Προβλήματα στις σχέσεις VW και SUZUKI

Αναθεώρηση της συνεργασίας ζητούν οι Ιάπωνες

  • -
  • -

Οι σχέσεις Volkswagen και Suzuki δείχνουν ότι περνούν κρίση, σύμφωνα με τον οικονομικό Τύπο και οι δηλώσεις από Ιαπωνικής πλευράς κάνουν λόγο για επαναπροσδιορισμό της συνεργασίας των δύο πλευρών. To 2009, η VW είχε εξαγοράσει το 20% των μετοχών της Suzuki έναντι τιμήματος 2,5 δισ. δολαρίων, μία κίνηση η οποία σκόρπισε ενθουσιασμό στους επενδυτές οι οποίο προσδοκούσαν ότι η VW θα κέρδιζε από την εμπειρία της Suzuki στα μικρά αυτοκίνητα, ενώ από την άλλη η Suzuki θα είχε πρόσβαση στην τεχνολογία της VW πάνω σε υβριδικά και άλλα.

Ο αντιπρόεδρος της Suzuki κ. Harayama ήταν απόλυτα σαφής στις δηλώσεις του: «Όταν έγινε η αρχική συμφωνία συνεργασίας με την VW, εμείς δεν επιθυμούσαμε να συνενωθούμε, αλλά να παραμείνουμε ανεξάρτητοι στις αποφάσεις μας». Και συνέχισε: «Πρέπει να επιστρέψουμε στο αρχικό σημείο και να διαπραγματευτούμε όλα από την αρχή. Είμαστε ανεξάρτητες εταιρείες, ισότιμες, ακόμη και με το ποσοστό αυτό ιδιοκτησίας».

Οι περισσότερες αναφορές των οικονομικών αναλυτών ήθελαν τη VW απλά να αποσκοπεί στο να θέσει τη Suzuki κάτω από τον έλεγχό της. Από την άλλη ο ίδιος ο πρόεδρος της Suzuki είχε γράψει σε blog της εφημερίδας Nikkei, ότι η Ιαπωνική εταιρεία δεν βρήκε ενδιαφέρουσα κάποια τεχνολογία που της πρόσφερε άμεσα η VW, ενώ οι Γερμανοί δεν χρειάστηκαν τις γνώσεις της Suzuki για να εξελίξουν ένα μικρό και φθηνό αυτοκίνητο για την Νότιο Αμερική και την Ινδία. Προς το παρόν, η σχέση των δύο εταιρειών δείχνει να παγώνει, μέχρι να επαναπροσδιοριστούν οι όροι συνεργασίας τους.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...