Volvo Ocean Race 2011-2012

Μαραθώνιος σε τέσσερις ωκεανούς με τα ταχύτερα γιοτ

  • -
  • -

Πρόκειται για την υπέρτατη πρόκληση στο ιστιοπλοϊκό γίγνεσθαι αλλά και το μεγαλύτερο σε διάρκεια αθλητικό γεγονός του πλανήτη. Η Volvo χορηγεί τον 11ο αγώνα που περνάει από τέσσερις ωκεανούς και πέντε ηπείρους, δοκιμάζοντας την ανθρώπινη αντοχή των πληρωμάτων. Στα 39.270 μίλια του Volvo Ocean Race θα ανταγωνιστούν έξι ομάδες αποτελούμενες από τους κορυφαίους ιστιοπλόους οι οποίοι θα οδηγήσουν τα γρηγορότερα σκάφη μονής καρίνας στον κόσμο στις πιο απαιτητικές θάλασσες.

Κάθε ομάδα αποτελείται από έντεκα μέλη, εκ των οποίων τρία πρέπει να είναι ηλικίας κάτω των 30 ετών προκειμένου να αποκτήσουν εμπειρία νέοι ιστιοπλόοι. Οι ομάδες θα αντιμετωπίσουν ακραίες συνθήκες από -15 βαθμούς στην Ανταρκτική έως 45 βαθμούς στον Ισημερινό, αλλά η μεγαλύτερη δυσκολία είναι η μεγάλη διάρκεια των διαδρομών που μπορούν να φτάσουν τις 25 ημέρες. Εκτός από τα σκέλη σε ωκεανούς θα πραγματοποιηθούν παράκτιες διαδρομές ώστε να δοθεί η ευκαιρία στον πολύ κόσμο να παρακολουθήσει από κοντά το εντυπωσιακό θέαμα με τα Volvo Open 70 να σχίζουν τη θάλασσα με ταχύτητες που υπερβαίνουν τους 40 κόμβους.

Ο αγώνας ξεκίνησε στις 29 Οκτωβρίου στην πόλη Alicante της Ισπανία όπου είναι και το κέντρο του αγώνα και θα τερματίσει στις 7 Ιουλίου του 2012 στο Galway της Ιρλανδίας, αφού πρώτα έχει περάσει από άλλα οκτώ ενδιάμεσα λιμάνια υποδοχής.

Από την πρώτη του μορφή το 1973 μέχρι και σήμερα, ο αγώνας έχει εξελιχθεί από πολυτελή περιπέτεια δίχως όρια του Whitbread Round The World Race, σε υπερπαραγωγή με υπέρογκο προϋπολογισμό και πλήρως επαγγελματικές ομάδες όπως είναι το Volvo Ocean Race σήμερα. Για να παρακολουθήσετε live τον αγώνα πατήστε εδώ.

 

Λίγα τεχνικά

Το σκάφος Volvo Open 70 κατασκευάστηκε για πρώτη φορά για τον αγώνα της σεζόν 2005-2006 και είναι ό,τι πιο αποδοτικό υπάρχει στον κόσμο σε μονής γάστρας γιότ. Έχει μήκος 70 πόδια (21 μέτρα), πλάτος 5,7 μέτρα και ύψος ιστού 31,5 μέτρα. Είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο από ανθρακονήματα, ζυγίζει συνολικά 14,5 τόνους με βύθισμα 4,5 μέτρα. Τα εξαρτήματα από χάλυβα είναι ελάχιστα όπως τα συρματόσχοινα και κάποιοι σύνδεσμοι. Το κάθε σκάφος μπορεί να μεταφέρει 17 πανιά εκ των οποίων το μεγαλύτερο είναι επιφάνειας 500 τ.μ. Η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει το σκάφος ξεπερνά τους 40 κόμβους (74 km/h). Η καρίνα είναι κινητή με υδραυλικό τρόπο και διαθέτει ένα τεράστιο αντίβαρο που παρέχει δύναμη επαναφοράς στο σκάφος ισοδύναμη με αυτή που μπορούν να προκαλέσουν 70 άτομα πληρώματος αν καθίσουν από την αντίστοιχη πλευρά.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...