Green Profile: Volvo

Γκάμα DRIVe τώρα, υβριδικά και ηλεκτρικά μοντέλα στο άμεσο μέλλον

  • -
  • -
green Volvo, με αριθμούς

1.569: Tόσα είναι τα χιλιόμετρα, σύμφωνα με τη Volvo, που μπορεί να καλύψουν τα Volvo C30 και S40 1.6 DRIVe με ένα μόνο γέμισμα του ρεζερβουάρ. Αυτό θεωρητικά σημαίνει ότι κάποιος γεμίζει το ρεζερβουάρ στην Αθήνα και μπορεί να φτάσει οδικώς, χωρίς ανεφοδιασμό, μέχρι το Μόναχο της Γερμανίας!

green quotes

Stefan Jacoby, Πρόεδρος και CEO της Volvo

"Το φθινόπωρο του 2008 λανσάραμε τα πρώτα μας μοντέλα με εκπομπή ρύπων CO2 119 g/km, στην Έκθεση Αυτοκινήτου στο Παρίσι. Το γεγονός ότι πλέον έχουμε επτά* συνολικά μοντέλα κάτω από τα 120 g/km, τρία μάλιστα από αυτά κάτω από τα 100 g/km, δηλώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι είμαστε ανάμεσα στους πρωτοπόρους στην προσπάθεια για ολοένα πιο φιλικά στο περιβάλλον αυτοκίνητα."

(*) Μαζί με το V70 1.6 DRIVe, το οποίο προς το παρόν δεν εισάγεται στην Ελλάδα

 

Peter Mertens, Αντιπρόεδρος Έρευνας και Εξέλιξης της Volvo

"Εξελίσσουμε παράλληλα διάφορες τεχνολογίες με στόχο τη συνεχή μείωση εκπομπής ρύπων. Βελτιστοποιούμε τα υπάρχοντα μοντέλα, με προηγμένα υλικά, εξελιγμένους Turbo Diesel κινητήρες και πρωτοποριακά συστήματα όπως το start/stop, μια και οποιαδήποτε -ακόμα και μικρή- μείωση σε μοντέλα ευρείας κατανάλωσης έχει άμεσο και σημαντικό συνολικό αντίκτυπο. Παράλληλα, προωθούμε τεχνολογίες όπως η ηλεκτροκίνηση, που αν και σε αρχικά στάδια διάδοσης παρουσιάζει θεαματικά μικρά νούμερα εκπομπής ρύπων."

15 δισεκατομμύρια Σουηδικές Κορώνες ή περίπου 1,7 δισεκατομμύρια Ευρώ: Eίναι το ποσό που έχει προϋπολογίσει η Volvo να επενδύσει το διάστημα 2006-2014, για έρευνα και εξέλιξη νέων τεχνολογιών με στόχο την καλύτερη κατανάλωση και τη μείωση εκπομπής ρύπων των αυτοκινήτων της.

95 g/km: Aυτός θεωρούν τα στελέχη της Volvo στο τμήμα έρευνας & εξέλιξης ότι είναι ένας εφικτός στόχος ως μέσος όρος εκπομπής ρύπων CO2 για το 2020. Σημαντικές παράμετροι στην επίτευξη αυτού του στόχου είναι αφ' ενός η θεσμοθέτηση του νέου Ευρωπαϊκού Κύκλου Οδήγησης, αφ' ετέρου η βαρύτητα που θα δοθεί στην όλο και περισσότερο δημοφιλή ηλεκτροκίνηση και την ευρύτερη χρήση των βιοκαυσίμων στον υπολογισμό αυτού του μέσου όρου.

1970: H χρονιά που ξεκίνησε η εστίαση της Volvo στη φροντίδα του περιβάλλοντος ως αναπόσπαστο στοιχείο της εξέλιξης των αυτοκινήτων της. Γρήγορα εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής των αυτοκινήτων της, από το σχεδιασμό και την κατασκευή έως το service και την ανακύκλωση των υλικών. Στόχος πάντα η βέλτιστη ενεργειακή απόδοση, ο περιορισμός των πάσης φύσης ρύπων και τα μη-αλλεργιογόνα υλικά στο εσωτερικό.

2008: Η χρονιά που καθιερώθηκε το εμπορικό σήμα DRIVe, ένα σύμβολο της αφοσίωσης της Volvo σε μία πιο "πράσινη" αυτοκίνηση. Χρησιμοποιείται σε όλα εκείνα τα μοντέλα που διακρίνονται για τη χαμηλή τους κατανάλωση και τις περιορισμένες εκπομπές ρύπων.

2010: Παρουσίαση του Volvo C30 Electric, του πρώτου ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου που περνάει με επιτυχία αυστηρές δοκιμές πρόσκρουσης (crash-tests). Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη δοκιμαστική περίοδος χρήσης του C30 Electric από εταιρείες και φορείς της Β. Ευρώπης, η Volvo δέχεται την πρώτη παραγγελία! Πρόκειται για δέκα C30 Electric που παραγγέλνει η Σουηδική εταιρεία παροχής ενέργειας "Γκέτεμποργκ Ενεργκί".

2011: H Volvo παρουσιάζει το νέο V60 Plug-in Hybrid στην 81η Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης. Πρόκειται για το πρώτο υβριδικό όχημα με πετρελαιοκινητήρα με τεχνολογία plug-in παγκοσμίως, που επιτρέπει στο αυτοκίνητο να ανεφοδιάζεται μέσω του κοινού οικιακού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.

2012: Tο νέο V60 Plug-in Hybrid αρχίζει την εμπορική του πορεία στην Ευρώπη.

Η green στρατηγική της Volvo περιλαμβάνει κάθε νέα τεχνολογία με ευαισθησία στο περιβάλλον, όπως σύγχρονους κινητήρες βενζίνης και diesel, καθώς και υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αρχίζοντας από τους βενζινοκινητήρες, οι Σουηδοί έχουν ήδη εντάξει στη γκάμα τους τους νέους υπερτροφοδοτούμενους GTDi κινητήρες 2,0 και 1,6 λίτρων που συνδυάζουν υψηλή απόδοση με χαμηλή κατανάλωση καυσίμου και μειωμένες εκπομπές ρύπων - πρόκειται ουσιαστικά για τους κινητήρες Ecoboost της Ford. Η Volvo όμως δεν μένει εκεί. Αντίθετα, ετοιμάζει υβριδικά και ηλεκτρικά μοντέλα τα οποία αναμένονται από το 2012 και μετά. Σήμερα όμως, η green γκάμα της εταιρείας έχει συγκεκριμένο όνομα και ταυτότητα: DRIVe. Σχεδόν κάθε μοντέλο της σουηδικής εταιρείας διατίθεται ήδη με το διακριτικό DRIVe: τα C30, S40, V50, S60, V60 και S80.

 

Η γκάμα DRIVe

Κινητήρας-κλειδί στη γκάμα DRIVe είναι ο εξελιγμένος 1.6 Turbo Diesel, ο οποίος αποδίδει ισχύ 115 ίππων και ροπή 270 Nm, σε μεγάλο εύρος στροφών και πληροί τις προδιαγραφές Euro 5. Ο συγκεκριμένος κινητήρας διακρίνεται για την πολύ χαμηλή κατανάλωση καυσίμου, χάρη και στο στάνταρ σύστημα Start/Stop. Ο Turbo Diesel 1.6 αρχικά τοποθετήθηκε στα C30 1.6 DRIVe, S40 1.6 DRIVe και V50 1.6 DRIVe, "χαρίζοντάς" τους μέση κατανάλωση 3,8 lt/100 km και εκπομπές CO2 μόλις 99-104 g/km! Ο κινητήρας αυτός στη συνέχεια ξεκίνησε να διατίθεται στα S60 1.6 DRIVe και V60 1.6 DRIVe, καθώς και στο S80 1.6 DRIVe, καθιστώντας τη γκάμα της Volvo ως μία από τις πληρέστερες "πράσινες" προτάσεις στην αγορά, στους τομείς της κατανάλωσης και εκπομπής ρύπων.

Εκτός του κινητήρα και του Start/Stop, άλλα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα μοντέλα DRIVe είναι:

  • Ελαστικά χαμηλής τριβής
  • Αμάξωμα με αεροδυναμικά βοηθήματα
  • Μικρότερη απόσταση από το έδαφος (ανάρτηση)
  • Κιβώτιο με μακρύτερες σχέσεις και λιπαντικό χαμηλής τριβής
  • Καλύτερη διαχείρηση ηλεκτρικών εξαρτημάτων για μείωση της απαιτούμενης ενέργειας
  • Μειωμένο βάρος

 

Υβριδικό το 2012

Η υβριδική πρόταση της Volvo, η οποία παρουσιάστηκε στην έκθεση της Γενεύης 2011, συνδυάζει για πρώτη φορά παγκοσμίως πετρελαιοκινητήρα με υβριδική διάταξη και δυνατότητα εξωτερικής φόρτισης της μπαταρίας (plug-in). Το υβριδικό V60 έχει τη δυνατότητα να κινηθεί αποκλειστικά με ηλεκτροκίνηση για 50 km, εξασφαλίζοντας καθημερινές μετακινήσεις με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Ο συνδυασμός κινητήρα 2.4 Turbo Diesel και ηλεκτροκινητήρα παρέχει αθροιστική ισχύ 285 ίππων που δίνουν εξαιρετικές επιδόσεις στο βαρύ station wagon, διατηρώνας παράλληλα εκπομπές ρύπων και κατανάλωση σε χαμηλά επίπεδα. Η μέγιστη αυτονομία φτάνει τα 1.200 km, ενώ η διάταξη του υβριδικού συστήματος (Turbo Diesel εμπρός – ηλεκτροκινητήρας πίσω) καθιστούν το V60 Hybrid τετρακίνητο. Η παραγωγή του ξεκινά το 2012.

 

Volvo C30 DRIVe Electric

Η Volvo πιστεύει και στη λύση των αμοιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, εξελίσσοντας ήδη τη δική της πρόταση. Το ηλεκτρικό C30 προσφέρει 150 km αυτονομίας με μηδενικές εκπομπές ρύπων αλλά και ικανοποιητικές επιδόσεις. Το μικρό της Volvo έχει τελική ταχύτητα 130 km/h και επιταχύνει από στάση στα πρώτα 100km/h μέσα σε 10,5 sec. Ένας στόλος από C30 DRIVe Electric δοκιμάζεται ήδη στους δρόμους της Σουηδίας, ενώ δοκιμές πραγματοποιούνται και στον τομέα της παθητικής ασφάλειας (crash test).

 

Το επόμενο βήμα

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της περιορισμένης αυτονομίας των ηλεκτρικών οχημάτων, η Volvo εξετάζει την τοποθέτηση ενός μικρού κινητήρα εσωτερικής καύσης για τη φόρτιση της μπαταρίας εν κινήσει. Οι Σουηδοί δοκιμάζουν ήδη τρεις τεχνολογίες, με τρικύλινδρους κινητήρες βενζίνης ή αιθανόλης. Η πρώτη βασίζεται στο ηλεκτροκίνητο C30 στο οποίο έχει προστεθεί κάτω από το χώρο αποσκευών ένας τρικύλινδρος κινητήρας 60 ίππων. Η δεύτερη βασίζεται επίσης στο C30 αλλά έχει παράλληλη διάταξη, στην οποία ο ηλεκτροκινητήρας δίνει κίνηση στους εμπρός τροχούς και ένας βενζινοκινητήρας 190 ίππων κινεί τους πίσω. Τέλος, στην τρίτη περίπτωση ο βενζινοκινητήρας και ο ηλεκτροκινητήρας συστεγάζονται κάτω από το εμπρός καπό και συνεργάζονται, με την ισχύ να μεταδίδεται στους εμπρός τροχούς. Μέχρι τα 50km/h το αυτοκίνητο κινείται αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια. (Διαβάστε περισσότερα για τις νέες αυτές τεχνολογίες, ΕΔΩ).

Παράλληλα, η Volvo πειραματίζεται και με συστήματα KERS, μια απλή μέθοδο αποθήκευσης της κινητικής ενέργειας μέσω τροχαλιών και ειδικά σχεδιασμένου σφόνδυλου. Ο σφόνδυλος αξιοποιεί την αδράνεια του αυτοκινήτου κατά το φρενάρισμα συσσωρεύοντας κινητική ενέργεια, την οποία αποδίδει κατά τη φάση της επιτάχυνσης, μειώνοντας έτσι τις ενεργειακές ανάγκες του αυτοκινήτου (Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ).

 

Volvo: H μάρκα με τη μεγαλύτερη βελτίωση στις εκπομπές CO2

Οι προσπάθειες της Volvo για όλο και πιο green αυτοκίνητα έχει αρχίσει ήδη να αποδίδει καρπούς. Σύμφωνα με τη JATO, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες βάσεων δεδομένων για την αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως, η Volvo ήταν το 2010 η μάρκα με τη μεγαλύτερη βελτίωση όσον αφορά στις εκπομπές CO2, παρουσιάζοντας μείωση 13,8 %! Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέσος όρος εκπομπής ρύπων CO2 για τα αυτοκίνητα της σουηδικής εταιρείας το 2010 συνολικά ήταν 157,5 g/km, από 171,2 g/km το 2009. Μεγάλο ρόλο στο επίτευγμα αυτό έπαιξε φυσικά η επέκταση της γκάμας DRIVe, με την τοποθέτηση του κινητήρα Turbo Diesel 1.6 σε τόσα διαφορετικά μοντέλα.

green μοντέλα της Volvo

C30 1.6 DRIVe, S40 1.6 DRIVe, V50 1.6 DRIVe

Ο Turbo Diesel κινητήρας των 1,6 λίτρων, σε συνδυασμό με το χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων και το σύστημα start/stop, εξασφαλίζουν μέση κατανάλωση καυσίμου 3,8 lt/100 km και εκπομπές ρύπων CO2 99-104 g/km.

S60 1.6 DRIVe

Με τον 1.6 Turbo Diesel, χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων και σύστημα start/stop, έχει εκπομπές CO2 της τάξης των 114 g/km! Η κατανάλωση καυσίμου είναι μόλις 4,3 lt/100 km.

V60 1.6 DRIVe

Ίδια μηχανικά μέρη με το S60 1.6 DRIVe: εκπομπές ρύπων CO2 119 g/km και μέση κατανάλωση 4,5 lt/100 km.

S80 1.6 DRIVe

Κατανάλωση καυσίμου 4,5 lt/100 km και εκπομπές ρύπων CO2 119 g/km για τη λιμουζίνα της Volvo, χάρη στο γνωστό συνδυασμό του 1.6 Turbo Diesel κινητήρα, του χειροκίνητου κιβωτίου 6 σχέσεων και του συστήματος start/stop.

VIDEOS

Volvo V60 Plug-in Hybrid

Volvo C30 Electric

Volvo C30 Electric Crash Test

Video: Volvo σύστημα Kers

Volvo-Vattenfall plug-in joint venture

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...