To CREWE ντύνεται στα πράσινα

Το εργοστάσιο της Bentley θέτει νέo πρότυπο στην διαχείριση ενέργειας

  • -
  • -

Αναμφίβολα, στο άκουσμα της μάρκας Bentley δεν κάνεις εύκολα συνειρμό με κάτι green. Και όμως, τα κεντρικά της Bentley Motors στο Crewe είναι το πρώτο εργοστάσιο αυτοκινήτων στη Μεγάλη Βρετανία – και μια από τις πρώτες εταιρίες στον κόσμο – που πιστοποιήθηκε με το νέο standard διαχείρισης ενέργειας, ISO 50001. Κάτι που η μάρκα κατάφερε χάρη στη βελτιωμένη ενεργειακή επίδοση, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης και της κατανάλωσης ενέργειας που οδηγούν σε μειωμένες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, το μειωμένο κόστος ενέργειας και άλλα συναφή περιβαλλοντικά οφέλη.

Μετά από την απόκτηση της εταιρίας από τη Volkswagen το 1998, ένα σημαντικό τμήμα της  επένδυσης συνολικού ποσού ενός δισεκατομμυρίου λιρών στο ιστορικό εργοστάσιο Pyms Lane έχει διατεθεί για βελτιώσεις σε περιβαλλοντικά θέματα. Έτσι, παρότι την περίοδο 2002 έως 2007 η παραγωγή αυτοκινήτων δεκαπλασιάστηκε, δεν υπήρξε ανάλογη αύξηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η εταιρία έχει θεσπίσει μία σειρά από πρωτοβουλίες που συμπεριλαμβάνουν βελτιώσεις σε θέματα θέρμανσης και φωτισμού, ελέγχου συστημάτων λέβητα και συμπιεσμένου αέρα, αυξημένης μόνωσης και πιο αποτελεσματικών μεταβλητών ταχυτήτων. Τα αποτελέσματα ήταν σημαντικά. Μεταξύ 2000 και 2010 το ποσό της ενέργειας που καταναλώθηκε για την παραγωγή αυτοκινήτων μειώθηκε κατά δύο τρίτα και κατά 14% για όλο το εργοστάσιο. Αυτό απέφερε εξοικονόμηση ενέργειας κατά 230 GWh – αρκετή για να ηλεκτροδοτήσει 11.500 κατοικίες για ένα  χρόνο.

Η Bentley όμως μειώνει τις περιβαλλοντικές της επιπτώσεις και σε άλλους τομείς. Η στρατηγική της για την ανάκτηση και αξιοποίηση αποβλήτων έχει ήδη επιτύχει ποσοστό ανακύκλωσης 77%, πλησιάζοντας γρήγορα προς τον στόχο του 80% που έχει θέσει η εταιρία. Η χρήση νερού επίσης μειώνεται. Ειδικότερα, η χρήση νερού που αποτελεί σημαντικό μέρος της διαδικασίας επίστρωσης αμαξώματος μειώθηκε κατά το ήμισυ την τελευταία δεκαετία, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση στα επόμενα χρόνια. Μιλώντας για την πιστοποίηση, ο Michael Straughan, μέλος του Manufacturing Board, ανέφερε μεταξύ άλλων: “Η δέσμευση της Bentley για τη βελτίωση της περιβαλλοντικής της επίδοσης επεκτείνεται πέραν του εργοστασίου. Το 2008 ανακοινώσαμε μία περιβαλλοντική στρατηγική για τα προϊόντα μας, η οποία αποφέρει μείωση εκπομπών CO2 στο στόλο μας άνω του 15% μέσα σε τέσσερα χρόνια καθώς και την κατασκευή νέου κινητήρα, ο οποίος βελτιώνει την εξοικονόμηση καυσίμων κατά 40%. Ας προσθέσουμε σε αυτό και τον όγκο παραγωγή ο οποίος είναι κατά 90% συμβατός με αειφόρα βιοκαύσιμα”.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...