Ford “GoFurther”

Παγκοσμιοποίηση, στήριξη στην Ευρώπη, καινοτομία

  • -
  • -

Με το πιο επιθετικό λανσάρισμα νέων μοντέλων που έχει πραγματοποιήσει ποτέ στην Ευρώπη απαντάει η Ford στα σύννεφα που έχουν σκεπάσει για τα καλά την οικονομία της Γηραιάς Ήπειρου. Έχουμε και λέμε: Kuga, Fiesta, Mondeo, EcoSport, Edge, Transit 2T, Transit Connect, Transit Courier, αλλά και το -american dream- Mustangθα πατήσουν ευρωπαϊκό έδαφος μέχρι το 2014. Είναι μια κίνηση με ρίσκο ή καλής ανάγνωσης των ευκαιριών που κρύβει η οικονομική κρίση; Αν και αυτό μένει να αποδειχθεί στην πράξη, τείνουμε να πιστεύουμε προς το δεύτερο και θα αναπτύξουμε παρακάτω τους λόγους.

 

Πίστη στην Ευρώπη

«Στο δύσκολο οικονομικό κλίμα της εποχής οι κατασκευαστές με το σωστό προϊόν είναι αυτοί που θα αποκτήσουν το προβάδισμα», ανέφερε ένας από τους οικονομικούς αναλυτές στο βίντεο που προλόγησε την εκδήλωση στο Ziggo Dome του Άμστερνταμ. Μια άποψη που δεν επιδέχεται λάθος ανάγνωση και είναι ενδεικτική για το μονοπάτι που πρέπει να διανύσουν οι κατασκευαστές -ανεξαρτήτως κλάδου - ώστε να φθάσουν στην επιτυχία. Όμως, στον κλάδο του αυτοκινήτου ίσως αυτή η φράση αποκτάει ακόμα μεγαλύτερο νόημα, καθώς αναφερόμαστε σε ένα σαφώς πιο ακριβό προϊόν (από έναν υπολογιστή π.χ.), με μεγαλύτερο κύκλο ζωής και κυρίως μεγαλύτερης σημασίας για την καθημερινότητα του καταναλωτή, αφού έγκεινται ακόμα και ζητήματα ασφάλειας.  

Μπορεί λοιπόν το οικονομικό κλίμα στην Ευρώπη να είναι από περίεργο έως άσχημο (στην Ελλάδα βέβαια είναι λίγο χειρότερα τα πράγματα), όμως ο κόσμος δεν θα σταματήσει να αγοράζει αυτοκίνητο. Άλλωστε, όπως αναδεικνύουν οι έρευνες, η συνολική Ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου και SUV, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 20% την επόμενη πενταετία φτάνοντας τα 23 εκατομμύρια οχήματα. Ο Ευρωπαίος πολίτης μπορεί να κατευθυνθεί σε πιο οικονομικές λύσεις, μικρότερα ή χαμηλότερης κατανάλωσης μοντέλα, αλλά θα εξακολουθήσει να είναι καταναλωτής. «Ακόμα και σε ένα βραχυπρόθεσμο επιχειρηματικό περιβάλλον, η Ευρώπη αντιπροσωπεύει μία σημαντική ευκαιρία για επικερδή ανάπτυξη» δήλωσε εμφατικά ο Alan Mulally, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ford, επεκτείνοντας την εφαρμογή του σχεδίου “One Ford” πέρα από τα σύνορα της Βόρειας Αμερικής, όπου υλοποιούνταν μέχρι σήμερα.

 

Παγκοσμιοποίηση

Γιατί λοιπόν η στρατηγική One Ford αποκτάει τώρα μεγαλύτερο αποτύπωμα; Επειδή η τάση μείωσης του κόστους αγοράς ή του λειτουργικού κόστους ενός αυτοκινήτου από τους καταναλωτές δεν είναι ευρωπαϊκή αποκλειστικότητα. Κρίση υπάρχει και στις ΗΠΑ, όπου και εκεί η καταναλωτική συμπεριφορά έχει αλλάξει. Τα μεγάλα οχήματα «χάνουν τη γοητεία τους», το ίδιο και οι μεγάλοι κινητήρες, εναρμονίζοντας σε ένα βαθμό τις προτεραιότητες στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ακόμα όμως και σε άλλες μεγάλες αγορές, όπως η Βραζιλία ή η Ινδία, που θεωρούνται τα σύγχρονα «άλογα» με τα γρήγορα βήματα που κάνουν στην παρούσα φάση στον τομέα της οικονομίας, η μεσαία τάξη δεν είναι τέτοια ακόμα που να δικαιολογεί μεγαλύτερου κόστους επιλογές. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι μοντέλα όπως το Ecosport (κατά την προσωπική μου άποψη το highlight των ανακοινώσεων, έστω και αν καθυστερήσουμε να το δούμε λίγο) που κάνει θραύση στη Νότιο Αμερική έρχονται και στην Ευρώπη.

Η Ford ανέφερε ότι μέχρι το 2017 θα προσφέρει 15 μοντέλα της σε παγκόσμια κλίμακα. Η «παγκοσμιοποίηση» αυτή που υλοποιεί η εταιρεία έχει πιθανότατα οφέλη και στα λειτουργικά της κόστη. Είναι άλλο να συντηρείς δεκάδες διαφορετικά μοντέλα σε διαφορετικές Ηπείρους με έξοδα που ξεκινούν από τις μονάδες παραγωγής, τα ανταλλακτικά και φθάνουν έως και το badget του marketing, και άλλο να έχεις ένα βασικό πυρήνα μοντέλων που απευθύνεται σε όλο τον κόσμο. Το κόστος μπορεί να μειωθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα ή μέρος της εξοικονόμησης αυτής να αξιοποιηθεί-επενδυθεί σε άλλα πεδία.

 

Πρωτιά στην καινοτομία

Ποια πεδία θα μπορούσαν να είναι αυτά; Η περαιτέρω έρευνα για την εισαγωγή καινοτόμων χαρακτηριστικών στα μοντέλα της. Και δεν το λέμε τυχαία, καθώς η Ford προτάσσει ιδαίτερα το στοιχείο της καινοτομίας, ως βασικό άξονα ανάπτυξής της τα επόμενα χρόνια. Δεν ήταν άλλωστε τυχαία τα λόγια του Stephen Odell, προέδρου της Ford Ευρώπης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης στο Άμστερνταμ. «Στόχος μας είναι να είμαστε ένα βήμα μπροστά από κάθε άλλο κατασκευαστή στον τομέα της καινοτομίας» ανέφερε ενδεικτικά και τα πρώτα σημάδια από τα αυτοκίνητα που έκαναν το ντεμπούτο τους στην ολλανδική πόλη μαρτυρούν ότι το όραμα της εταιρείας τίθεται σε εφαρμογή.

Αρκετές τεχνολογίες από αυτές που είδαμε στην καλοκαιρινή μας περιήγηση στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Καινοτομίας της Ford στο Άαχεν, θα μπορεί πλέον να τις απολαύσει ο καταναλωτής στα αυτοκίνητα της εταιρείας:

  • Οι νέου τύπου ζώνες με σύστημα διόγκωσης που θα προσφέρουν μεγαλύτερα επίπεδα ασφάλειας.
  • Το Active City Safety Stop που αντιλαμβάνεται αν το μπροστινό αυτοκίνητο είναι σταματημένο και ενεργοποιεί το σύστημα φρένων για την αποφυγή ατυχήματος.
  • Το Emergency Assistance που καλεί αυτόματα αριθμούς έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση ατυχήματος.
  • Το έξυπνο σύστημα επικοινωνίας και ψυχαγωγίας SYNC συνολικά, που βελτιώνει την εμπειρία του οδηγού στο αυτοκίνητο, μειώνοντας παράλληλα τα επίπεδα απόσπασης της προσοχής του από το τιμόνι και το δρόμο.
  • Το σύστημα my key, με το οποίο ο οδηγός μπορεί να περάσει συγκεκριμένες ρυθμίσεις στο κλειδί του, οι οποίες θα αναγνωρίζονται κάθε φορά που θα το τοποθετεί στη μίζα και αυτόματα θα ενεργοποιούνται.
  • Τέλος, το WiFi hotspot που θα προσφέρει σύνδεση στο Internet στο εσωτερικό του αυτοκινήτου σε έως και 5 συσκευές.

Οι παραπάνω τεχνολογίες και λύσεις δεν αφορούν την ελίτ της γκάμας της αμερικάνικης εταιρείας αλλά θα εξοπλίζουν «καθημερινά» μοντέλα, όπως το Fiesta, το Kuga και το Mondeo.

Οι 2.500 καλεσμένοι της Ford στο Άμστερνταμ υποδεχθήκαμε πολύ… ζεστά τις ανακοινώσεις της εταιρείας. Πώς να το κάνουμε, πρόκειται για ένα στρατηγικό πλάνο που δημιουργεί προσδοκίες και αισιόδοξο κλίμα. Στελέχη και dealers κατά κύριο λόγο αλλά και εκπρόσωποι Τύπου δεν έκρυψαν τον ενθουσιασμό τους για ότι καινούργιο μας έδειξε η Ford στο Ziggi Dome. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν το κλιπάκι με τον χαρακτηριστικό ήχο από το κινητήρα μιας Mustang, με το οποίο σηματοδοτήθηκε η είσοδός του αυτοκίνητου-ονείρου στην ευρωπαϊκή αγορά. Ιδανικός επίλογος για μια από τις πιο σημαντικές μέρες στην ιστορία της Ford, όπως χαρακτήρισαν τα στελέχη της εταιρείας την 6η Σεπτεμβρίου του 2012. Go Further, Ford.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...