Η νέα εμμονή των Ιαπώνων – Το όχημα των 6.000 ευρώ

Δεν προέρχεται από την Toyota, την Honda ή την Nissan αλλά δεν παύει, αυτό το μικροσκοπικό όχημα να προκαλεί ντελίριο ενθουσιασμού στην ιαπωνική αγορά.

  • -
  • -

Ονομάζεται Mibot Mini και είναι το νέο trend στην ιαπωνική αγορά. Με τιμή μόλις 1 εκατομμύριο γιεν, περίπου 6.000 ευρώ με τις σημερινές ισοτιμίες, κοστίζει σχεδόν τα μισά από το Nissan Sakura, το ηλεκτρικό όχημα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ιαπωνία!

Από την KG Motors

Η ιαπωνική νεοσύστατη εταιρεία KG Motors κατάφερε με το «καλημέρα» να κάνει αισθητή την παρουσία της στην αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων της χώρας με αυτό το λιλιπούτειο μονοθέσιο όχημα. Το μήκος του είναι μόλις 2.490 mm, όσο περίπου ένα «αμαξίδιο» του γκολφ και όπως αντιλαμβάνεστε, φαντάζει ιδανικό για τις mega-πόλεις αυτού του κόσμου και συγκεκριμένα, για το Τόκιο της Ιαπωνίας.

Χάρη στο συμπαγές, ελαφρύ πλαίσιό του και τις ελάχιστες απαιτήσεις συντήρησης, το όχημα μικροκινητικότητας της KG Motors, δεν είναι μόνο οικονομικό στην κτήση αλλά και στη χρήση. Επιπλέον, μπορεί να προσφέρει στον οδηγό του αυτονομία κίνησης έως και 100 km με μία μόλις φόρτιση, ενώ η μέγιστη τελική του ταχύτητα είναι 60 km/h.

Ενώ αυτές οι προδιαγραφές μπορεί να φαίνονται «κακές» σε σύγκριση με τα σημερινά mainstream ηλεκτρικά οχήματα το Mibot έχει κατασκευαστεί ειδικά για τους στενούς και πολυσύχναστους δρόμους της Ιαπωνίας. Η KG Motors θέλει να αποδείξει στην πράξη, ότι σε αυτό το περιβάλλον ένα τέτοιο όχημα, είναι αυτό που χρειάζεται το κοινό και φυσικά η ίδια η πόλη.

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Kazunari Kusunoki, δήλωσε μάλιστα στο Bloomberg ότι «βλέποντας τόσα πολλά μεγάλα αυτοκίνητα να κυκλοφορούν καθημερινά στα στενά δρομάκια της Ιαπωνίας, μου ήρθε η ιδέα για το Mibot».

Η KG Motors άρχισε να δέχεται παραγγελίες πριν από περίπου ένα μήνα και η ανταπόκριση του κοινού ήταν άμεση, καθώς σε διάστημα λιγότερο των 30 ημερών, περισσότεροι από 1.000 Ιάπωνες εξέφρασαν την επιθυμία να το αποκτήσουν. Πλέον, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι άνθρωποι της KG Motors οι παραγγελίες έχουν ξεπεράσει τις 3.700.

Τα μικρά αυτοκίνητα αυτού του είδους ή τα γνωστά ως «kei cars» στην Ιαπωνία, κυριαρχούν στην εγχώρια αγορά εδώ και χρόνια, καταλαμβάνοντας περισσότερο από το ήμισυ των πωλήσεων όλων των οχημάτων που κυκλοφορούν στο δρόμο. Το Sakura της Nissan για παράδειγμα βρέθηκε στην κορυφή των πωλήσεων πέρυσι με 22.926 ταξινομήσεις. Με κόστος αγοράς που υπερβαίνει τα 17.000 δολάρια.

Μπορεί το Mibot να πυροδοτήσει μια έκρηξη πωλήσεων στα ηλεκτρικά οχήματα στην Ιαπωνία; Δεδομένου μάλιστα ότι Toyota, Honda και Nissan δεν έχουν αγκαλιάσει με τόσο σθένος τη νέα τάξη πραγμάτων στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία; Ενδεχομένως, ναι. Γιατί το Mibot δεν είναι ένα ηλεκτρικό που θα αποκτήσει κανείς ως «πρώτο» αυτοκίνητο αλλά μια έξτρα λύση για όλους εκείνους που κινούνται καθημερινά στο πολυσύχναστο Τόκιο.

Δείτε ακόμη: 9 εκατομμύρια ηλεκτρικά ρυπαίνουν όσο 27 εκατομμύρια υβριδικά!

Θα πει κανείς βέβαια και σωστά, ότι μέχρι στιγμής, το μοντέλο της μικροκινητικότητας που πρεσβεύει και το Mibot, έχει αποτύχει στην Ευρώπη. Άλλο Ευρώπη όμως και άλλο Ιαπωνία. Οι Ιάπωνες μπορεί να μην έχουν αγκαλιάσει τα ηλεκτρικά οχήματα αλλά έχουν μάθει να ζουν με τα «kei cars» και το Mibot είναι ουσιαστικά ένα «kei car» με ηλεκτρική καρδιά και πολύ χαμηλή τιμή.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...