Τα Volvo XC60, S60 και V60 σε δοκιμές του προγράμματος SARTRE

Δοκιμές εκτός πίστας

  • -
  • -

Για πρώτη φορά ένα κονβόι αυτοκινήτων που κινούνται αυτόνομα και χωρίς την παρέμβαση ανθρώπινου παράγοντα, συμμετείχε κανονικά στην κυκλοφορία σε δημόσιους δρόμους! Η απόλυτα επιτυχημένη δοκιμή, με τη συμμετοχή μοντέλων της Volvo, έγινε στα πλαίσια του προγράμματος SARTRE (SAfe Road TRains for the Environment – Ασφαλείς Οδικοί Συρμοί για το Περιβάλλον) που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένα Volvo XC60, ένα Volvo S60 και ένα Volvo V60 συν ένα φορτηγό καθώς και ένα προπορευόμενο αυτοκίνητο, κινήθηκαν με απόλυτη επιτυχία σε κονβόι σε δρόμους της Βαρκελώνης, στην Ισπανία. Τα οχήματα διένυσαν απόσταση περίπου 200 km χωρίς το παραμικρό πρόβλημα, ακολουθώντας το ένα το άλλο, επιταχύνοντας, επιβραδύνοντας και στρίβοντας με ασφάλεια, χωρίς την παρέμβαση οδηγού. Κινήθηκαν με απόλυτη επιτυχία ανάμεσα σε άλλα αυτοκίνητα, με ταχύτητα 85 km/h, με την απόσταση ανάμεσα στα οχήματα του συρμού να είναι σταθερά στα έξι μέτρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα τρία μοντέλα Volvo που συμμετείχαν στην πρώτη δοκιμή του SARTRE σε δημόσιους δρόμους δεν διέφεραν από αυτά που διατίθενται στις εκθέσεις Volvo, παρά μόνο στον εξοπλισμό για την ασύρματη επικοινωνία ανάμεσα στα αυτοκίνητα του οδικού συρμού!

Το SARTRE επικεντρώνεται στην ομαδοποίηση της κυκλοφορίας με στόχο να βελτιώσει μια σειρά από τομείς: Πρώτα απ’ όλα την οδική ασφάλεια, αφού περιορίζει σημαντικά τον ανθρώπινο παράγοντα στην οδήγηση, που έχει αναγνωριστεί ως αιτία, τουλάχιστον για το 80% των ατυχημάτων. Επίσης, μπορεί να μειώσει την κατανάλωση καυσίμου του οχήματος αλλά και τις εκπομπές CO2 στην ατμόσφαιρα, μέχρι και κατά 20%. Σε κάθε περιοχή εφαρμογής του προγράμματος SARTRE, υπολογίζεται πως θα εμφανίζεται εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 20%. Είναι βολικό επίσης για τους οδηγούς, αφού θα μπορούν να ασχοληθούν με κάτι άλλο κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Με τα αυτοκίνητα να κινούνται με την προβλεπόμενη για αυτοκινητόδρομο ταχύτητα και τις αποστάσεις μεταξύ τους να είναι λίγα μέτρα, η ομαδοποίηση είναι πολύ πιθανό να δώσει λύση και στο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Εκτός όλων των άλλων, η χωρητικότητα του οδικού δικτύου θα χρησιμοποιείται πιο αποτελεσματικά, δίνοντας την αίσθηση πως έχουν μεγαλώσει οι οδικές αρτηρίες.  

Περισσότερες πληροφορίες διαθέσιμες στο www.SARTRE-project.eu

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...