Το BikeRespect βραβεύει τον Κανέλλο Κανελλόπουλο

Για το παγκόσμιο ρεκόρ πτήσης με ανθρώπινη δύναμη

  • -
  • -

Με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και σε ειδική εκδήλωση που έγινε από την ομάδα φίλων του ποδηλάτου BikeRespect, ο Έλληνας Πρωταθλητής ποδηλασίας Κανέλλος Κανελλόπουλος βραβεύτηκε για το παγκόσμιο ρεκόρ πτήσης με ανθρώπινη δύναμη που είχε πετύχει το 1988, όταν πέταξε από την Κρήτη στη Σαντορίνη με τον Δαίδαλο, το ανεμοπλάνο που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Παράλληλα, την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012 προβλήθηκε για πρώτη φορά δημόσια το ντοκιμαντέρ "Ποδηλατώντας στους Ουρανούς" (βλέπε παρακάτω). Ο Δαίδαλος, με πιλότο τον Κανέλλο Κανελλόπουλο κατάφερε να ξεπεράσει το παγκόσμιο ρεκόρ πτήσης με ανθρώπινη δύναμη (HPA) πετώντας από την Κρήτη στην Σαντορίνη, καλύπτοντας μια απόσταση των 119 km σε 3 ώρες και 54 λεπτά!
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Έλληνας Πρωταθλητής δήλωσε ότι η ιδέα για την πειραματική πτήση, στα χνάρια του Δαιδάλου, για την επίδειξη των δυνατοτήτων αεροσκαφών χωρίς κινητήρα, προέκυψε στο ΜΙΤ, όπου έγινε και ολόκληρος ο σχεδιασμός της πτήσης. Στην Ελλάδα ήρθε με μια μεγάλη αποστολή Αμερικανών επιστημόνων και ακολούθησε προετοιμασία που κράτησε περίπου έξι μήνες, προκειμένου να ληφθούν υπόψη όλοι οι παράμετροι για την επίτευξη του εγχειρήματος. Τον Απρίλιο του 1988, ο Κανελλόπουλος κάλυψε με το ανεμοπλάνο "Daedalus 88" τη διαδρομή από τις βόρειες ακτές της Κρήτης μέχρι τη Θήρα (119 χιλιόμετρα) σε 3 ώρες και 54 λεπτά, επίδοση που δημιούργησε νέο παγκόσμιο ρεκόρ αποστάσεως και διάρκειας πτήσεως με αεροσκάφος κινούμενο με μυϊκή δύναμη. Λίγα λεπτά πριν από την προσγείωση του ανεμοπλάνου, στις ακτές της Σαντορίνης, ο αέρας έσπασε τα φτερά του ανεμοπλάνου, ωστόσο ο Κανελλόπουλος κατάφερε να προσγειωθεί ολοκληρώνοντας με επιτυχία το εγχείρημα.
Ο Κανέλλος Κανελλόπουλος είναι 15 φορές πρωταθλητής Ελλάδος ανδρών στην ποδηλασία, 16 φορές Βαλκανιονίκης σε αγωνίσματα δρόμου και πίστας, ομαδικά και ατομικά (2 χρυσά) και 2ος Μεσογειονίκης στην Καζαμπλάνκα. Ήταν μέλος της Εθνικής Ελλάδας ποδηλασίας από το 1977 μέχρι το 1993 με 530 συμμετοχές και εκπροσώπησε την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λος Άντζελες το 1984 στον αγώνα αντοχής ποδηλασίας δρόμου, αλλά εγκατέλειψε από πτώση. Τώρα πια, πατέρας 4 παιδιών, είναι καθηγητής φυσικής αγωγής σε γυμνάσιο των Αθηνών και ασχολείται και με την αγιογραφία, έχοντας συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής-αγιογραφίας με έργα του να κοσμούν αρκετές εκκλησίες.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...