Συνεχές κούρεμα των ασφαλισμένων ΙΧ

Λιγότερα 300.000 τα ασφαλισμένα σε ένα χρόνο

  • -
  • -

Παρεπόμενο της οικονομικής κρίσης δεν είναι μόνο η κάμψη των πωλήσεων των καινούργιων αυτοκινήτων αλλά και οι ζημιές σε συγγενείς κλάδους όπως των ασφαλειών. Ο στόλος των ασφαλισμένων μειώθηκε από τα 5,4 εκατομμύρια που ήταν το 2009, στα 5,3 εκατομμύρια το 2010 και πέρσι έπεσε κάτω από τα 5 εκατομμύρια. Η μείωση των 400.000 συμβολαίων σε μία διετία αφορά κυρίως ανασφάλιστα αυτοκίνητα το οποία πολλαπλασιάζονται λόγω της οικονομικής δυσχέρειας, ενώ επιπλέον 400.000 ιδιοκτήτες ΙΧ εκτιμάται ότι αποφάσισαν να παραδώσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας για να μην πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2012 και φυσικά δεν θα ανανεώσουν την ασφάλιση των οχημάτων τους.

Επικίνδυνες διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο των πλαστών εκχωρήσεων όπου ο κάτοχος ενός ανασφάλιστου οχήματος που θα εμπλακεί σε ατύχημα, συνάπτει συμβόλαιο μετά το συμβάν σε συνεννόηση με τον ασφαλιστή του και μεταγενέστερα δηλώνει το ατύχημα ώστε να καλύπτεται από ασφάλεια και να αποζημιωθεί.

Ένα άλλο στοιχείο που προκύπτει από τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών αφορά τη μείωση των συμπληρωματικών καλύψεων στον κλάδο αυτοκινήτου κατά 20%. Οι μη υποχρεωτικές καλύψεις, όπως η ασφάλιση από κλοπή, τρομοκρατική ενέργεια κλπ. αντιπροσωπεύει το 20% των συνολικών εσόδων από τα ασφάλιστρα στον κλάδο του αυτοκινήτου. Ωστόσο η μειωμένη χρήση του αυτοκινήτου έχει περιορίσει τα ατυχήματα και κατά συνέπεια των καταβαλλόμενων αποζημιώσεων. Σημειωτέον ότι τον Ιούνιο αναμένονται αυξήσεις των τιμολογίων λόγω της αύξησης των ορίων ασφάλισης που επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...