Shell Eco Marathon 2012

Τρεις ελληνικές συμμετοχές στον φετινό Μαραθώνιο Οικονομίας

  • -
  • -
Ο 28ος Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell

23 χώρες, 217 ομάδες και περισσότεροι από 3.000 φοιτητές από όλη την Ευρώπη θα διαγωνιστούν φέτος στον Ευρωπαϊκό Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell. Οι συμμετοχές για 2012 έχουν ως εξής:

  • 66 στην κατηγορία Urban Concept
  • 154 στην κατηγορία Prototype

Συμμετοχές ανά τύπο καυσίμου:

  • 92  πετρέλαιο
  •   8  Diesel
  •   5  GTL
  • 16  αιθανόλη
  • 40  υδρογόνο
  • 14  ηλιακή ενέργεια
  • 45  ηλεκτρική μπαταρία

Ο αγώνας γίνεται στο Ρότερνταμ που στοχεύει να αναδειχθεί Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα το 2014. 

Τρεις ομάδες από κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας εκπροσωπούν φέτος την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell, που φέτος διεξάγεται από τις 17 έως τις 19 Μαΐου στο Ρότερνταμ. Η Ελλάδα συμμετέχει στο Shell Eco Marathon για ένατη χρονιά. Φέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο αγώνας διεξάγεται στους δρόμους μιας πόλης και όχι σε πίστα! Οι τρεις ελληνικές ομάδες είναι από την Κρήτη, την Αθήνα και τον Πειραιά:

 

  • Το ΤΕΙ Πειραιά συμμετέχει για πρώτη φορά στην ελληνική αποστολή και στον Ευρωπαϊκό Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell. Θα διαγωνιστεί με το ιδιαιτέρως φιλόδοξο όχημα “Dominator” στην κατηγορία Prototype. Στη συγκεκριμένη κατηγορία, ο σχεδιασμός των οχημάτων επικεντρώνεται στη μείωση της οπισθέλκουσας δύναμης και στη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας τους, γεγονός εμφανές από τα φουτουριστικά και ιδιαίτερα αεροδυναμικά οχήματα που συμμετέχουν σε αυτή. Το gocar.gr στηρίζει την προσπάθεια του ΤΕΙ Πειραιά ως χορηγός επικοινωνίας. Εκτός από το gocar.gr, νέα για την ομάδα μπορείτε να βλέπετε επίσης στο facebook και στο twitter.

 

  • Το Πολυτεχνείο Κρήτης, κάτοχος του βραβείου ασφάλειας για 2 συνεχόμενα χρόνια, θα συμμετάσχει φέτος για πέμπτη χρονιά στον Ευρωπαϊκό Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell, με το εξολοκλήρου νέο όχημα “ΕR12”, που αξιοποιεί ηλεκτρικό κινητήρα και κυψέλες καυσίμου υδρογόνου και θα διαγωνιστεί στην κατηγορία UrbanConcept. Στοχεύει λοιπόν να διακριθεί σε μια κατηγορία όπου τα οχήματα που συμμετέχουν σχεδιαστικά είναι πιο κοντά στα καθημερινά επιβατικά αυτοκίνητα. Ακολουθήστε την ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης στο facebook και στο twitter.

 

  • Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η ομάδα Προμηθέας, θα συμμετάσχει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά με το πρωτοποριακό ηλεκτροκίνητο όχημα “Πυρφόρος”, στην κατηγορία Prototype, όπως και το ΤΕΙ Πειραιά. Ακολουθήστε την ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στο facebook και στο twitter.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο «βετεράνος» των ελληνικών συμμετοχών, το 2ο ΕΠ.ΑΛ-Σ.Ε.Κ. Αιγάλεω που συμμετείχε για πρώτη φορά το 2004, δυστυχώς δε θα συμμετάσχει στη φετινή διοργάνωση, λόγω μη επάρκειας των πόρων που συγκεντρώθηκαν από χορηγούς. Το 2ο ΕΠ.ΑΛ-Σ.Ε.Κ. Αιγάλεω, ένα λύκειο με ιστορία στον Ευρωπαϊκό Μαραθώνιο, στόχευε και φέτος να διαγωνιστεί με το όχημα “Ίρις” στην κατηγορία Prototype.

O Γιώργος Θωμαΐδης, Γενικός Διευθυντής της Coral, δήλωσε σχετικά με τον φετινό διαγωνισμό: «Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι και ιδιαίτερα περήφανοι που η Ελλάδα, στη δύσκολη σημερινή οικονομική συγκυρία, εξακολουθεί να είναι παρούσα με τρεις αξιόλογες συμμετοχές στο Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell, μια διοργάνωση που επιχειρεί να εμπνεύσει τους νέους μηχανικούς και επιστήμονες. Στεκόμαστε δίπλα στις ελληνικές ομάδες που, περισσότερο από ποτέ, θα προσπαθήσουν να αποδείξουν ότι η νέα γενιά στην Ελλάδα συνεχίζει να πειραματίζεται, να ονειρεύεται και να δοκιμάζει τα όρια της για ένα καλύτερο μέλλον που σίγουρα πλέον δεν της χαρίζεται.Εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στις ομάδες μας στην προσπάθειά τους να διακριθούν σε έναν αγώνα-πρόκληση!».

Shell Eco Marathon

Ο Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell είναι μια παγκόσμια διοργάνωση με διαγωνισμούς που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη, Αμερική και Ασία. Σκοπός του είναι να εμπνεύσει ομάδες μαθητών και φοιτητών να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν οχήματα, αλλά και να δοκιμάσουν τις επιδόσεις τους. Νικήτρια είναι η ομάδα που θα διανύσει τη μεγαλύτερη απόσταση, χρησιμοποιώντας τη λιγότερη δυνατή ενέργεια. Ο θεσμός αυτός αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για τη συμμετοχή των «ηγετών» του σήμερα και του αύριο που επιδιώκουν να συμβάλουν ενεργά στην επίλυση των ενεργειακών προκλήσεων του πλανήτη. 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...