Βιοκλιματική ανάπλαση σε 5 δήμους της Αττικής

Από το ΥΠΕΚΑ σε Αθήνα, Μαρούσι, Βριλήσσια, Άγιο Δημήτριο και Μεταμόρφωση

  • -
  • -

Με το πρόγραμμα “Βιοκλιματικές Αναπλάσεις Δημοσίων Ανοιχτών Χώρων”, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής σχεδιάζει παρεμβάσεις σε πέντε δήμους της Αττικής, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Realnews. Πιο συγκεκριμένα, το ΥΠΕΚΑ πρόκειται να προχωρήσει σε βιοκλιματικές αναπλάσεις σε δρόμους, πάρκα και πλατείες των δήμων Αθηναίων, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Αγίου Δημητρίου και Μεταμόρφωσης. Το πρόγραμμα “Βιοκλιματικές Αναπλάσεις Δημοσίων Ανοιχτών Χώρων” έχει προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ και επιδιώκει την αντιμετώπιση του φαινομένου της θερμικής νησίδας, με μείωση της θερμοκρασίας ως και 2 βαθμούς Κελσίου.


Δήμος Αθηναίων

Ο δήμος Αθηναίων πρόκειται να αποκτήσει ένα από τα πιο σύγχρονα ευρωπαϊκά πάρκα, στην πλατεία Σωτήρη Πέτρουλα, δίπλα στην λεωφόρο Λένορμαν. Το πάρκο θα διαθέτει “πράσινα” στέγαστρα δροσιάς, καθώς και ένα πρωτότυπο σύστημα ανακύκλωσης του ζεστού αέρα, ο οποίος θα ψύχεται στο έδαφος με τη μέθοδο της ενθαλπίας και θα επιστρέφει μέσω ειδικών σωληνώσεων. Θυμίζουμε πως υπάρχει επίσης σχέδιο πεζοδρόμησης της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας.

Δήμος Αγίου Δημητρίου

Φυλλοβόλα δέντρα και πεύκα θα φυτευτούν στην πλατεία Αλέκου Παναγούλη, στο κέντρο της οποίας θα κατασκευαστεί βιοκλιματικό στέγαστρο. Στο βόρειο άκρο της πλατείας θα κατασκευαστεί ένας πράσινος τοίχος που θα καλύπτεται από αναρριχώμενα φυτά. Στο μέλλον θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά, ενώ προβλέπονται ακόμη βελτιωτικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, όπως η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων.

Δήμος Αμαρουσίου

Ένας ποδηλατόδρομος θα συνδέσει τις περιοχές του Πολύδροσου, του Παράδεισου και του Αγίου Θωμά. Ο υπερσύγχρονος ποδηλατόδρομος θα δημιουργήσει μια όαση πρασίνου, αφού κατά μήκος της διαδρομής θα τοποθετηθούν παρτέρια με θάμνους και φυτά. Επιπλέον, οι λωρίδες του ποδηλατόδρομου και οι πλάκες των πεζοδρομίων θα κατασκευαστούν από ψυχρά υλικά που συντελούν στη μείωση της θερμοκρασίας. Τέλος, θα επιδιορθωθούν οι υφιστάμενοι πέτρινοι δρόμοι και θα αντικατασταθεί ο φθαρμένος εξοπλισμός.

Δήμος Βριλησσίων

Ένας νέος ποδηλατόδρομος θα διαμορφώσει μία ξεχωριστή διαδρομή που ξεπερνά σε μήκος τα 7 χιλιόμετρα και θα συμπληρώσει το ήδη υπάρχον δίκτυο. Ο ποδηλατόδρομος θα πλαισιωθεί από θάμνους και άλλα δέντρα από το γειτονικό Πεντελικό όρος που θα σχηματίσουν μικρές οάσεις μέσα στον αστικό ιστό.

Δήμος Μεταμόρφωσης

Μια όαση πρασίνου σε ζώνη 1,5 km θα δημιουργηθεί στη Μεταμόρφωση. Ειδικότερα, στο μικρό άλσος που θα δημιουργηθεί θα υπάρχουν, εκτός του πρασίνου, ένα μονοπάτι προσβάσιμο σε άτομα με ειδικές ανάγκες και ποδηλατοδρόμος. Υπολογίζεται ότι το άλσος αυτό θα μειώσει τη θερμοκρασία του μικροκλίματος έως και 1,5 βαθμό Κελσίου.

 

Πηγή: Realnews, econews

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...