Αποζημίωση τροχαίου λόγω παράνομης πινακίδας

Πρόστιμο 550.000 ευρώ στο Δημόσιο

  • -
  • -

Δικαιώθηκαν στον Άρειο Πάγο οι συγγενείς 18χρονου που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο το οποίο οφείλονταν στην πρόσκρουση σε παράνομα τοποθετημένη διαφημιστική πινακίδα. Το Δημόσιο υποχρεώθηκε να καταβάλει το ποσό των 550.000 ευρώ ως αποζημίωση για το  δυστύχημα που είχε συμβεί το 2007.

Ο Άρειος Πάγος με την υπ΄ αριθμ. 4835/2011 απόφασή του επικύρωσε την εφετειακή απόφαση με την οποία υποχρεώνεται το Δημόσιο να καταβάλει στους συγγενείς του άτυχου ως αποζημίωση για την ηθική βλάβη.

Το ατύχημα συνέβη το Νοέμβριο του 2007 στις 6 τα ξημερώματα όταν δυο αυτοκίνητα έκαναν κόντρες στην Λ. Βουλιαγμένης. Στο ύψος του Δήμου Αγίου Δημητρίου τα δύο αυτοκίνητα ήρθαν σε επαφή και αμέσως ακολούθησε η εκτροπή τους. Το ένα αυτοκίνητο ανέβηκε στη διαχωριστική νησίδα ασφαλείας, προσέκρουσε αρχικά σε βάση διαφημιστικής πινακίδας που υπήρχε από τσιμέντο, στη συνέχεια προσέκρουσε σε δένδρο και ακινητοποιήθηκε αναποδογυρισμένο στο αντίθετο ρεύμα της λεωφόρου. Οι δύο επιβάτες του αυτοκινήτου που κάθονταν στο πίσω κάθισμα έχασαν τη ζωή τους. Οι συγγενείς ενός εκ των δύο συνεπιβατών που έχασε τη ζωή του προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι εάν δεν υπήρχε η διαφημιστική πινακίδα στη διαχωριστική νησίδα ασφαλείας το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο άτυχος νέος θα διερχόταν χωρίς πρόσκρουση και θα ακινητοποιούνταν στο αντίθετο ρεύμα και χωρίς να τραυματιστεί θανάσιμα.
Οι δικαστές έκριναν ότι η τοποθέτηση της διαφημιστικής πινακίδας είναι παντελώς παράνομη, καθώς τοποθετήθηκε χωρίς άδεια του αρμοδίου Δήμου και χωρίς να αναγράφεται στην πινακίδα η επωνυμία και η διεύθυνση της διαφημιστικής εταιρείας, όπως προβλέπει η νομοθεσία. Επίσης η τοποθέτηση της πινακίδας έγινε κατά παράβαση του ΚΟΚ αφού δεν επιτρέπει την τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων μέσα σε κατοικημένες περιοχές όταν το όριο ταχύτητας των οχημάτων είναι κάτω των 70km/h. Τέλος η απόφαση καταλογίζει ολιγωρία στον επίμαχο Δήμο, όπως και στη Γραμματεία Δημοσίων Έργων οι οποίοι παρέλειψαν να λάβουν όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα για τη απομάκρυνση της διαφημιστικής πινακίδας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...