Η Mercedes παραγωγής με το γρηγορότερο τιμόνι
Η Mercedes έγινε η τρίτη μόλις εταιρεία σε όλο τον κόσμο που ενσωμάτωσε τη συγκεκριμένη τεχνολογία σε αυτοκίνητο παραγωγής της!
- -
- -

Μετά τις Tesla και Toyota, η Mercedes-Benz γίνεται μόλις η τρίτη αυτοκινητοβιομηχανία σε ολόκληρο τον κόσμο, που χρησιμοποιεί την τεχνολογία steer-by-wire σε μοντέλο παραγωγής της. Όσοι λοιπόν επιθυμείτε, μπορείτε να επιλέξετε από τον προαιρετικό εξοπλισμό της νέας EQS το σύστημα διεύθυνσης steer-by-wire, το οποίο σημειωτέων, διατίθεται αποκλειστικά με σύστημα τετραδιεύθυνσης στους πίσω τροχούς (έως 10 μοίρες).
Χωρίς μηχανική διασύνδεση
Η τεχνολογία steer-by-wire δεν απαιτεί καμία μηχανική διασύνδεση ανάμεσα στο τιμόνι και τους τροχούς. Ουσιαστικά, λειτουργεί πλήρως ηλεκτρικά, με τα δεδομένα που λαμβάνει από τους αισθητήρες του τιμονιού να μεταφέρονται σε έναν υπολογιστή, σε μια ηλεκτρονική μονάδα ECU για να είμαστε συγκεκριμένοι, η οποία και ελέγχει τα ηλεκτρικά μοτέρ που στρίβουν τους τροχούς του αυτοκινήτου.

Το νέο αυτό σύστημα διεύθυνσης είναι εξαιρετικά άμεσο, με την περιστροφή του τιμονιού απ’ άκρη σ’ άκρη να απαιτεί μόλις 170 μοίρες. Λιγότερο δηλαδή από τα μισά, που απαιτεί ένα σύστημα διεύθυνσης με παραδοσιακή… διασύνδεση. Για να έχετε μια πλήρη εικόνα, ένα «κανονικό» αυτοκίνητο απαιτεί περίπου 2-2,5 στροφές απ’ άκρη σ’ άκρη που σημαίνει 720 έως 900 μοίρες.
Σύμφωνα με τη Mercedes, η εν λόγω τεχνολογία προσφέρει πιο ακριβή έλεγχο του τιμονιού, καλύτερη αίσθηση, καθόλου κραδασμούς και σαφώς καλύτερη συνεργασία με τα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα του αυτοκινήτου.
Βέβαια, υπάρχει και ο αντίλογος που θέλει αυτού του είδους τα «τιμόνια», με τεχνολογία steer-by-wire, να εξαρτώνται πλήρως από μια ηλεκτρονική μονάδα, με ότι αυτό συνεπάγεται, να είναι πιο περίπλοκα και πιο ακριβά και από όσους έχει τύχει να οδηγήσουν κάποιο μοντέλο με την αυτήν την τεχνολογία, αρκετοί έχουν εκφράσει τα παράπονα τους αναφορικά με την αίσθηση που προσφέρουν.

Επειδή όμως αυτά τα τιμόνια θα γίνουν μόδα τα επόμενα χρόνια, καλό θα ήταν να τα έχουμε όλοι σιγά σιγά ως σκέψη στην άκρη του μυαλού μας. Επίσης, τόσο η Tesla όσο και η Toyota και πλέον και η Mercedes συνδυάζουν το σύστημα steer-by-wire με τιμόνι «Yoke».
Γιατί είναι πιο άμεσο και πιο «κοντό» και θεωρητικά δε χρειάζεται ποτέ περισσότερη από μισή κίνηση των χεριών (κρατάτε το τιμόνι στις 9 και 15 όπως δείχνουν οι δείκτες του ρολογιού). Ως αποτέλεσμα, η Mercedes ανέπτυξε μια νέα δομή αερόσακου, η οποία εξακολουθεί να είναι ενσωματωμένη στην πλήμνη του τιμονιού, αλλά δεν μπορεί πλέον να βασίζεται σε μια κλειστή κυκλική στεφάνη. Αντ' αυτού, μια νέα αρχιτεκτονική ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται ο αερόσακος σε περίπτωση σύγκρουσης.
Το νέο επίπεδο τιμόνι βελτιώνει, σύμφωνα πάντα με τη γερμανική φίρμα και την ορατότητα στον πίνακα οργάνων και φυσικά την είσοδο και έξοδο από το αυτοκίνητο. Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι ο οδηγός δεν αισθάνεται πλέον κραδασμούς στα χέρια του καθώς το τιμόνι δεν έχει πλέον μηχανική σύνδεση με τους τροχούς.

Δείτε ακόμη: Η νέα Mercedes VLE είναι το πιο πολυτελές van που έχετε δει
Το σύστημα διεύθυνσης με τεχνολογία steer-by-wire είναι η νέα τάση στην αυτοκινητοβιομηχανία και σύντομα, να στε σίγουροι, ότι θα την ακολουθήσουν όλοι οι κατασκευαστές. Το μόνο σίγουρο είναι, πως όπως κάθε τι νέο έτσι και αυτή η αλλαγή, θα χρειαστεί χρόνο έως ότου ο οδηγός εξοικειωθεί πλήρως με τη λειτουργία και το χειρισμό του τιμονιού.
















και στη συνέχεια 'Προσθήκη στην οθόνη αφετηρίας'