Πιλοτικό πρόγραμμα car sharing από τη Ford

Bραχυχρόνια ενοικίαση μέσω της Capital Rent-A-Car

  • -
  • -

Ο θεσμός του Car Sharing συνδυάζει την προσωπική μετακίνηση με ένα κοινόχρηστο αυτοκίνητο για μικρές μετακινήσεις εντός του αστικού ιστού. Η καινοτόμα αυτή υπηρεσία  συμπληρώνει το «παζλ» των εναλλακτικών μετακινήσεων καθώς λειτουργεί παράλληλα με τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς, δηλαδή τις δημόσιες συγκοινωνίες, το ταξί, το car-rental, το ποδήλατο και το περπάτημα. Έχει αποδειχτεί στις πόλεις που έχει εφαρμοστεί ότι ένα «κοινόχρηστο» αυτοκίνητο αντικαθιστά κατά μέσο όρο 4 με 8 ιδιόκτητα αυτοκίνητα.

Τα  οφέλη του Car-Sharing για τον χρήστη είναι:

  • Προσφέρει καινούρια οχήματα
  • Τα μέλη δεν επιβαρύνονται ούτε χρονικά ούτε οικονομικά με τη συντήρηση και την επισκευή των οχημάτων του προγράμματος
  • Τα αυτοκίνητα που παρέχονται είναι πάντοτε καθαρά
  • Διατίθενται διαφορετικά τύπου οχήματα για διαφορετικές χρήσεις
  • Υπάρχουν ειδικοί χώροι στάθμευσης
  • Κάθε μέλος συμμετέχει ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς ο μέσος χρήστης Car-Sharing μειώνει το ενεργειακό του αποτύπωμα κατά 290 kg CO2/έτος.

Car Sharing στην Ευρώπη

Οι πρώτοι εμπορικά επιτυχημένοι οργανισμοί Car-Sharing αναπτύχθηκαν στην Ελβετία (1987) και Γερμανία (1988). Στην Ελβετία δημιουργήθηκε το 1997 έπειτα από τη συγχώνευση μη κερδοσκοπικών οργανισμών, η πλέον επιτυχημένη αλλά και μεγαλύτερη επιχείρηση Car-Sharing στον κόσμο, η “Mobility Car-Sharing Switzerland” η οποία σήμερα διαθέτει ένα δίκτυο με περισσότερα από 50.000 μέλη και ένα στόλο 1750 οχημάτων σε περισσότερες από 400 πόλεις στην χώρα. Ένα από τα παραδείγματα παράλληλης λειτουργίας με τα δημόσια μέσα μεταφοράς είναι και η τοποθέτηση 800 οχημάτων σε 350 σταθμούς τρένων, με τα κοινόχρηστα αυτοκίνητα να βρίσκονται σε απόσταση έως 200 μέτρα από τον κάθε σταθμό. Στην Ιταλία το 2000 συστήθηκε ο οργανισμός “Iniziativa Car-Sharing (ICS)” , ο οποίος λειτουργεί ως  συντονιστής για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του Car- Sharing στη χώρα. Μέσω του συγκεκριμένου οργανισμού έχουν αναπτυχθεί συγκεκριμένα πρότυπα ποιότητας για τις παρεχόμενες υπηρεσίες ενώ παράλληλα επιδοτείται εν μέρει η αγορά εγκεκριμένου εξοπλισμού.

 

Πιλοτικά και στην Ελλάδα

Στη χώρα μας το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (KΑΠΕ) εισάγει το σχήμα Car Sharing στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού έργου ΜΟΜΟ. Η σύνθεση των εταίρων του ΜΟΜΟ περιλαμβάνει δήμους, ερευνητικά και ενεργειακά κέντρα από οκτώ Ευρωπαϊκές χώρες καθώς και το Διεθνές Δίκτυο Οργανισμών Δημόσιων Μεταφορών – UITP.

Το ΚΑΠΕ έχει συμβόλαιο με την εταιρία CAPITAL RENT-A-CAR με έδρα στο κέντρο της Αθήνας, κοντά στην πλατεία Συντάγματος.  Η εταιρία διαθέτει  περίπου 80 οχήματα μάρκας Ford. Η υπηρεσία λειτουργεί από τις 08:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ και για 365 μέρες το χρόνο. Το κόστος της υπηρεσίας είναι 2,20 € την ώρα και 0,40 € ανά διανυόμενο χιλιόμετρο. H τιμή περιλαμβάνει την ασφάλιση και το κόστος των καυσίμων.  πιπλέον, υπάρχει και επιλογή για νυχτερινή χρέωση.

Πληροφορίες και κρατήσεις στο 210-9218830 και στο natrent@hol.gr

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...