην Αγγλία και 500 πανευρωπαϊκά).
  • Μεταφορά της παραγωγής των επόμενων Mondeo, S-MAX και Galaxy από το Βέλγιο στην Ισπανία (Βαλένθια). Αυτό θα έχει ως συνέπεια το λανσάρισμα του νέου Mondeo να γίνει προς τα τέλη του 2014.
  • Μεταφορά της παραγωγής των C-MAX και Grand C-MAX από τη Βαλένθια στο Σααρλούις της Γερμανίας.
  • Μείωση της ευρωπαϊκής παραγωγής (εκτός Ρωσίας) κατά 18%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 355.000 αυτοκίνητα.
  • Ενίσχυση της ευρωπαϊκής γκάμας με 15 νέα μοντέλα μέχρι το 2017. Ανάμεσά τους τα νέα Fiesta, Fiesta ST, Mondeo, Kuga, EcoSport, Edge, Mustang, καθώς και όλη η νέα γκάμα των επαγγελματικών Transit.
  • Έμφαση στην ποιότητα, την αποδοτικότητα, την ασφάλεια και τις νέες τεχνολογίες, όπως οι κινητήρες EcoBoost, οι τεχνολογίες συνδεσιμότητας SYNC, οι ζώνες ασφαλείας με αερόσακο κ.α.
  • Στόχευση σε αναπτυσσόμενες αγορές, όπως η Ρωσία και η Τουρκία.


Στόχος του πλάνου είναι η επιστροφή της Ford Ευρώπης στην κερδοφορία μέχρι τα μέσα της δεκαετίας με παράλληλη αύξηση των πωλήσεών της. Η Ford Ευρώπης σήμερα δραστηριοποιείται σε 50 χώρες, απασχολεί περίπου 47.000 εργαζομένους και διαθέτει 24 παραγωγικές εγκαταστάσεις (εξολοκλήρου ή σε συνεργασία με άλλους). Η παραγωγή της Ford στην Ευρώπη ξεκίνησε το 1911, 8 χρόνια μετά την εισαγωγή των πρώτων αυτοκινήτων της μάρκας από τις ΗΠΑ – την ίδια χρονιά που ιδρύθηκε η Ford (1903). Στην Ελλάδα, η Ford έχει παρουσία από το 1919, όταν ο Ιωάννης Κοντέλλης, που νωρίτερα εργάστηκε στα εργοστάσια της εταιρείας στο Ντιτρόιτ, επέστρεψε στην πατρίδα του, τη Μυτιλήνη, όπου ίδρυσε την πρώτη αντιπροσωπεία Ford και την παλαιότερη αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στην Ελλάδα. Σήμερα η Ford εκπροσωπείται στην Ελλάδα από τη Ford Motor Ελλάς.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...