Τα κουτσομπολιά της Γενεύης

Ειδήσεις από το παρασκήνιο της έκθεσης

  • -
  • -

Πίσω από τα καλοστημένα περίπτερα των εκθετών, στα πολυσύχναστα πηγαδάκια των διαδρόμων της έκθεσης, μέσα στα ολοκαίνουργια και απαστράπτοντα μοντέλα, στο “πατείς-με-πατώ-σε” press room, ακόμη και στο λεωφορείο από και προς την έκθεση άκουγες μικρά και μεγάλα, μυστικά ή ανακοινώσιμα νέα. Τώρα που η αυλαία της έκθεσης της Γενεύης 2012 έπεσε, συγκέντρωσα όλες τις ειδήσεις που την προηγούμενη εβδομάδα επισκιάστηκαν από τον ορυμαγδό των καινούργιων μοντέλων και σας τις μεταφέρω. Για να είστε εσείς οι πιο καλά διαβασμένοι της παρέας…

 

BMW – GM: Πίτσι-πίτσι για υδρογόνο

Η BMW βρίσκεται σε συνομιλίες με τη General Motors για μια ενδεχόμενη συνεργασία σε τεχνολογίες κυψελών καυσίμου. Όπως αποκάλυψε το αφεντικό της BMW, Norbert Reithofer, οι δύο εταιρείες μιλούσαν αρκετό καιρό πριν την ανακοίνωση συνεργασίας της GM με την PSA Peugeot-Citroen, εξέλιξη που πάντως δεν πρόκειται να επηρεάσει τις συνομιλίες. Εξάλλου, η BMW συνεργάζεται ήδη με την PSA στην εξέλιξη νέας γενιάς κινητήρων 1,4 και 1,6 λίτρων.

 

Ford B-MAX: Το μυστήριο με τις μεσαίες κολόνες

… που απουσιάζουν. Αυτό ήταν το κυρίαρχο θέμα συζήτησης στο περίπτερο της Ford. Άλλωστε, φωτο-κατάσκοποι φωτογράφιζαν συνεχώς σπιθαμή προς σπιθαμή το νέο μικρό MPV, δίνοντας έμφαση στα σημεία όπου κανονικά θα έπρεπε να υπάρχουν κεντρικές κολόνες. Το μυστήριο (για το πώς τα κατάφεραν) έλυσε ο Klaus-Peter Tamm, υπεύθυνος τεχνικός εξέλιξης του μοντέλου, ο οποίος απέδωσε το επίτευγμα αφενός στην ενίσχυση της οροφής, των μαρσπιέ και των θυρών, αλλά και στην άψογη συνεργασία όλων των τεχνικών της εταιρείας που ασχολήθηκαν, σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

 

Volvo: Τέλος το C30, νέο μοντέλο βασισμένο στο V40

Μπορεί να διαφέρουν σε αμάξωμα, ωστόσο η παρουσίαση του V40 σήμανε και το τέλος παραγωγής για το όμορφο πλην αποκλειστικά 3θυρο - και μοιραία περιορισμένης εμπορικής δυναμικής - C30. Άλλωστε, και το δεύτερο μοντέλο που θα προκύψει στην πλατφόρμα του V40 θα είναι πάλι 5θυρο, αυτή τη φορά ως station wagon για να αντικαταστήσει το V50. Άγνωστο παραμένει πότε θα δούμε τον αντικαταστάτη του S40, ενώ δεν αποκλείεται αργότερα οι Σουηδοί να λανσάρουν μια crossover έκδοση του V40 (XC40).

 

Renault: Το επόμενο Twingo θα έχει κάτι το αναπάντεχο

Το νέο μικρό Renault, που θα λανσαριστεί το 2014, θα είναι πιο κοντά στη φιλοσοφία της 1ης γενιάς και θα έχει κάτι αναπάντεχο, σύμφωνα με τον Stephen Norman, Marketing director της εταιρείας. Αν και δεν αποσαφήνισε τι εννοεί με τον όρο αναπάντεχο, το δεδομένο πως η εξέλιξή του γίνεται σε συνεργασία με την Daimler μας κάνει να πιστεύουμε πως θα έχει μεγάλη συγγένεια με το επόμενο Smart. Αυτό σημαίνει πως θα έχει τον κινητήρα και την κίνηση πίσω, ενώ δεδομένης της έμφασης που δίνει η Renault στα ηλεκτρικά μοντέλα, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα έχει και ηλεκτρική έκδοση – όπως και το Smart. Κατά τα λοιπά, ο Norman αποκάλυψε πως το νέο Clio θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο του 2012, το Megane και το Koleos το 2014, η Laguna και το Espace το 2015. Τέλος, το 2013 η Renault θα λανσάρει το δικό της μικρό crossover, βασισμένο στο Juke.

 

Lancia: Επιστροφή στις σπορ ρίζες για την επόμενη Delta

Η επόμενη γενιά της Lancia Delta θα έχει περισσότερο σπορ προσανατολισμό, ερχόμενη κοντύτερα στο ένδοξο παρελθόν της – βλέπε Integrale. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο Saad Chehab, επικεφαλής μάρκας, τα ράλλυ δεν είναι πλέον το ίδιο δημοφιλή, γι’ αυτό το νέο μοντέλο θα είναι “περισσότερο σπορ με έναν διαφορετικό τρόπο”. Αινιγματική δήλωση που βάζει τη φαντασία να οργιάζει…

 

Hyundai-Kia: Ετοιμάζουν 1.000άρη Turbo

Έναν νέο 3κύλινδρο υπερτροφοδοτούμενο 1.000άρη κινητήρα ετοιμάζουν οι Hyundai-Kia, με στόχο να ανταγωνιστούν τον νέο 1.0 Ecoboost της Ford που “φοράνε” ήδη τα Focus και Β-ΜΑΧ. Το νέο μοτέρ, εκτός από τα i10, i20, Picanto και Rio, θα κινεί πιθανότατα και τα i30 και Ceed.

 

Skoda: Θα κατασκευάζει το νέο… Seat Toledo

Στην Τσεχία θα κατασκευάζεται το νέο Toledo, στην ίδια γραμμή παραγωγής με το νέο μοντέλο της Skoda που θα βασίζεται στα πρωτότυπα VisionD και MissionL. Αμφότερα θα μοιράζονται την ολοκαίνουργια πλατφόρμα MQB της VW. Το νέο Toledo, που παρουσιάστηκε στη Γενεύη ως concept, θα είναι πεντάθυρο sedan ακολουθώντας τη φιλοσοφία του Skoda Superb. Όσο για το τσέχικο μοντέλο που θα κληθεί να ανταγωνιστεί το Chevrolet Cruze, πιθανές ονομασίες είναι οι: Bohemia, Lauretta και Felicia.

 

Honda: Θέλει πίσω την εικόνα του σπορ κατασκευαστή

Με μοντέλα όπως το νέο NSX αλλά και το αναμενόμενο Civic Type R, η Honda σκοπεύει να ανακτήσει την εικόνα κατασκευαστή σπορ μοντέλων. Είναι γεγονός πως η λέξη που αυτή τη στιγμή χαρακτηρίζει την ιαπωνική εταιρεία είναι “green”, εξαιτίας της αφοσίωσης σε υβριδικά, ηλεκτρικά και μοντέλα υδρογόνου. Ανάμεσα στα νέα μοντέλα που περιμένουμε από τη Honda, είναι το CR-Z facelift (καλοκαίρι) και μια έκδοση estate του νέου Civic.

 

Infiniti: Ετοιμάζει ηλεκτρικό και μικρομεσαίο

Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που είχαμε από το 2010. Το ηλεκτρικό θα είναι μεν βασισμένο στην τεχνολογία του Nissan Leaf, ωστόσο θα έχει άλλη εμφάνιση, νέο εσωτερικό και διαφορετικό προσανατολισμό. Μια ιδέα είναι να εφοδιαστεί με μεγαλύτερες μπαταρίες για αυξημένη αυτονομία και επιδόσεις. Παράλληλα, οι Ιάπωνες δεν φαίνονται διατεθειμένοι να μείνουν για πολύ ακόμη εκτός παιχνιδιού στα μικρομεσαία και θα έχουν έτοιμο τον αντίπαλο των A-Class, Σειράς 1 και Α3 το 2015. Η εμφάνιση θα παραπέμπει στο Etherea concept, ενώ η πλατφόρμα και οι κινητήρες θα είναι καρπός συνεργασίας με την Daimler (βλέπε A & B-Class). Τέλος, είναι πιθανόν η κατασκευή του να γίνεται στην Ευρώπη.

 

Διαβάστε ακόμη: Το κλίμα της έκθεσης και τα μοντέλα που ξεχώρισαν

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...